Warm weer, dat is genieten in de tuin of terrasjes doen. Maar dat is ook helaas vaak gezwollen voeten. Heb jij ook last van het vervelende kwaaltje? Lees dan even deze tips.
Veel mensen krijgen op warme dagen last van opgezwollen enkels, voeten en handen. Onschuldig, maar wel vervelend. Omdat je lichaam moeilijker de warmte kwijt kan, hou je meer vocht vast. En dat gebeurt vooral in je handen en voeten.
Daarnaast zetten je bloedvaten uit bij warmer weer, daardoor wordt er meer bloed aangevoerd. Als het niet goed raakt afgevoerd, ontstaat er druk op je aders, vocht wordt door je kleinere bloedvaten geperst en je benen (of voeten) zwellen op.
Vrouwen hebben er over het algemeen vaker last van dan mannen. Tijdens en voor de menstruatie en tijdens een zwangerschap is het probleem vaak groter.
6 x tips tegen gezwollen voeten
1. Draag de juiste schoenen
Het klinkt natuurlijk logisch, maar draag geen al te vaste of strakke schoenen als je last hebt van opgezwollen voeten. Voorkom ook lang staan of zitten.
2. Drink voldoende water
Dit is essentieel om het vocht af te drijven. Niet verzot op water? Voeg wat fruit of kruiden toe voor extra smaak.
3. Eet minder zout
Als je te veel zout eet, stapelt het vocht zich op in je lichaam. Probeer dus minder zout te eten. Wist je trouwens dat te veel zout eten ook andere nadelen heeft? Lees hier welke én enkele tips om vanaf nu minder zout op het menu te zetten.
4. Beweeg voldoende
Beweging stimuleert de spieren in je benen en helpt je lymfevaten om vocht en afvalstoffen weg te werken. Hoe meer en vaker je beweegt, hoe beter je lymfevaten hun werk kunnen doen.
5. Leg een kussen onder je benen
Door je benen wat hoger te leggen, verminder je de druk in je aderen. Nog veel last? Besproei je benen afwisselend met warm en koud water in de douche.
6. Werk aan een gezond gewicht
Heb je overgewicht, dan vergroot de kans op gezwollen voeten in de zomer. Afvallen biedt soelaas.
Blijf je last ondervinden van gezwollen voeten of ben je niet helemaal gerust? Maak dan een afspraak met je huisarts, er kan ook een medische oorzaak zijn.