Hoe je darmflora invloed heeft op je huid, nachtrust en stressniveau
Onze darmen worden wel eens ons tweede brein genoemd, en dat is niet zo vreemd want ons darmflora bestaat uit meer dan 100 triljoen bacteriën die een invloed hebben op belangrijke functies in ons lichaam. Maar hoe zit dat nu precies, en vooral: hoe kunnen we onze darmflora gezond houden?
“Die riante hoeveelheid bacteriën staat vooral in voor onze vertering, maar heeft nog belangrijke invloed op ons lichaam. Hoe glanzend onze huid is, ons libido, onze hormoonbalans en hoe energiek we ons voelen, zijn enkele dingen. Omdat er een sterke verbinding is met ons brein, speelt het ook een belangrijke rol in onze mentale gezondheid, want als je darmen niet goed functioneren, zenden de microben signalen naar je hersenen en die hebben een negatieve invloed op je welzijn“, vertelt diëtist Keri Glassman op Vogue.com.
Je spijsvertering is dus niet alleen belangrijk voor je lijn, maar zowat voor heel je lichaam. Gelukkig zijn er enkele praktische tips om je buik rustig te houden. Vergis je niet, het gaat niet enkel om gezonde voeding, ook andere factoren spelen een belangrijke rol.
Boost je spijsvertering
- Slaap meer: het hormoon adrenaline kan ervoor zorgen dat de darmbacteriën zich aan de darmwanden vastklampen en ontstekingen veroorzaken. Probeer daarom aan 7 à 8 uur slaap per nacht te komen. Moeilijk? Begin alvast met dagelijks een kwartiertje vroeger te gaan slapen.
- Vermijd stress: net zoals een slaaptekort veroorzaakt stress adrenaline, te vermijden dus. Eenvoudige technieken zoals een korte meditatie ’s morgens een korte wandeling tijdens de werkdag kunnen al wonderen doen. (Lees hier nog 10 tips om eindelijk van die stress af te raken.)
- Zet probiotica op het menu: probiotica zijn de goede bacteriën die zorgen dat je darmen en de rest van je lichaam goed functioneren. Je vindt ze onder andere in gefermenteerde groenten (zuurkool bv) en drankjes als kefir.
- Drink meer water: Water is belangrijk om je huid voldoende gehydrateerd te houden, maar ook noodzakelijk voor je darmen. Water even beu? Ook caffeïnevrije thee is een goede optie.
- Sport regelmatig: een recente Italiaanse studie toonde nog aan dat beweging een positieve invloed heeft op de gezonde darmbacteriën waardoor het je gezondheid bevordert en op lange termijn het risico op ziektes vermindert.
Zeker als je je opgeblazen voelt of last hebt van constipatie of buikloop, zijn deze tips erg belangrijk. Maar heb je er voor een langere tijd last van, neem dan zeker contact op met je dokter.
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier