Hoe bescherm je de privacy van je kinderen op sociale media?
We klikken, posten en liken ons steeds meer een weg door het leven. Feeling hield een grote socialemedia-enquête bij vrouwen. Van scrollen op het toilet tot online pesterijen: in ons socialemediadossier lees je de harde cijfers. De vraag van vandaag: hoe bescherm je de privacy van je kinderen op sociale media?
De grote socialemedia-enquête
Feeling organiseerde afgelopen zomer een online enquête met als onderwerp ‘Vrouwen en sociale media’. In totaal hebben 1.840 Belgische vrouwen tot 60 jaar de enquête ingevuld, van wie 85 procent Nederlandstalig en 15 procent Franstalig. Het merendeel (64 procent) is bediende of ambtenaar.
Welke socialmedia-accounts hebben de deelnemers van onze enquête?
- 88 % Facebook
- 86 % Whatsapp
- 77 % Instagram
- 53 % Pinterest
- 45 % LinkedIn
- 28 % TikTok
- 26 % Snapchat
- 18 % X, het vroegere Twitter
- 12 % Bereal
- 7 % een ander account
- 1 % geen account
De hamvraag: Hoe bescherm je de privacy van je kinderen op sociale media?
Een emoticon over het gezicht
Je ziet het weleens passeren op Instagram: ouders die foto’s van hun kinderen posten zonder hun gezicht te tonen of met een emoticon eroverheen. Zulke beelden doen nadenken over hoe bewust je al dan niet zelf bezig bent met privacy en de virtuele voetafdruk van jezelf en die van een ander.
33 procent van de bevraagden met kinderen deelt weleens foto’s van haar kroost op sociale media. Dat ze zich daarbij bewust zijn van wie die beelden te zien krijgt, blijkt uit de 73 procent onder hen die zegt herkenbare foto’s te tonen van haar kind(eren), maar niet zonder de instellingen te beperken tot familie en vrienden. Slechts 5 procent zegt enkel onherkenbare foto’s van de kinderen te posten. Langs de andere kant heeft iets meer dan een op de tien nog nooit nagedacht over privacy bij het posten van foto’s van hun kinderen.
Zodra je iets op het internet plaatst, weet je nooit hoe ver het verspreid kan worden
Marijke De Veirman – onderzoeker sociale media en influencermarketing
“Die kleine mensen hebben ook privacy”, weet Marijke De Veirman, onderzoeker sociale media en influencermarketing aan Arteveldehogeschool. “Veel mensen vinden het leuk om foto’s te posten van kinderen of kleinkinderen en denken misschien: ik deel het enkel met mijn vrienden. Maar eigenlijk weet je zodra je iets op het internet plaatst nooit hoe ver het verspreid kan worden.”
De locatie van je kind tracken
We vroegen de deelnemers ook of ze de locatie van hun kinderen soms tracken. Dat blijkt voor bijna een op de vier ouders het geval te zijn, voornamelijk bij dertigers en veertigers. Relatiedeskundige Rika Ponnet is geen fan van het tracken van je kinderen. “Hoeveel generaties zijn er voor ons opgegroeid zonder trackapps? En die leven toch ook nog.” Sterker nog, je kunt er volgens haar schade mee aanrichten. “Je geeft je kind de boodschap dat je er geen vertrouwen in hebt; dat je kind niet aankan wat het op dat moment aan het doen is. Je doet ook uitschijnen dat de wereld niet te vertrouwen is. Dat is zó nefast. Als je onzekere kinderen wilt, dan moet je ze vooral zo opvoeden.”
1 op 4 ouders trackt de locatie van hun kinderen
Sofie Verhalle ziet in deze evolutie echter ook een opportuniteit. “Maak van je bezorgdheid gebruik om de dialoog aan te gaan met je kinderen over privacy: vertel hen waarom je wilt weten waar ze uithangen en wat veilig socialmediagebruik is. Weet je het niet als ouder? Zoek het dan op. Watwat.be is een goede bron van info op dat vlak.”
Lezeres Lisa (31) over de privacy van haar zoontje:
“Mijn zoontje is nu 15 maanden. Sinds zijn geboorte heb ik op mijn privé Instagramaccount drie vaste foto’s van hem gepost en slechts een handvol verhalen met hem erin gedeeld. Op die beelden kun je hem niet herkennen: je ziet enkel zijn achter- of zijkant. In verhalen zal ik af en toe eens een emoticon – een smiley of een hartje – gebruiken om zijn gezicht te verbergen. Waarom ik dat doe? Omdat alle foto’s die je online zet ook online kunnen blijven en omdat hij nog te jong is om zelf toestemming te geven. Daarnaast voel ik persoonlijk de noodzaak niet: vriendinnen van het middelbaar die ik al vijftien jaar niet gezien heb, moeten die mijn kind zien? Mijn omgeving respecteert mijn keuze en vraagt ook zelf toestemming wanneer ze beelden van mijn zoontje willen posten of doorsturen. Ik zal trouwens ook nooit iemand anders’ kind online zetten.”
Meer lezen
Tekst: Cara Brems & Annelore De Donder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier