Expert aan het woord: Hoe kook je milieuvriendelijk?
Je wilt graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan prima in de keuken. Hoe kook je milieuvriendelijk? Wij legden de vraag voor aan expert Laurens De Meyer. “Vermijd voedselverspilling.”
Maak kennis met de expert:
Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.
Hoe kook je milieuvriendelijk?
Vermijd verspilling!
Een aantal tips van het Nederlandse Voedingscentrum: gebruik inductiekookplaten, kook in zo weinig mogelijk water, zet een deksel op je pot: dan verbruik je maar liefst 2 tot 3 keer minder energie, maak meerdere porties bij één kooksessie,…
Maar het allerbelangrijkste: bereid wat je koopt en vermijd verspilling. “Voedselverspilling draagt enorm bij aan de klimaatopwarming, enerzijds door het schadelijke methaan dat vrijkomt bij het verrotten van alles wat we weggooien”, legt De Meyer uit. “Anderzijds verspillen we zo ook al die energie, die grondstoffen, de landbouwgrond die nodig was om dat voedsel te produceren en te transporteren.” We gooien vandaag een derde weg, dat moet écht beter, stelt hij. “Er zullen natuurlijk altijd reststromen zijn, maar die moeten we beter inzetten. Zo verdwijnen resten van de bierbrouw nu in dierenvoer, terwijl die heel rijk zijn aan goeie eiwitten en vezels en perfect kunnen worden gebruikt voor voedingstoepassingen. Er zit ook nog meer potentieel bij de reststromen die niet voor menselijke voeding gebruikt kunnen worden; met name als dierenvoeder, energie of bij compostering.”
Extra tips om milieuvriendelijk te koken:
- Eet weinig kant- en klare maaltijden of bewerkte voeding
- Kook met verse seizoensproducten
- Gebruik zoveel mogelijk lokale ingrediënten
- Eet vaker vegetarisch of plantaardig
- Wees bewust van verpakkingen in de supermarkt, koop zoveel mogelijk verpakkingsloos
- Verspil niet door te schillen: veel groenten kun je prima met schil eten
- Wees origineel met restjes: weggooien is zonde, ga creatief aan de slag met restjes
Pro planeet
- Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
- Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
- Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
- Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be
Ethisch leesvoer
- Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
- Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
- We eten ons dood van Louis De Jaeger.
Meer milieuvriendelijke kooktips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier