Voeding tegen griep: welke vitamines loodsen je door de wintermaanden?
Je voelt je sneller depri, de griep is in het land én je huid voelt schraal aan. Als er één seizoen is waarop je vitamines kunt gebruiken, is het de winter wel. Maar wat zet je nu best vaker op het menu, hoe haal je het meest uit die vitamines of heb je zelfs supplementen nodig? Een overzicht. Deze vitamines looden je door de winter.
Zowat ieder voedingsmiddel heeft zijn voor- en nadelen, en veel variatie zorgt dus voor veel verscheidenheid aan vitamines. Dat is goed, maar wil je toch liever wat gerichter je winterkwaaltjes aanpakken, lees dan even welke voedingsmiddelen de vitamines bevatten die je deze winter zullen helpen.
Noodzakelijke vitamines in de winter
1. Je wilt de griep voor zijn
Zowel griep als verkoudheden zijn virale ziektes, dat wil zeggen dat ze veroorzaakt worden door een virus en dat antibiotica niet werken. Er zijn wel enkele voedingsmiddelen die griep helpen voorkomen. Gember werkt anti-viraal en is daarom een must in de winter: drink hem in je thee of voeg toe aan je wok of salade. Heb je de griep toch te pakken? Eet dan knoflook, uit onderzoek gevoerd in Florida, blijkt dat knoflook de ernst van een verkoudheid of griep vermindert.
Enkele recepten om je op weg te helpen:
- Recept: wortelsoep met venkel en gember van Sandra Bekkari
- Zero Waste recept: linguini met inktvis en chorizo
2. Je wilt je immuunsysteem boosten
Voorkomen blijft beter dan genezen. Zo is vitamine C een onmisbare vitamine in de wintermaanden. Je haalt hem uit citrusvruchten, maar ook uit waterkers, mierikswortel, bosbessen en boerenkool of andere koolsoorten. Zet ze regelmatig op het menu!
Enkele recepten om je op weg te helpen:
- Recept: mierikswortel-aardappelpureee met bietjes
- Zero Waste recept: verse geitenkaas met pompelmoes en waterkers
3. Je huid voelt schraal aan
Je wilt je huid zacht houden tijdens de wintermaanden, wees dan vooral voorzichtig met de koude schrale lucht en de warme, droge lucht op kantoor. Door die droogte is het extra belangrijk hem goed gehydrateerd te houden. Dat doe je door een goede crème en door voldoende water te drinken. Daarnaast is vette vis een goed idee, die bevordert namelijk de aanmaak van talg in je huid, en daardoor neemt de droogheid dus af. Zet minstens één keer per week vette vis op het menu.
Enkele recepten om je op weg te helpen:
- Gezonde ovenschotel van Pascale Naessens: courgette met gerookte zalm, sojasaus en kappertjes
- Recept: zo maak je de Franse klassieker toast Niçoise
4. Je voelt je neerslachtig
Dat je tijdens de wintermaanden een dipje voelt, is helemaal niet zo vreemd. Door het gebrek van zonlicht neemt je lichaam minder vitamine D op. De tip: ga zoveel mogelijk naar buiten. Vette vis, vlees, boter en eieren bevatten vitamine D. Wil je zeker zijn dat je geen tekorten hebt? Neem dan een supplement of boek een reis naar de zon.
Enkele recepten om je op weg te helpen:
- Lekker geroosterd: bloemkoolpuree met foreleitjes en amandelschilfers
- Recept: vleespastei met gehakt en wintergroenten
5. Je bent gevoel voor (keel)ontstekingen
Er bestaan heel wat ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Eet deze als je snel keel- of andere ontstekingen krijgt. Heb je vaak pijnlijke gewrichten in de winter? Ook dat zou kunnen wijzen op ontstekingen. Enkele ontstekkingsremmende voedingsmiddelen zijn: kurkuma (werkt best in combinatie met zwarte peper), gember, avocado, olijfolie, vette vis, pure chocolade...
Enkele recepten om je op weg te helpen:
Twijfel je of je vitaminekorten hebt of heb je aanhoudende klachten? Bezoek dan altijd je huisarts vooraleer supplementen/medicijnen te slikken.
Meer tips voor winterkwaaltjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier