1 op 12 krijgt ooit te maken met huidkanker: zo kan je het herkennen
De zomer en zon zijn heerlijk maar je moet wel één ding weten: smeer voldoende SPF! Huidkanker rukt op: 1 op 12 Europeanen krijgt ooit te maken met huidkanker. Precies daarom hebben wij twee boodschappen. 1) Zonbescherming is de beste manier om huidkanker te voorkomen. 2) Controleer je huid regelmatig op verdachte vlekjes om er vroeg genoeg bij te zijn.
Snelst stijgende kanker
In 2000 registreerde de Stichting Kanker in ons land ongeveer 11.000 nieuwe huidkankers. In 2019 waren er dat 45.733; dat is een stijging van meer dan 400% in 20 jaar. Huidkanker is daarmee nog steeds de meest voorkomende én snelst stijgende kanker ter wereld.
De kans dat je voor de leeftijd van 75 jaar huidkanker ontwikkelt, is één op vijf én neemt nog steeds toe.” – dermatoloog Thomas Maselis.
“Geen enkele kanker stijgt zo snel in aantal,” waarschuwt dermatoloog Thomas Maselis. “De kans dat je voor de leeftijd van 75 jaar huidkanker ontwikkelt, is één op vijf én neemt nog steeds toe. Maar liefst 40% van alle gediagnosticeerde kankers bij de mens is huidkanker. Vandaar onze dringende oproep: check je huid en bezoek bij twijfel je huisarts of dermatoloog. Want de totale uv-blootstelling in je leven is een belangrijkere trigger voor huidkanker dan je leeftijd.”
Zonnekeratose als rode vlag
Euromelanoma – een netwerk van Europese dermatologen in 33 landen – deed onlangs een grootschalig onderzoek naar zonnekeratosen. Deze veel voorkomende huidaandoening – gekenmerkt door ruwe, schilferige vlekjes – wordt gezien als een voorloper van huidkanker omdat ze zich zonder behandeling kan ontwikkelen tot plaveiselcelcarcinomen.
“Tuinieren, wandelen, buiten spelen, sporten… het is allemaal oké, maar bescherm je huid. Blootstelling aan de zon blijft de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker.” – dermatoloog Thomas Maselis.
De analyse van 394.681 klinische onderzoeken toont aan dat tussen 4,4% en 13,5% van de mensen in de 32 deelnemende landen de diagnose zonnekeratose kreeg. Dat wil zeggen: 8,2% of 1 op de 12 Europeanen. “Voor het eerst laat een studie zien hoe vaak actinische keratose voorkomt, al zal dit percentage nog iets lager liggen bij de gewone bevolking omdat de onderzoeken werden uitgevoerd bij een selectieve doelgroep in het kader van Euromelanoma. Maar je moet dit toch zien als een rode vlag, als een waarschuwing voor iets wat problematisch kan worden”, aldus professor Véronique del Marmol, Europees voorzitter van Euromelanoma. “Zonnekeratose is relatief gemakkelijk te behandelen als het vroegtijdig wordt ontdekt. Precies daarom is het zo belangrijk dat mensen zich een beeld vormen van hun eigen risicoprofiel. Als je een leven lang bent blootgesteld aan uv-straling – op het strand, in de tuin, op de golfbaan, onder de zonnebank of op het werk – dan loop je een groter risico om huidkanker te krijgen.”
Zo herken je verdachte vlekjes
Daarom is het belangrijk je huid regelmatig te scannen en verdachte vlekken te melden bij je dermatoloog. Met onderstaande plekjes moet je oppassen:
Basaalcelcarcinoom
Dermatoloog Thomas Maselis: “70% van alle huidkankers zijn basaalcelcarcinomen. Dit type komt hoofdzakelijk bij de oudere bevolking voor. Typische klachten zijn wondjes die niet vanzelf genezen of uitbreidende rode vlekjes op de romp met een blinkend randje. Dit soort tumoren neemt het snelst toe door de jaren heen, maar gelukkig zaaien ze meestal niet uit en sterven er weinig mensen aan.”
Spinocellulair epithelioom
Maselis: “Spinocellulaire epitheliomen, rode tumoren met een dikke korst, kunnen in een later stadium wél uitzaaien en hadden in 2017 in België 137 sterfgevallen tot gevolg. Ze komen het meest voor op chronisch aan de zon blootgestelde huidgebieden van mensen die veel buiten zijn.”
Melanoom
Maselis: “De minst frequente maar met stip gevaarlijkste van de drie meest voorkomende huidtumoren is het melanoom, uitgaand van de pigmentcel. Deze tumor, meestal gekenmerkt als een onregelmatige donkere vlek die groeit en verdikt, zaait al in een zeer vroeg stadium uit. “Als er meer dan twee mensen in de familie zijn met melanoom is het extra opletten, want dat verhoogt duidelijk de kans om ook een melanoom te ontwikkelen. De gevaarlijkste subvorm is het amelanotisch melanoom, slechts in 2% van de gevallen, omdat die vlekken niet donker verkleuren en daardoor het typische kenmerk van onregelmatig gepigmenteerde plek verliezen. Al is er ook goed nieuws: we zien steeds meer melanoompatiënten die in een vroeg stadium op consultatie komen, wat betekent dat mensen alerter worden.”
Hoe beschermen?
Euromelanoma streeft al sinds 1999 naar meer bewustzijn rond de ziekte. Dit jaar trekken ze met de slogan ‘Het zijn niet de jaren, maar de uv-kilometers die tellen‘ hun preventiecampagne op gang. Want: het verband tussen cumulatieve blootstelling aan uv-straling en het risico op huidkanker is duidelijk. Dermatoloog Thomas Maselis is helder: “Tuinieren, wandelen, buiten spelen, sporten… het is allemaal oké maar bescherm je huid. Blootstelling aan de zon blijft de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker.” Scroll hieronder door de nieuwste lading zonnecrèmes en sla ze dus snel in:
Bariesun Invisible Stick SPF50+ – Uriage
LUMINOUS630® ANTI-SPOT Dagcrème SPF50 – Nivea
Active Protection Milk Spray SPF50 – Collistar
Natural Daylight Defence SPF40 – RainPharma
Amazinc Things Beschermende Zonnecrème Gelaat & Lichaam SPF30 – Skin by Dings
Amazinc Things Beschermende Zonnecrème Gelaat & Lichaam SPF30 – Skin by Dings
Op euromelanoma.org vind je nog meer concrete tips om huidkanker te voorkomen en te herkennen.
Meer over de huid
- Wij testten Skindr: de app waarbij je huid wordt gematcht aan een online dermatoloog
- Deze hacks raden dermatologen aan bij de behandeling van acne
- Vraag aan de dermatoloog: “Wat kan ik doen om ingegroeide haren te voorkomen?”
Openingsbeeld: Collistar Suncare.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier