Gourmet of steengrill: zo houd je het lekker en gezond

Gourmet of steengrill is niet voor niets een klassieker tijdens de feestdagen. Ieder neemt en maakt zijn eigen ding. Hou je liever geen al te opgeblazen gevoel over deze feestdagen? Lees dan even deze tips.

1. Start licht

Goed begonnen, is half gewonnen. Oesters, een soepje van mosselen of een klassieke zalmcocktail... Er zijn heel wat elegante gerechten die helemaal niet zwaar zijn. Genieten maar!

2. Kies slim

Een lekker worstje of een kleine hamburger op de gourmet moeten zeker kunnen. Combineer met andere vleessoorten: een lekkere (gemarineerde) kipfilet of een stukje biefstuk zijn lichtere opties.

3. Geniet van vis

Vis is feestelijk, lekker én gezond. Bak een lekker stukje zalm, maak visbrochettes of leg een lekker stukje kabeljauwhaasje op de grill.

4. Ga (deels) voor veggie

Als je denkt dat enkel vlees lekker is op je gourmet, heb je het mis. Waarom niet eens voor veggie gaan? Maak heerlijke groentebrochettes, bak een omeletje in de pan of gebruik halloumi.

5. Wees origineel met groenten

Voorzie naast je gebruikelijke salades, veel groenten die je kunt bakken. Paprika, champignons, courgette of aubergines... Heerlijk op de gourmet of steengrill.

6. Stort je niet op het broodmandje

Een lekkere aardappelsalade, een portie koude pasta en brood... Je zou voor minder een opgeblazen gevoel krijgen.

7. Maak je eigen sausjes

Wil je je gasten imponeren? Maak zelf gezonde huisbereide sausjes. Een homemade guacamole, een lekkere hummus of muhammara is om duimen en vingers bij af te likken én is vaak pakken gezonder dan al die sausjes of dips uit de supermarkt.

8. Beperk je alcoholgebruik

Drink na ieder glaasje alcohol een glaasje water. Op die manier krijg je minder snel last van een kater en spaar je heel wat calorieën uit.

9. Luister naar je hongergevoel

Het is verleidelijk om te blijven eten, maar luister vooral naar je hongergevoel. Eigenlijk genoeg en zijn die laatste stukjes vlees niet nodig, laat ze dan gerust voor wat ze zijn. En ja hoor, het is echt oké om neen te zeggen als de gastvrouw je nog een groot dessert voorschotelt.

Enkele gezonde recepten:

Zelfgemaakte tomatensalsa

Zelfgemaakte tomatensalsa

Zelfgemaakte tomatensalsa

Dankzij deze heerlijke tomatensalsa zijn vette sauzen overbodig.

Ingedriënten:

  • 400 g tomaten of trostomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje koriander (naar smaak)
  • 1 limoen
  • 1 eetl. olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Snij de tomaten in kleine blokjes.
2. Snipper de rode ui fijn, pers het teentje knoflook en meng met
de tomaten.
3. Pers de limoen en voeg het sap toe aan de tomaten, samen met
de olijfolie.
4. Kruid met peper en zout, en meng voorzichtig door elkaar.

Recept: DOMO

Groentebrochettes:

Groentebrochettes:

Groentebrochettes:

Vervang je vlees eens door deze groentebrochettes.

Ingrediënten:

• spiesjes
• aubergines
• champignons
• courgette
• prei
• paprika
• uien
• ...

Zo maak je het:

1. Snij de groenten in stukken van 2 à 3 cm
2. Zet de groenten op tafel in verschillende potjes, zo kan iedereen naar eigen smaak combineren

Tip: dompel de spiesjes op voorhand onder in water, zo verbranden ze niet tijdens het bakken.

Recept: DOMO

 

Veggi mini-omelet

Veggi mini-omelet

Veggi mini-omelet

Graag veggi? Maak een gezonde omelet.

Ingrediënten:

• 8 eieren
• 100 g hamblokjes
• 1 paprika
• 1 ui
• peper en zout

Zo maak je het:

1. Snij de ui in fijne ringen en de paprika in reepjes.
2. Klop de eieren los en kruid met peper en zout.
3. Vet de raclettepannetjes lichtjes in met een vetstof en verdeel er de ui,
paprika en hamblokjes over.
4. Giet het eiermengsel over de ingrediënten en bak tot het mooi gestold is.

Recept: DOMO

 

Meer tips voor een gezonde start van het nieuwe jaar:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content