Gezondheidswijsheid of hardnekkige mythe: “Van kou word je verkouden”
‘Melk is goed voor elk’ en ‘lachen is gezond’: aan spreuken over gezondheid geen gebrek. Maar hoeveel medische waarheid schuilt er achter al die volks-wijsheden. Vandaag onder de loep: “Van kou word je verkouden”.
Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB: “Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Wie pech heeft en zo’n virus tegenkomt, kan besmet en dus ziek worden – zo simpel is het. Of dat nu gebeurt terwijl je met een dikke trui over straat loopt of met nat haar en in zwembroek door de regen fietst, maakt geen verschil. Besmet raak je meestal door te dicht bij een persoon te staan die al drager van het virus was, en bijvoorbeeld diens uitgeademde druppeltjes zelf in te ademen. Of je kan die persoon de hand schudden of een zoen op de wang geven, waardoor je ook besmet geraakt.
Waar kou wel een impact op heeft, is op je immuunsysteem. Krijgt dat een knak, dan verhoogt dat je risico op besmetting natuurlijk wel. Maar vooraleer dat het geval is, moet de kou – of zeg maar consequente onderkoeling – wel al extreme vormen aannemen. Van een keer zonder jas naar huis fietsen of zelfs een hele dag in T-shirt lopen bij vriestemperatuur, ondervindt je afweersysteem vermoedelijk weinig hinder.
Virussen functioneren beter bij een lage temperatuur: hoe warmer buiten, hoe moeilijker voor virussen om zich te vermenigvuldigen. Dat maakt de kans dat je er eentje oploopt in de zomer iets kleiner dan in de winter
Je immuunsysteem ondersteunen kan simpelweg door voldoende te rusten, ervoor te zorgen dat je na periodes van stress of fysieke inspanning, ook weer voldoende hersteltijd inbouwt, door voldoende te sporten of aan lichaamsbeweging te doen en door gezond te eten.”
Dat laatste doe je vooral door voldoende variatie in je eetpatroon te brengen en je qua voedingsgroepen een beetje aan de richtlijnen van de voedingsdriekhoek te houden: in de eerste plaats veel groenten, fruit en water, iets minder – maar nog steeds voldoende – peulvruchten, volkoren granen en noten en zaden. Ook vis, eieren, wit vlees en melkproducten maken deel uit van een gezond dieet. Varkensvlees en gezonde vetten kunnen zeker, gewoon met mate. Rood vlees, alcohol, snoep, fastfood en andere ‘lege calorieën’ vermijd je liever.
Winterdip: kleine ruimtes, koude lucht
“Dat mensen in de winter toch vaker ziek worden dan in de zomer, heeft er vermoedelijk mee te maken dat we dan vaker dicht op elkaar gepakt in slecht verluchte ruimtes zitten en doordat de lucht dan kouder is: die laatste zal virussen langer laten overleven, wat het waarschijnlijker maakt dat je er een tegenkomt.
Eenmaal verkouden, houd je je daarom trouwens ook beter wél warm: hoe hoger je lichaamstemperatuur, hoe moeilijker voor virussen om zich te vermenigvuldigen. Net zoals voor mensen geldt dat ze best functioneren bij een lichaamstemperatuur 36 tot 37 graden, hebben virussen ook zo’n ideale temperatuur om bij te functioneren, en veertig graden hoort daar nu eenmaal niet bij. Vandaar ook dat we vaak koorts maken als we ziek zijn: een natuurlijke reactie van je afweersysteem om je zo snel mogelijk weer virusvrij te krijgen.”
Meer over gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier