Je eigen mondmasker maken: dat doe je volgens de officiële richtlijnen zo
De tweede fase van de corona-quarantaine nadert met rasse schreden: over een paar weken mogen we ons – wonder boven wonder – als alles goed gaat weer een beetje onder mensen begeven. Zij het voorzichtig natuurlijk. Voor heel schoolgaand Vlaanderen, en voor wie graag terug naar z’n werk zou gaan met het openbaar vervoer, betekent die tweede fase ook: het dragen van een mondmasker.
Om het nopend tekort aan mondmaskers in ons land mee helpen opvangen – of om voor zichzelf alvast een paar fashionable exemplaren te voorzien – gingen de laatste dagen dan ook héél wat mensen al zelf creatief met naald en draad aan de slag.
Hoe je een masker maakt dat je voldoende beschermt tegen het coronavirus? FOD gezondheid kwam met een aantal officiële richtlijnen en La Maison Victor, het grootste naaimagazine van België en Frankrijk, zette die richtlijnen vanuit haar expertise meteen om in een handig patroon dat je stap voor stap kan volgen.
Een efficiënt mondmasker maken: dat doe je zo
Ook zin om zelf met naald en draad aan de slag te gaan en een paar efficiënte mondmaskers te maken om jezelf of je geliefden te beschermen – of om de gezondheidssector een handje te helpen? Kijk dan gerust even mee!
1. Waarvoor je je masker kan gebruiken?
- Gebruik een mondmasker dat je zelf maakt niet om in de buurt van een besmette persoon te komen of een besmette persoon te verzorgen. Gebruik het vooral om te voorkomen dat je zelf anderen besmet!
- Steriliseer het mondmasker minstens één keer per dag door het te wassen op 90°.
2. Zorg voor de juiste stof
- Voor een huisgemaakt mondmasker kun je best het katoen van een keukenhanddoek gebruiken, deze zal het virus het best filteren. Je kunt ook een katoenen T-shirt of antibacteriële kussensloop gebruiken.
- Als extra filtermateriaal kun je een stukje stofzuigerzak of een papieren zakdoek in je mondmasker steken.
3. Wat heb je nodig?
- Stof (bv. van een keukenhanddoek), liefst in 2 verschillende kleuren zodat je de buiten- en de binnenkant kunt herkennen
- 200 cm lint
- Naaigaren
- Stofschaar
- Naaimachine
- Filtermateriaal van 17 x 13 cm (bv. papieren zakdoek of stukje van een stofzuigerzak)
4. Zo begin je eraan
Eens je de juiste stoffen en materialen in huis – of bovengehaald hebt – kan je eraan beginnen. Om je te helpen bij het uitknippen, stikken en afwerken van je efficiënte mondmasker heeft de overheid een patroon uitgewerkt.
Op basis van haar expertise in stoffen en naaien, werkte naaimagazine La Maison Victor een uitgebreide versie van dit officiële patroon uit waarbij stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen. De bijbehorende prenten maken alles extra duidelijk. Volg deze routine op de voet, en je DIY-mondmasker is klaar in een wip.
5. Hoe je masker werkt?
Het model waarvoor de overheid gekozen heeft is eentje dat werkt volgens het principe van een kussensloop: het model bestaat uit een dubbele laag stof en een opening met omslag aan de onderkant. De dubbele stoflaag biedt niet alleen extra bescherming, maar het buidel-principe zorgt er ook nog eens voor dat je als derde laagje ook nog een handige filter – zoals een stukje van een stofzuigerzak – tussen het geheel kan schuiven.
6. Hoe je je masker draagt?
Omdat je met je mond én neus goed door het masker moet kunnen ademen, is het belangrijk dat je masker goed aansluit rond kin en neus. Om ervoor te zorgen dat alle maten – van kinderhoofdjes tot grote volwassen mannenhoofden – door het masker beschermd kunnen worden, werkt het model met aanpasbare lintjes.
Nog een paar extra tips:
- Zorg ervoor dat je je mondmasker produceert in zo ‘veilig mogelijke omstandigheden’: d.w.z. in een zo steriel mogelijke omgeving. Desinfecteer je naaimachine en was je handen vooraleer je aan het naaien slaat.
- Een mondmasker kan helpen om de veiligheid te verhogen, maar ook mét mondmasker respecteer je liefst de algemene regels van ‘social distancing’ die nu gelden: blijf zoveel mogelijk binnen, bewaar je afstand tegenover anderen, was regelmatig je handen en wie zich ziek voelt, vermijd alle contact en bel je huisarts.
- Houd je mondmasker hygiënisch: doe het na elk gebruik – of minstens één keer per dag – in de kookwas.
- Vooraleer je je masker aandoet: was je handen grondig met zeep. Het heeft geen nut een masker te dragen waarop mogelijkerwijs al deeltjes van het virus werden overgedragen.
- Draag het masker enkel indien nodig: wie vooral thuis is, kan het omdoen om naar de winkel te gaan of om andere mensen in hetzelfde huis (in dezelfde ruimte) te beschermen.
- Heb je thuis nog wel een voorraad professionele mondmaskers: breng ze dan zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis (tenzij je zelf symptomen vertoont, dan blijf je beter thuis). Onze gezondheidswerkers zullen je dankbaar zijn.
Samen tegen corona: bied je maskers aan
Heb je tot slot wel een beetje tijd op overschot en wil je die inzetten om anderen te helpen? Haal je naaimachine dan boven en ga aan de slag. Stapeltje klaar? Steek het dan in een afsluitbare zak en houd deze pagina goed in de gaten: maakjemondmasker.be.
Daarop zal er heel binnenkort een online dienst en afhaalsysteem verschijnen waarop je je gemaakte mondmaskers ter beschikking kan stellen. Een mooie manier om de verveling te verdrijven én om jezelf even ten dienste van onze samenleving te stellen, toch? Stay safe én samen tegen corona!
Meer lezen over wat te doen in tijden van corona:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier