Van gluten tot pollen: waarom steeds meer mensen allergisch zijn
Eindigt het gebruikelijke rondje joggen in het plaatselijke bos of park voor jou tegenwoordig ook weer steevast in een stevige niesbui? Dan is de kans groot dat jij een pollenallergie hebt. En dan ben je lang niet alleen, want – of het nu om pollen, grassen, gluten, noten, zaden, make-up of huisstofmijt gaat – steeds meer mensen blijken tegenwoordig wel aan íéts allergisch te zijn. En dat terwijl een allergie zo’n goeie tien jaar geleden nog eerder uitzondering dan regel leek.
Hoe het komt dat het aantal allergieën op een paar decennia tijd zo fel in aantal is toegenomen? Daar heeft de wetenschap een aantal verklaringen voor!
Luchtvervuiling en hygiëne
Het aantal mensen dat door een allergie geteisterd wordt neemt alsmaar toe. In Europa zou een op de acht mensen inmiddels wel aan iets allergisch zijn. In België komt dat neer op zo’n 30 procent van de bevolking. Twee grote boosdoeners die hier mee verantwoordelijk voor lijken te zijn, zijn de opwarming van de aarde (en alle klimaatveranderingen ten gevolge daarvan) en de luchtvervuiling.
Maar ook de veranderde manier waarop we als mens zijn gaan leven en onze dagdagelijkse routines spelen zeker mee. “We leven veel hygiënischer dan pakweg een goeie vijftig jaar geleden”, zo klinkt het bij dr. Vito Sabato, allergoloog. “We wonen vandaag in propere en goed geïsoleerde huizen, waardoor onze kinderen veel minder in contact komen met bacteriën. Op zich is dat natuurlijk een goede zaak, maar daardoor wordt ons immuunsysteem jammer genoeg wel veel minder gestimuleerd om zich te ontwikkelen. Bovendien grijpen we tegenwoordig ook veel vaker te snel naar antibiotica met als resultaat dat er veel meer allergieën en intoleranties ontwikkeld worden.”
Klimaatverandering: meer pollen
Bovenop het feit dat ons eigen lichaam minder resistent wordt voor schadelijke stoffen van buitenaf, komt nog eens dat er zich in die buitenwereld blijkbaar ook meer schadelijke stoffen ontwikkelen. De klimaatverandering heeft namelijk een impact op onze seizoenen. Tegenover een aantal jaar geleden zijn de zomers zo opmerkelijk droger en warmer. Meestal worden die droge periodes gevolgd door erg korte maar forse regenbuien. Die meteorologische wijziging heeft ook de cyclus van de pollen veranderd.
De wetenschap toont aan dat hoe meer CO2 er in de lucht hangt, hoe meer pollen onze planten produceren. Bovendien zorgt de luchtvervuiling ervoor dat de samenstelling van die pollen ook gradueel wordt aangetast en verandert, waardoor deze veel gemakkelijker kunnen binnendringen in ons ademhalingssysteem. “Tot slot is ook de concentratie van berkenboom-pollen in onze lucht nu veel hoger dan zo’n tien jaar geleden. Ook die verhoogde waarden maken dat mensen nu meer risico lopen om een allergie te ontwikkelen”, legt dr. Vito Sabato uit.
Pinda’s en gluten: ook steeds meer voedsel-allergieën
Naast een verhoogde gevoeligheid voor pollen, merkt de allergoloog ook een toename in het aantal voedsel-allergieën op. “Een derde van de mensen die allergisch zijn aan pollen, ontwikkelen ook een allergie voor bepaalde fruitsoorten of groenten. Of de allergie na verloop van tijd ook weer kan afnemen of verdwijnen hangt van de intensiteit van de allergie af én van de persoon in kwestie.”
“Sommige voedsel-allergieën verdwijnen met het ouder worden vanzelf (zoals een allergie voor eieren of melk). Maar bij een allergie voor pindanoten bijvoorbeeld is dat dan weer zelden tot nooit het geval. Er bestaan hoopvolle wetenschappelijke studies die erop wijzen dat die mensen in de toekomt eventueel geholpen kunnen worden op basis van immunotherapie, maar om daar uitsluitsel over te kunnen geven is eerst nog verder onderzoek nodig.”
Meer lezen over voeding en gezondheid:
- Gezond koken: 5 x manieren om minder vetstof te gebruiken
- Eet jezelf gelukkig: deze voedingsmiddelen zet je vanaf nu vaker op het menu
- Bakken zonder suiker: 6 heerlijke, gezonde desserts
Bron: gael.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier