Hoe goed is soja nu echt voor je gezondheid?
Er is heel wat discussie rond: is soja nu gezond óf mijd je het toch liever? Diëtiste Rhiannon Lambert nuanceert hoe het nu écht zit, en beantwoordt alle vragen die je hebt over soja.
In Azië wordt het massaal gegeten én in allerlei vormen gegeten: soja. Ook hier is het niet meer weg te denken: voornamelijk in de vorm van sojamelk, -kaas, -bonen of als vleesvervanger. Maar terwijl de ene bron zegt dat je er kanker van krijgt en onvruchtbaar van wordt, raadt de ander het aan. Wat is nu écht waar?
1. Is soja goed of slecht?
“Dit is een complexe kwestie, het internet staat vol misleidende informatie. Soja bevat fyto-oestrogenen (Stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt) , maar er is geen wetenschappelijke consensus over het negatieve effect daarvan op het menselijk lichaam. Er werden immers enkel laboratoriumtesten of testen op dieren uitgevoerd, en met hoge dosissen. Het is mogelijk dat dieren op een andere manier reageren op de fyto-oestrogenen. Bovendien kun je de onderzoeken met de hoge dosissen onmogelijk vergelijken met de zeer lage dosissen die je in sojabonen vindt. De wereldgezondheidsorganisatie, het Europese voedingsveiligheidsagentschap en het wereldkankeronderzoekfonds, zegt dat soja veilig is zolang je het in een gebalanceerd dieet eet.”
2. Past het in een plantaardig dieet?
“Soja is zeer voedzaam: het bevat proteïnen, vitamines en ijzer. Daarom is het een goede vleesvervanger. Neem nu edamame of groene sojabonen: ze bevatten 189 calorieën, 11,5 gram koolhydraten, 16,9 gram proteïnen, 8,1 gram vetten, 8,1 gram ijzer. Daarnaast bevatten de bonen heel wat vitamines en mineralen, waaronder magnesium, zink en vitamine C en K.
3. Zorgt sojaconsumptie voor ontbossing?
“Soja is plantaardig, en overheden promoten het gebruik van plantaardig voedsel. Soja zit niet alleen de typische sojaproducten. Je vindt het ook terug in je vlees bijvoorbeeld. Er is een grote vraag naar soja, net daarom is duurzame productie noodzakelijk. De industrie werkt daarom mee aan afspraken die moeten leiden tot een meer duurzame productie.” Tip: je kunt altijd kiezen voor sojaproducten met het fairtrade logo.
4. Kan soja mannen onvruchtbaar maken?
“Soja bevat hormonen. Er werd geopperd dat soja mannen onvruchtbaar kan maken of kanker kan veroorzaken. Maar er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor deze stellingen. Er zijn studies over de invloed van isoflavonen op het mannelijk lichaam. De hoeveelheid en kwaliteit van het sperma en de hoeveelheid testosteron werd bekeken bij mannen die wel of geen supplementen kregen. Er bleek geen verschil te zijn. Er zijn zelfs enige aanwijzingen dat het eten van soja kan beschermen tegen prostaatkanker.”
5. Heeft soja een invloed op je schildklier?
“Uit een overzicht van 14 studies blijkt dat soja geen schadelijk effect heeft op mensen met een normaal werkende schildklier. Soja kan wel een invloed hebben op de medicatie voor mensen met schildklierproblemen. Neem deze medicijnen daarom altijd op een lege maag.”
6. Heeft soja een invloed op het risico op borst- en prostaatkanker?
“Er is nog geen duidelijk bewijs voor de invloed van soja. Uit onderzoek blijkt dat soja fyto-oestrogenen bevat. Die lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te gaan. Dit komt doordat ze in het lichaam de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het oestrogeen wat door het lichaam wordt gemaakt. Sojaproducten lijken daarom de kans op het krijgen van borstkanker te verkleinen. Maar is meer onderzoek nodig.”
Geniet dus gerust (met mate) van je soja dit weekend!
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier