Hoe eet je jezelf gelukkig?
Gezond eten maakt je gezonder en gelukkiger. Jaren geleden ruilde Goedele Leyssen haar drukke job in om zich te focussen op gezonde voeding en yoga. In haar nieuwe boek MoodFood verklapt ze hoe je nu écht gelukkiger wordt van eten. Aan Feeling verklapt drie dagen lang enkele van haar beste tips uit het boek.
Op 15 oktober geeft Goedele Leyssen tijdens haar Feeling Forward sessie een lezing waarin ze onder andere dieper ingaat op emotie-eten. Nog geen tickets gekocht? Hier vind je alle info.
Mijn nieuwe boek MoodFood gaat over de link tussen food en emoties en hoe je jezelf niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger kunt eten. Een van de fascinerende dingen die ik tijdens mijn research voor MoodFood ontdekte was hoe emoties precies gevormd worden. Wist je dat het eigenlijk een chemsich proces is? Elke emotie die we voelen, wordt geproduceerd in ons brein. Onze hersenen verwerken de hele dag door informatie en maken op basis daarvan specifieke moodmolecules aan.
Om moodmolecules aan te kunnen maken en emoties te kunnen produceren heeft je lichaam kwaliteitseiwitten nodig (die vind je in vlees, vis, gevogelte, erwten, linzen, bonen, noten, quinoa, eieren,…) en een heleboel voedingsstoffen waaronder vitamine C (o.a. in paprika, broccoli, spruitjes,…) en Vitamine B6 (o.a. in gevogelte, rund, vis, volwaardige granen, linzen, noten, zaden, aardappelen, spinazie, wortelen, knoflook en bananen). Door gezond te eten zorg je ervoor dat de productie van moodmoleculen vlot verloopt en je je dus gelukkig gaat voelen.
Je kunt die productie ook op andere manieren stimuleren. Hoe? Dat vertel ik je hier:
1. Serotonine
Wat?
Serotonine houdt je humeur in balans, doet je barsten van de positieve gedachten en gevoelens, boost je creativiteit en stimuleert je flexibiliteit en zelfvertrouwen.
Hoe stimuleer je de productie?
Focus op gezonde darmen. Er wordt vierhonderd keer meer serotonine in de darmen geproduceerd dan in ons brein. Zijn je darmen niet in orde, dan kun je een gelukkig gevoel wel op je buik schrijven.
Denk je serotinegehalte de hoogte in
Je hersenen maken geen onderscheid tussen wat echt is en wat je je inbeeldt. Boost je serotonineproductie door intens te focussen op iets waar je geweldig trots op bent.
Ga buiten
Vitamine D is een belangrijke moodbooster omdat het de aanmaak van zowel serotonine als dopamine beïnvloedt. Naar buiten gaan op een heldere dag is dus een fantastische manier om zowel je vitamine D-niveau als je humeur een boost te geven.
2. Endorfine
Wat?
Endorfines zijn neurotransmitters die als natuurlijke pijnstillers fungeren en ons een euforisch gevoel geven. Als je endorfineniveau goed zit, ga je vlotter door stressperiodes en herstel je sneller achteraf.
Hoe stimuleer je de productie?
Move that body! Bewegen is essentieel tegen depressies en voor een goed humeur. Je lichaam produceert endorfines wanneer je je lichaam onder druk zet tijdens een fietstochtje door het bos of een stevige jogsessie. Het geheim zit hem in continue en ritmische bewegingen.
Smile, of beter nog lol. Volwassenen lachen gemiddeld slechts viermaal per dag. In plaats van happy pillen voor te schrijven, zouden dokters voorschriften moeten maken waarop staat ‘Lach driehonderd keer per dag’, net zoals een vrolijke vierjarige doet. Lachen wordt wel eens beschreven als inner jogging. Het voelt goed. Dat komt omdat je er de productie van endorfines mee stimuleert
Seks. Je hebt er misschien geen zin in als je zwaar onder stress staat, maar seks is een fantastische stressbuster. Je endorfineproductie neemt met 200 procent toe tijdens een stevige vrijpartij, waardoor je helemaal high en happy wordt.
3. Oxytocine
Wat?
Oxytocine maakt je blij en inspireert je om op een positieve manier naar het leven te kijken. Je weet dat je oxytocine laag staat als je je alleen voelt en vreselijk veel behoefte hebt aan een knuffel.
Hoe stimuleer je de productie?
Een knuffel of honderd. Een heerlijk knuffel- en zoenmoment met je lief op de bank haalt je oxytocineniveau omhoog. Ook vriendschappelijke knuffels of een knuffel van je kinderen beïnvloeden je oxytocineproductie.
Aaaah, een orgasme. Als je een orgasme krijgt, gaat er een oxytocinevuurwerk af in je hersenen, waardoor je de zevende hemel in wordt gekatapulteerd.
Massages: Geen lief? Geen seks? Geen orgasmes? Gelukkig stimuleren ook massages de aanmaak van oxytocine.
4. Gaba
Wat?
Net zoals serotonine is GABA een chill-out-neurotransmitter. Hij haalt je uit het keurslijf van een geforceerd snel levensritme dat je uitput en ongelukkig maakt.
Hoe stimuleer je de productie?
Zorg dat je darmen in orde zijn. Je lichaam heeft L-glutamine nodig om GABA aan te maken. Er zit L-glutamine in kool, bietjes, rund, kip, vis en bonen, maar het kan nodig zijn om wat extra te nemen in poedervorm. (3000 – 4000 mg per dag en dit gedurende 28 dagen, zes op zeven).
Ooooooohm meditatie: Je hersenen maken volop GABA aan wanneer je mediteert of in shavasana – lijkhouding – ligt na een goede yogasessie.
Blotevoetenplezier: De productie van GABA wordt aangezwengeld wanneer je 5 tot 10 minuten op je blote voeten buiten op het gras loopt of – ah, nog heerlijker – een strandwandeling maakt. Raken de zolen van je voeten de aarde aan, dan wisselt je lichaam elektronen – dat zijn negatief geladen deeltjes van een atoom – uit met de aarde. Bij elke stap die je zet, laat je een beetje stress achter en laad je jezelf op.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
5. Dopamine
Wat?
Neurotransmitter en hormoon dopamine moedigt ons aan om moeite doen voor iets in anticipatie op een beloning. Je lichaam maakt dopamine aan wanneer je een kruiswoordraadsel aan het oplossen bent, bezig bent met het organiseren van een verrassingsfeestje voor iemand die je graag ziet of erop uittrekt in een onbekende stad. Ook eten (lees: snacks) is een heel sterke dopaminebooster.
Hoe stimuleer je de productie?
Complimenteer jezelf! Complimentjes stimuleren de aanmaak van dopamine. Maak haalbare to-dolijsten, doe wat er op je to-dolijst staat en geef jezelf een complimentje als het erop zit.
Wees blij met alles wat je deed (in plaats van te stressen over alles wat je nog niet deed). Kijk af en toe – minstens eens per maand – ook eens achterom, naar wat je hebt verwezenlijkt en beloon jezelf met wat vrije tijd om te doen waar je zin in hebt: slapen, shoppen, koken, lezen, een film kijken, naar de sauna, een massage of afspreken met iemand die je een goed gevoel geeft.
Meer weten over emoties, de impact ervan op je lichaam en je eetgedrag en hoe je jezelf zowel gezond als gelukkig kunt eten, lees je in MoodFood (uitg. Manteau), download je gratis pretoxplan of volg de Facebookgroep voor tal van extra tips.
Goedele Leyssen werkte als beautyjournaliste toen Kundalini Yoga op haar pad kwam. Ze vond de antwoorden op de vragen waar ze mee worstelde en gooide haar leven om. Goedele werd een succesvol yoga teacher, en sindsdien geeft ze workshops, lezingen en yoga retreats in binnen- en buitenland, en schrijft ze lifestyle artikelen voor Het Laatste Nieuws en Feeling. In haar derde boek ‘MoodFood‘ vertelt ze hoe je emotioneel stabieler kan worden door juist te eten.
Meer tips over gezonde voeding:
- Dankzij deze tips verminder je de drang naar zoet
- De 3 beste strategieën om vet te verbranden
- Dit ontbijt van Pascale Naessens is om duimen en vingers bij af te likken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier