Heb jij last van een doffe huid? Misschien wil je lever je iets vertellen
Ze is mama van twee, was jaren aan het werk in de pharma-industrie, startte een eigen bedrijf in voedingssupplementen, Insentials, en she’s on a personal mission: “De wetenschap toegankelijk maken, zodat mensen begrijpen wat ze best eten en hoe ze gezond kunnen leven.” Voedingswetenschapper Amandine De Paepe schreef met haar nieuwe boek Er ligt meer op je lever dan je denkt een ware ode aan de lever als overlevingsorgaan. Want je lever probeert je wel degelijks iets te vertellen, zo blijkt.
“Zelf heb ik heel wat miskramen gehad wanneer ik zwanger probeerde te worden. Dokters gingen er meteen mee aan de slag; ik moest met IVF beginnen want er was weinig progesteron en oestrogeen aanwezig in mijn lichaam. Uiteindelijk bleek dat ik een tekort had aan vetoplosbare vitamines,” en vandaag is De Paepe fiere moeder van twee. “De dokters gingen curatief te werk: mijn symptomen moesten behandeld worden met medicatie. Ik geloof meer in de holistische aanpak, het volledige plaatje moet in rekening worden gebracht: hoe zit het met je voeding, beweging, slaap en tekorten aan bijvoorbeeld vitamines of eiwitten?“
“Vandaag is de geneeskunde nog te veel ‘medicijnkunde’ terwijl medicatie juist de laatste stap zou moeten zijn.” Lifestyle medicine heeft wél aandacht voor een holistischer beeld en gaat op zoek naar wat er achter bepaalde kwaaltjes zou kunnen schuilen. ” Wetenschappelijke kennis ligt aan de basis van lifestyle medicine, maar er wordt eerst gekeken naar voeding, beweging en supplementen alvorens medicatie voor te schrijven.” Want ook medicatie heeft invloed op de werking van je lichaam – kijk maar naar al de mogelijke bijwerkingen van een bepaald medicijn.
Overlevingsorgaan
Medicatie kan bijwerkingen hebben in heel je lichaam, maar doet vooral de lever extra werken. Dat orgaan staat onder andere in voor het ontgiften van je lichaam. Zaken als medicatie en alcohol stuurt de lever in overdrive met als resultaat een belaste of vervette lever. Niet levensbedreigend, wel problematisch. Maar voor we hier verder op ingaan, eerst: wat doet onze lever eigenlijk?
De lever fungeert als politieagent die opdrachten doorgeeft aan andere organen zoals je gal en pancreas
Amandine De Paepe
Voedingswetenschapper
“De lever is een regelorgaan. Zo zitten er insulinereceptoren op je lever. Wanneer je een pizza en daarna een ijsje eet en dit alles doorslikt met frisdrank, stuurt je lever het signaal naar je pancreas om insuline aan te maken om zo je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Zonder insuline overleef je niet en dus is insuline zelf een overlevingshormoon. De lever fungeert als politieagent die opdrachten doorgeeft aan andere organen zoals je gal en pancreas.“
Ook is de lever de ontgifter van je lichaam. “Dan heb ik het niet alleen over het verwerken van alcohol. Ook medicatie en vervuiling zetten de lever aan het werk. Daarnaast produceert het orgaan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Een voldoende hoog energiepeil, een stralende huid, een gezonde hormonale balans en fertiliteit; deze hangen allemaal samen met een gezonde lever. Raakt je lever overbelast – of vervet – dan kunnen nogal eens wat kwaaltjes de kop opsteken.“
Foie gras
Een vervette of belaste lever is niet te vergelijken met een levercirrose, veroorzaakt door een overmatig gebruik van alcohol. “Een belaste lever, in de geneeskunde een ‘non alcoholic fatty liver‘ genoemd, bekom je door onder andere ongezonde voeding, weinig slaap, veel stress en te weinig beweging. Ook wanneer je de hele dag door op iets aan het knabbelen bent, en je lever dus continu aan het werk is, raakt je lever belast. Af en toe wat te veel glazen drinken of foute voeding eten kunnen evengoed een belaste lever tot gevolg hebben. Veel mensen hebben dit en daardoor ben je niet automatisch ongezond bezig, het is nu eenmaal een weerspiegeling van onze manier van leven. Daarnaast zijn er ook tig aantal mensen die een ontstoken lever hebben. Ook hier is er nog geen reden tot paniek, maar een ontstoken lever is vaak een teken van een iets té bourgondische levensstijl. Het belangrijkste: al de kwaaltjes die hierbij komen kijken moeten we niet gewoon aanvaarden, we kunnen ze vaak ook gewoon oplossen.”
Wanneer je lever doorlopend aan het werk is, kan er insulineresistentie opspelen. “Zelfs al eet je gezond en beweeg je voldoende, dan nog is het niet goed wanneer je de dag door eet. Door insulineresistentie heb je een verhoogde kans op bijvoorbeeld fertiliteitsproblemen en hormonale onevenwichten.” Deze zogenaamde welvaartsziektes zijn meer courant dan vroeger en worden mede veroorzaakt door een belaste of ontstoken lever. Andere welvaartsziektes die gerelateerd zijn aan de lever zijn stress, een chronisch energietekort, een verstoord slaappatroon, gewichtsschommelingen en moeilijkheden bij afvallen, een doffe huid, lichte ontstekingen, problemen met focus en mentale problemen.
Eten en beweging zijn de eerste twee stappen, maar supplementen kunnen een prima aanvulling zijn voor een gezonde levensstijl. Heel wat vrouwen zitten met vitamine- of eiwittekorten, dus voor hen zijn supplementen geen overbodige luxe
Amandine De Paepe
Voedingswetenschapper
Maar dit is niet de slecht nieuws-show; een ontstoken of belaste lever is niet onomkeerbaar. “Hoewel de kans reëel is dat je diabetes type 2 ontwikkelt, heeft een belaste lever in de meeste gevallen geen blijvende gevolgen. Gezonde en goede voeding (onder andere koolhydraten en suikers beperken, de helft van je bord vullen met groenten en geen bewerkt vlees eten), voldoende beweging en slaap zijn de sleutels naar een gezonde lever.”
Een vies beestje
Ook voedingssupplementen kunnen de lever een duwtje geven richting een betere gezondheid. “Eten en beweging zijn de eerste twee stappen, maar supplementen kunnen een prima aanvulling zijn voor een gezonde levensstijl. Heel wat vrouwen zitten ook met vitamine- of eiwittekorten, dus voor hen zijn supplementen geen overbodige luxe.” Maar hoe komt het dat vrouwen decennia zonder supplementen konden leven en er nu opeens wel baat bij hebben, ook wanneer je voldoende gezond eet, beweegt en rust? “Ik las niet lang geleden een studie over de gronden van vandaag; die zijn veel armer in nutriënten dan vroeger. Zo moet je anno 2023 wel acht appelsienen eten om hetzelfde aantal aan vitamines binnen te krijgen als bij de appelsienen van jaren geleden. Ook de genetisch gemanipuleerde fruitsoorten, zoals de gele kiwi, bevatten veel minder goede voedingsstoffen dan vroeger. Je merkt ook het verschil wanneer je zelf een moestuintje hebt; de rucola die ik zelf oogst, smaakt heel anders dan die dat je koopt in de supermarkt.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Daarnaast is er ook een ‘vies beestje’ dat hoe langer hoe meer de ronde doet in onze maatschappij. “Tegenwoordig heeft iedereen stress door onze manier van leven. Stress zet zich op de maag en die is dan weer belangrijk voor het produceren van vitamine B-12. Resultaat: heb je veel stress, dan creëer je tekorten aan vitamine B-12, wat vermoeidheid in de hand werkt. De productie van cortisol, het stress-hormoon, wordt constant aangewakkerd, en dat blokkeert vitamine-inname.” Ook het groot aantal grijze dagen in een Belgisch jaar speelt ons parten. “Vitamine D is belangrijk, maar ook daar krijgen we te weinig van binnen. Er is al weinig zonlicht in Noord-Europa en wanneer de zon dan eens schijnt, zit iedereen binnen te werken. Tel daar nog eens vervuiling bij. Onze noden zijn veel groter dan onze inname en dus kunnen supplementen wel zeker helpen.” Met de nadruk op ‘helpen’. “Ook bij Insentials komt elk supplement met uitgebreid voedingsadvies, want alles begint met goede gewoonten rond voeding”, aldus De Paepe.
Wil jij meer te weten komen over hoe je wat liever voor je lever kan zijn? Er ligt meer op je lever dan je denkt van Amandine De Paepe ligt nu in jouw boekenwinkel. Of je koopt ‘m gewoon hier.
Meer tips voor een gezonde levensstijl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier