Gezond genieten: 10 x slanke ovenschotels
Wie ovenschotel zegt, denkt aan knapperige kaaskorsten, veel gehakt en een roomsausje. Maar een ovenschotel kan net zo lekker zijn in een gezonde variant. Wij geven je recepten voor de lekkerste slanke ovenschotels die je in een mum op tafel tovert.
1. Mexicaanse ovenschotel
Dit heb je nodig:
- 2 rode paprikaās (in blokjes)
- 2 groene paprikaās (in blokjes)
- 2 tomaten (in blokjes)
- 1 chilipeper (fijngesneden)
- 1 rode ajuin (gesnipperd)
- 400 gram maĆÆs uit blik
- 2 tl chilipoeder
- 2 tl komijn
- peper
- zout
- 6 volkoren of maĆÆs wraps
- 1 blikje roden bonen (ongezouten – te koop bij AH)
- 800 gram blik tomatenpulp
- 2 handenvol light emmental
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Was en snij alle groenten zoals vermeld in de ingrediƫntenlijst. Fruit eerst de ajuin in een pan en voeg vervolgens de paprika, tomaten en chilipeper toe. Kruid de groenten af met de kruiden en laat ongeveer een 10-tal minuten stoven op een laag vuur (met deksel).
- Snij intussen de wraps in dunne reepjes. Bedek vervolgens de ovenschotel. Doe eerst een klein laagje van de tomatenpulp op de bodem (zodat het geheel niet plakt. Beleg vervolgens met de helft van de: wraps, bonen, de gestoofde groenten en maĆÆs. Herhaal nogmaals en werk af met de light emmental.
- Zet het geheel gedurende ongeveer 20 minuten in de oven en KLAAR! Smakelijk. De restjes kan je gemakkelijk de dag erna meenemen als lunch.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
2. Gezonde quiche van Claudia Van Avermaet
Dit heb je nodig:
- 250 g cashewnoten (geweekt)
- 2 eiwitten
- 50 g speltmeel
- 50 g boter van grasgevoederde koeien
- een snufje zout
- 6 eieren
- 3 eetlepels havermelk
- 200 g gerookte zalm (reepjes)
- 100 g groene aspergetoppen peper en zout
Zo maak je het
- Laat de cashewnoten weken in water gedurende een volledige nacht of minimum 2 uur. ā¢
- Doe ze daarna in de blender, samen met de eiwitten, het speltmeel, de boter en een snufje zout. Mix alles goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180 Ā°C.
- Neem een ronde ovenbakvorm en leg er een vel bakpapier in. Wrijf het cashewmengsel helemaal open op de bodem.
- Neem een andere grote kom en klop er de eieren in los met de havermelk.
- Giet dit over de notenbodem. Beleg met de zalm en de groene aspergetoppen. Kruid alles goed met peper en een beetje zout. Plaats de quiche 35 minuten in de oven op 180 Ā°C.
Dit recept komt uit Get Stronger van Claudia Van Avermaet.
3. Ovenschotel met kip van Ellemieke Vermolen
Kip is perfect als je graag wat kilo’s kwijt wilt: het zit boordevol proteĆÆnen en bevat amper vetten. Maak er een heerlijke tomatensaus bij en je hebt perfecte comfortfood.
Dit heb je nodig:
ā¢Ā KipfiletĀ 600 g
ā¢Ā KnoflookĀ 2 teentjes
ā¢ Kleine rodeĀ uienĀ 2
ā¢Ā Kerstomaten, gehalveerd 250 g
ā¢Ā Tomaten, in stukjes 4
ā¢Ā Paprikaās,Ā geschild, in stukjes 2
ā¢Ā Halfgedroogde tomatenĀ + de olie 150 g
ā¢Ā SambalĀ 2 tl
ā¢Ā MozzarellaĀ 1 bolletje
ā¢ GeraspteĀ parmezaanse kaas
ā¢ Verse kruiden alsĀ peterselie, basilicum, rozemarijn en tijm
Zo maak je het:
- SnijĀ de kipfilets in stukken,Ā kruid ze goed met wat gedroogde kruiden naar smaak. Ik heb erĀ gerookt paprikapoeder, cayennepeper en provenƧaalse kruidenĀ over gestrooid. Leg ze in een grote ovenschaal.
- Snij de rodeĀ ui en knoflookĀ fijn en voeg bijĀ de kip. Doe er ook de stukjesĀ tomaat en paprikaĀ bij en het doosjeĀ halfgedroogde tomaatjes. In plaats van olijfolie doe ik er deĀ olie van de zongedroogde tomaatjesĀ bij. Een beetje is voldoende, zodat de kip en tomaatjes net bedekt zijn. Kruid alles nog verder met gedroogde kruiden naar smaak. Om alles wat pittiger te maken, heb ik er nog 2 tl sambal bij gedaan.
- Meng alles goed. Ik doe dat met mijn handen: het werkt makkelijker dan met een lepel, want mijn schotel zit behoorlijk vol.
- Bovenop leg ik nu watĀ plakjes mozzarellaĀ en ik werk af met watĀ parmezaan.Ā Steek ca. 40 min in een op 180Ā°c voorverwarmde oven en serveer met deĀ verse kruiden.
Tekst: Ellemieke Vermolen en Ann Van der Auwera, beeld: Wout Hendrickx
4. Gezonde lasagne van Sabrine Zarti
Dit heb je nodig:
- 4 volkoren lasagnebladen
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 rode chilipeper (fijngesneden)
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 1 aubergine
- 1 pakje light mozzarella (in plakjes)
- 1 teentje knoflook (in zijn geheel)
- 2 tl olijfolie
- 1 eetlepel ProvenƧaalse kruiden
- peper en zout
- 1 handje vers basilicum om af te werken
Zo maak je het:
- Stoof de ui en knoflook aan in de olijfolie. Voeg er de tomatenblokjes uit blik, chilipeper en de kruiden aan toe. Laat ongeveer een tiental minuten sudderen op een middelmatig vuur zonder deksel.
- Snij intussen de aubergine in de lengte in plakken van een kleine halve centimeter en kruid met peper en zout.
- Neem vervolgens een ovenschotel en doe er eerst wat saus in. Beleg deze vervolgens met de lasagnebladen en maak vervolgens laagjes van tomatensaus, aubergine, en mozzarella. Doe dit tot alle ingrediƫnten op zijn. Eindig met een laagje mozzarella.
- Bak deze 30 minuten in de oven (net voldoende voor een workout, of de afwas :p) en werk tenslotte af met de verse basilicum.
- Een heerlijke en vooral gezonde lasagne! Smakelijk!
De recept is van Sabrine Zarti – Meer informatie vind je hier.
5. Ovenschotel met balletjes in groentesaus
Wie zegt dat gehaktballetjes niet gezond kunnen zijn? Uiteraard wel, combineer met een lekkere groentesaus en iedereen is dol op je gerecht.
Dit heb je nodig:
- 1 l basisgroentesaus (zie pagina 72)
- 200 g verse spinazie
- 400 gĀ gehakt
- 50 g geraspte parmezaan
- 2 el olijfolie
- 250 g mozzarella (minibolletjes kunnen ook)
- peper en zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 Ā°C.
- Snijd de verse spinaziebladen in kleinere stukken. (Neem een hele hoop bij elkaar op je snijplank en snijd er met een groot koksmes enkele keren in). Als de groentesaus klaar is (of opgewarmd), voeg je de spinazie erbij. Roer een paar keer om tot de spinazie
geslonken is (een vijftal minuten). - Meng ondertussen het gehakt met de geraspte parmezaan en maak erĀ balletjesĀ van.
- Bak deĀ balletjesĀ aan in de olijfolie tot elke kant goudbruin ziet (ongeveer 3 minuten per kant). Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn vanbinnen.
- Giet de groentesaus in een ovenschotel. Leg deĀ balletjesĀ in de saus. Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze erbovenop.
- Zet gedurende 20 minuten in de oven.
Extra tip: in plaats van mozarella kun je ook ricotta of geraspte mozarella gebruiken
Dit recept komt uitĀ āWat eten we vanavond? 2 Gezonde drukteā
6. Aubergine al forno van Julie Van den Kerchove
Dit mediterrane voorgerecht is geĆÆnspireerd op de Italiaanse klassieker āmelanzane alla Parmigianaā, een heerlijk groentegerecht van laagjes aubergine, tomaat en kaas met veel goede olijfolie. Serveer het als torentjes met Parmezaanse kaas (zie tips) of als langzaam gegaarde aubergine met knoflook, kerstomaatjes en vegan ricotta van tofu (p. 146).
Dit heb je nodig:
- 4 kleine of 3 grote aubergines (1 Ā½ kg)
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zeezout
- 1 koffielepel gedroogde oregano (optioneel)
- Ā½ koffielepel kaneel (optioneel)
- 20-tal kerstomaatjes
- 2 teentjes knoflook (optioneel)
- scheutje appelciderazijn (optioneel)
- 1 grote handvol vers basilicum
- 4 eetlepels (40 g) pijnboompitten (of vegan ricotta, zie p. 146)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven (of airfryer) voor op 180 Ā°C.
- Halveer de aubergines in de lengte en maak kruislings grillsneetjes met de punt van een mes.
- Smeer een bakplaat in met wat olijfolie en leg de aubergines erop met de gesneden kant naar boven.
- Overgiet de aubergines rijkelijk met olijfolie. Kruid met peper, zout en eventueel wat oregano en kaneel. Leg er de kerstomaatjes en naar smaak enkele teentjes knoflook bij. Voeg eventueel ook een scheutje appelciderazijn toe.
- Plaats 30 minuten of langer in de oven, tot gaar.
- Serveer met verse oregano en/of basilicum en licht geroosterde pijnboompitten of vegan ricotta (p. 146). Een variant met kaas vind je hieronder bij de tips.
- JULIEāS TIPS & TRICKS
Vorm dit gerecht ook eens om tot traditionele āaubergine parmigianaā: snijd de aubergine in ronde schijfjes en vervang de kerstomaatjes door dikke plakjes vleestomaat, bijvoorbeeld cÅur de bÅuf of roma (tomaat gaart sneller dan aubergine, dus snijd ze dubbel zo dik). Kruid de groenten rijkelijk met olijfolie, peper en zout, en stapel ze op spiesjes tot torentjes. Werk af met een flinke portie mozzarella en/of Parmezaanse kaas. Gaar in de oven en werk af met basilicum.
Dit recept komt uit Keto in 15 minuten Mediterraan – Julie Van den Kerchove -Lannoo
7. Gezonde ovenschotel van Pascale Naessens
Je hoeft zeker niet altijd gehakt te gebruiken om een lekkere ovenschotel te maken. Deze ovenschotel van courgette met gerookte zalm, sojasaus en kappertjes is om duimen en vingers bij af te likken.
Dit heb je nodig:
- 2Ā courgettes
- 250 g plakjesĀ gerookte zalm
- 1Ā tomaat
- 3 eetlepelsĀ kappertjes
- sojasaus
Zo maak je het:
- Snijd deĀ tomaatĀ in flinterdunne plakjes. Snijd deĀ courgettesĀ in dunne plakjes met een dunschiller.
- Giet in een ovenschotel wat olijfolie, leg hierop enkele plakjes courgette, daar bovenopĀ een paar plakjes zalmĀ en lepel er watĀ kappertjesĀ over. Leg er een nieuwe laag courgette op, zalm en een laagje tomaat (er is dus maar Ć©Ć©n laag met tomaat, anders krijg je vocht in de schotel) wat kappertjes en eindig met een laag courgette en wat kappertjes.
- Giet er een flinke scheut olijfolie enĀ sojasausĀ over en kruid enkel met zwarte peper (sojasaus en gerookte zalm zijn al zout).
- Zet de schaal 20 minuten in de oven op 180 Ā°C. Overgiet na 10 minuten het geheel met de saus die langs de zijkant vrijkomt. Giet er vlak voor het serveren nog watĀ sausĀ over.
Dit recept komt uit Puur Pascale 2 – Pascale Naessens – Hier verkrijgbaar
8. Gegratineerde hespenrolletjes met witlof van Sandra Bekkari
Oh, wat een heerlijke klassieker. Meestal met veel kaas en room, maar deze gezonde versie van Sandra Bekkari is minstens even lekker als de klassieker.
Dit heb je nodig:
- 1 grote bloemkool, in roosjes
- 4 stronken grondwitloof
- een flinke scheut (rijst)melk
- 1 el olijfolie
- snuif nootmuskaat
- snuif zwarte peper
- snuifje zeezout
- 4 dikke sneden gekookte ham
- 120 gram mix van gratinkaas (Emmental, ComtĆ©, ā¦), gemalen
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 210 Ā°C op de grillstand. Stoom of kook 1 groteĀ bloemkoolĀ tot die helemaal gaar is.
- Verwijder met een aardappelmesje het taaie hart uit 4 stronkenĀ witloofĀ door een ronde inkeping te snijden. Stoof het witloof gaar. Knijp deĀ witloofstronkenĀ even samen om het vocht goed te verwijderen.
- Mix de bloemkool in de blender met (rijst)melk, olijfolie, een 2-tal el van het kookvocht van hetĀ witloofĀ en kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout.
- Meng de bloemkoolsaus met 60gĀ gratinkaas.Ā Doe een laagĀ bloemkoolkaassausĀ in een vuurvaste schotel. Rol hetĀ witloofĀ in 4 dikke snedenĀ gekooktehamĀ en leg in de ovenschaal. Doe de rest van deĀ bloemkoolkaassausĀ erover en werk af met nog eens 60g gemalen kaas.
- Zet 15 minuten onder de voorverwarmde grill.
Dit recept komt uit Nooit Meer DiĆ«ten van Sandra Bekkari – Hier verkrijgbaar
9. Vegetarische Moussaka van EVA VZW
Liever vegetarisch? Probeer dan deze heerlijke moussaka van EVA VZW.
Dit heb je nodig:
- 1 kg vasteĀ aardappelen
- 75 gĀ sojaboter
- 75 gĀ tarwebloem
- 700 ml ongezoeteĀ sojamelk
- 500 gĀ tofugehaktĀ (of seitangehakt)
- 1Ā ajuinĀ (fijngesneden)
- 3 teentjesĀ knoflookĀ (fijngesneden)
- 6 verseĀ tomatenĀ (of 2 blikken tomatenstukjes)
- 3 middelgroteĀ auberginesĀ (in dunne schijfjes)
- 1 tlĀ oregano
- nootmuskaat
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je het:
- Warm de oven voor op 180Ā°C en kook de aardappelen beetgaar.
- Maak de bechamelsaus: laat de sojaboter smelten en klop er de bloem door. Giet hier geleidelijk aan en onder voortdurend roeren de sojamelk bij tot je een gladde, stevige saus bekomt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en laat nog even doorkoken.
- Maak ondertussen de tomatensaus: stoof de uien aan in wat olijfolie, samen met de look, oregano en het tofu- of seitangehakt. Giet de stukjes tomaat erbij en laat alles goed doorkoken.
- Gril de aubergine in de oven of bak ze langs beide kanten gaar in een pan met wat olijfolie.
- Snijd de afgegoten aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm.
- Leg in een ingevette ovenschaal een laagje aubergine, een laagje aardappel en giet er een laagje tomatensaus over. Herhaal dit nogmaals. Leg op de tomatensaus nog een laagje aubergines en eindig met een laag bechamelsaus. Plaats de moussaka 15 minuten in de oven.
Meer recepten ontdek je op de website van EVA VZW
10. De lasagne van zoete aardappel van Goedele Leyssen
Dit heb je nodig:
- Ui, fijngesneden 1
- Knoflook, geperst 2 teentjes
- Kruidenzout
- Zoete aardappelen, in fijne plakjes 2
- Tomatensaus 2 koppen
- Chilikruiden
- Gedroogde oregano, tijm en rozemarijn (eventueel)
- Gehakt 1 kop (of gehakte noten)
- Jonge spinazie 8 koppen
- Edelgist (lactosevrije vervanger voor parmezaan)
- Enkele gehakte cashewnoten
Voor de witte saus:
- Water 1 kop
- Kruidenzout
- Kokosolie 1/4 kop
- Kokosmeel of kikkererwtenmeel 1/4 kop
- Nootmuskaat
- Zwarte peper en zeezout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150Ā°C.
- Laat de gesneden ui en de geperste knoflook 5 Ć 10 minuten rusten. Verhit een pan met een dun laagje water en doe er wat kruidenzout bij. Stoof de ui 4 minuten met het deksel op de pan. Voeg op het einde de knoflook toe. Roer af en toe.
- Stoom de plakjes zoete aardappelen 5 minuten. Breng de tomatensaus aan de kook met de chilikruiden, oregano, tijm en rozemarijn.
- Bak je gehakt. Breng water aan de kook en blancheer de spinazie 1 minuut. Giet af en dep goed droog.
- Maak de witte saus. Kook het water met het kruidenzout. Neem de pot van het vuur en roer er de kokosolie en het kokos- of kikkererwtenmeel door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe een dun laagje tomatensaus op de bodem van je ovenschaal. Leg daarop een eerste laagje zoete aardappel. Vervolgens spinazie en gehakt. Maak zo laagjes tot je aan de rand van de ovenschaal komt. Eindig met tomatensaus. Giet er de witte saus over en bestrooi rijkelijk met edelgist, gehakte cashewnoten en wat zout. Zet 15 minuten in de oven en zet op het einde de grill aan. Zo krijg je een knapperig korstje.
Meer slanke recepten om te proberen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier