Gezonde lever? Ga voor groene groenten en vermijd alcohol
Een vette lever is de oorzaak van heel wat gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht en chronische stress. Voedingswetenschapster en oprichtster van Insentials, Amandine De Paepe schreef er de bestseller Er ligt meer op je lever dan je denkt over. Hier al een paar tips om voortaan liever te zijn voor je lever.
Amandine De Paepe is gepassioneerd door gezondheid en maakte hiervan haar levenswerk, letterlijk… Ze verdiepte zich in de biomedische en voedingswetenschappen, werd geselecteerd voor een European Master in Food Studies en studeerde daarvoor aan universiteiten in Lund, Cork, Parijs, Londen met een stage in Delft en Montenegro. Later volgde ze diverse cursussen zoals voedings- en dieetkunde en orthomoleculaire voeding. In 2020 richtte deze ‘gezondheidsveelvraat’ Nutrimedicine op, een praktijk met one-to-one consultatie waarmee ze als één van de eersten in België medisch voedingsadvies combineert met analyses zoals specifieke bloedtesten, DNA- of suikertesten en gepersonaliseerde supplementen. In maart vorig jaar kwam Amandine eveneens met haar eerste boek Er ligt meer op de lever dan je denkt en ook dit bleek een schot in de roos; het boek stond ettelijke maanden in de lijst van de best verkochte van ons land.
Multitasken als een vrouw
Onze lever wordt té vaak gelinkt met alcohol, maar dag in dag uit regelt de lever de energie- en vitaminehuishouding van ons lichaam, filtert schadelijke stoffen uit het bloed en heeft een belangrijke rol in de hormoonregulatie en het weerstandsvermogen. De lever kan je vergelijken met een vrouw: het is het enige orgaan dat zo goed kan ‘multitasken’. Dag en nacht reguleert de lever belangrijke opslagprocessen en ook levensbelangrijke metabolische functies die hij moet prioriteren. Meer dan tweeduizend liter bloed circuleert door onze lever na grote maaltijden, een avondje uit, medicatie-inname of bij langdurig sporten. De lever is met andere woorden een echt werkpaard dat nog al te vaak wordt onderschat. Dat hij door onze Westerse manier van leven steeds vaker uit balans is, blijkt uit steeds vaker voorkomende klachten zoals overgewicht en slaapproblemen, maar evenzeer fertiliteitsproblemen, huidproblemen of chronische stress. Hoog tijd dat we opnieuw zorg gaan dragen voor onze lever.
Gezonde voeding alleen is niet voldoende. De manier waarop onze voeding tegenwoordig wordt geteeld of gekweekt, gerijpt en verwerkt, maakt dat ze minder gezond is dan vroeger.
Gezonde lever? Start iedere maaltijd met groene groentenÂ
Een niet te versmaden tip die Amandine van haar grootmoeder meekreeg was om elke maaltijd te starten met groene groenten. De positieve impact van die routine op de bloedsuikerspiegel, het functioneren van de lever en daarmee op het verhelpen en vermijden van verschillende gezondheidsklachten is groot. Groenten zijn sowieso een must voor een goede werking van de lever. Verdubbel je normale portie groenten en eet 600 gram groenten per dag. Kies voor gevarieerde groenten door drie verschillende kleuren per dag te kiezen. Goede opties zijn boontjes, rucola… maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal.
Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is. De manier waarop onze voeding tegenwoordig wordt geteeld of gekweekt, gerijpt en verwerkt, maakt dat ze minder gezond is dan vroeger. Je kan onmogelijk nog voldoende vitaminen uit voeding halen. Daarom is het nemen van de juiste supplementen onontbeerlijk volgens de auteur. Hoe kunnen we er dan wel voor zorgen dat we de gepaste supplementen nemen in de correcte dosering? Eén woord: wetenschap! Wetenschap is een onmisbare pijler in de holistische filosofie van Amandine en een belangrijk fundament in elk traject naar een betere gezondheid en topfitte lever. Â
De silent killer aka alcohol
Tijdens de suikertesten die Amandine en haar Nitrimedicine-team afnemen zijn heel wat patiënten aangenaam verbaasd dat alcohol schijnbaar weinig invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, maar niets is minder waar. De pancreas, die instaat voor de productie van insuline wanneer er suiker binnenkomt via de voeding, wordt ook beter doorbloed. Daardoor verdubbelt de insulineproductie voor eenzelfde eenheid suiker. Dat zorgt ervoor dat de suiker die binnenkomt via de alcohol metéén uit het bloed wordt getrokken, waardoor er in de bloedsuiker dus geen suikerpieken te zien zijn. Integendeel, snelle dalingen zijn geen uitzondering, want er is méér insuline in het bloed dan dat er suiker is. Insuline zorgt ervoor dat de suiker uit alcohol meteen uit het bloed wordt gehaald en wordt opgeslagen onder de vorm van vet. Het hoeft dus geen betoog dat alcohol niet alleen de lever en andere organen overbelast, maar dat het eveneens een zeer nefast effect heeft op onze algemene gezondheid.
Toch een glaasje? Volg dan deze tips van Amandine
- Drink na elk glas alcohol een glas water.
- Leng je glaasje prosecco aan met gingerbeer en munt.
- Vermijd zoete alcohol
- Kies voor rode (biologische) wijn: hierin zit resveratrol, een sterke antioxidant uit druiven.
- Beperk het aantal glazen.
- Drink niet te laat op de avond.
- Combineer alcohol altijd met iets van voeding: een handje noten of andere gezonde snacks zoals groenten.
Deze tips en vele andere om je dagelijkse routine, eet- en leefpatroon aan te passen, vind je terug in Er ligt meer op je lever dan je denkt uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.Â
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier