Heerlijk: zo maak je thee uit eigen tuin
Modeste Herwig is groenauteur, tuinfotograaf en specialist in beplantingen. Er verschenen maar liefst 43 boeken over alles wat je moet weten over tuinieren en planten. Zij is dus de ultieme planten-goeroe. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag leert ze ons hoe we lekkere thee maken uit eigen tuin.
Het is erg leuk om de planten voor je kopje thee te kunnen oogsten in eigen tuin of in de natuur. Van bladeren, bloemen, bessen en ander lekkers uit de tuin maak je snel een geurige kop kruidenthee. Modeste Herwig laat in haar boek Theetuin veertig planten zien waar je thee van kunt maken.
Thee of tisane?
De warme drank die we als thee kennen is een aftreksel van de bladeren van de theestruik (Camellia sinensis), een heester die in een tropisch of subtropisch klimaat groeit. Deze ‘zwarte thee’ werd vanaf de 17e eeuw door de VOC al in grote hoeveelheden naar ons land verscheept. Ook groene thee en witte thee zijn afkomstig van de theestruik. Inmiddels is thee de populairste drank ter wereld!
In de volksmond noemen we inmiddels elke warme drank die gemaakt is van planten ‘thee’. Maar een aftreksel waar geen blaadjes van de echte theestruik in zitten, mag eigenlijk niet zo genoemd worden. Je kunt het dan kruidenthee noemen, maar een veel mooier woord is ‘tisane’. Er zijn verrassend veel planten waar je een aangename tisane van kunt trekken, en volop variatie in smaken, geuren en kleuren. Het leuke is: deze planten groeien vaak gewoon in de tuin.
De juiste hoeveelheid
- Voor een kopje wordt 1,5 deciliter water gerekend, hiervoor zijn gemiddeld 2 theelepels vers of 1 theelepel gedroogd materiaal voldoende.
- Reken voor een glas 3 deciliter en gebruik ruim twee keer zoveel.
- Je kunt ook gewoon een handvol verse kruiden per pot aanhouden.
Om het aroma maximaal te bewaren maak je de kruiden pas vlak voor gebruik klein door scheuren of knippen. Doe ze los in een theepot, glas of kopje. Wil je het aftreksel niet zeven gebruik dan een thee-ei, theezakje of een filter. Laat de kruiden ruim in het water zweven zodat ze al hun smaak afgeven. Overgiet de kruiden met kort gekookt water, net van de kook af. In kokend water verdampen namelijk veel etherische oliën, en die geven nu juist smaak en geur. Laat het water dus liever 2 minuten afkoelen tot 80-85 ˚C.
Hoe lang trekken?
De gemiddelde tijd dat een tisane moet trekken is 3-5 minuten, bloemen wat korter dan bladeren. Dek af om het aroma te bewaren. Verwijder de kruiden na die tijd, te lang laten trekken kan voor een bittere smaak zorgen. Vruchten en zaden hebben wel meer tijd nodig, tot 10 minuten.
En dan... genieten maar van dat heerlijke kopje!
Recept: zoete vlierbloesemtiane
Voor 4 koppen thee:
- vlierbloesem, 8 theelepels
- goudsbloem, 2 theelepels bloemblaadjes
- basilicum, 12 bloemen
- roos, 16 bloemblaadjes
- aardbeimunt, 4 topjes
- bernagie (Borago), 12 bloemen
- honingkruid (Stevia), 4 blaadjes
- 7 dl water (80-85 ˚C)
De typische, honingzoete smaak van de vlierbloesem voert de boventoon, aangevuld door andere bloemensmaken, een beetje zachte mint en een extra zoetje van Stevia. De blauwe bloemen van bernagie zijn eigenlijk vooral voor de sier. 5-7 minuten laten trekken. Het recept is voor fijn gemaakte verse kruiden, neem voor gedroogd materiaal ongeveer de helft.
Meer weten over eigen thee maken? Lees dan Theetuin van Modeste Herwig. (Uitgever: Forte Uitgevers, 14.95 euro)