Violet (36) verloor haar ongeboren kind door zwangerschapsvergiftiging: “Het komt vaker voor dan je denkt”
In het onderzoek naar hart- en vaatziekten stond lange tijd ‘de man’ centraal. En daar betalen vrouwen nog altijd een prijs voor. Iets dat Violet (36) helaas aan den lijve ondervonden heeft. Ze voelde zich gezond, had geen medische klachten én toch verloor ze haar ongeboren kind door zwangerschapsvergiftiging.
Violet: “Tijdens de controle bij de gynaecoloog leek alles nog perfect. Maar een week later kreeg ik felle pijn in mijn maag, had ik geen eetlust meer en kreeg enorm opgezette voeten. Uit een bloedtest bleek dat mijn leverwaarden vreselijk slecht waren. Ook mijn nieren functioneerden nog amper. Ik bleek het HELLP-syndroom te hebben, een zeer ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. De enige keuze die ik had, was om snel te bevallen in een nabijgelegen ziekenhuis. Anders zou ik het niet overleven.”
Violet werd met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht. Toen haar man er was, is hun kindje via een spuitje in de buik ingeslapen omdat het niet levensvatbaar was. De daaropvolgende nacht beviel Violet van hun overleden zoontje. “Eigenlijk heb ik in die week alleen maar gehuild toen het spuitje in mijn buik werd gezet. Daarna niet meer… Ik denk dat ik me heb afgesloten om erdoor te geraken. Zeker in die artificiële wereld van het ziekenhuis. Maar toen ik eenmaal naar huis kon en ik op de parking van het ziekenhuis stond, ben ik ingestort.
Miskramen en verloren baby’tjes
Eenmaal thuis heb ik aan iedereen die het wel of niet wilde horen, verteld wat mij was overkomen. En dan hoor je pas de verhalen over miskramen, overleden baby’tjes en zelfs over zwangerschapsvergiftiging. Het gebeurt dus allemaal veel vaker dan we denken en we praten er te weinig over.” Na hun intens verdrietige ervaring lazen Violet en haar man alles wat ze maar konden vinden over zwangerschapsvergiftiging.
‘Na een paar testen bleek dat mijn bloedvaten vernauwd zijn. Daar lag dus de verklaring voor hetgeen ons overkomen was’
Helaas is er nog veel onduidelijkheid over welke factoren precies een rol spelen bij de aandoening, maar Violet wilde vóór een eventuele nieuwe zwangerschap eerst weten wat er precies bij haar was misgegaan. Violet: “Via via vonden we een gynaecoloog in Limburg, dr. Wilfried Gyselaers, die al tien jaar onderzoek doet naar onder andere zwangerschaps-vergiftiging. Na een paar testen bleek dat mijn bloedvaten vernauwd zijn. Daar lag dus de verklaring voor hetgeen ons overkomen was. Tijdens mijn zwangerschap was er minder bloedtoevoer naar mijn organen, en uiteindelijk begonnen die één voor één uit te vallen. Mijn lever en nieren functioneerden niet meer, en ook de placenta kreeg te weinig bloed.
Daardoor had ons kindje al een groeiachterstand en geen kans om te overleven. Van mijn artsen moest ik vanaf dan elke dag twintig minuten non-stop fietsen op mijn hometrainer. Na een tijd deden we nieuwe testen en waren mijn aders minder nauw. Én kregen we een go om opnieuw aan kinderen te beginnen.”
Van de roze wolk
Inmiddels is Violet 19 weken zwanger, fietst ze nog elke dag, neemt ze aspirine die het risico op zwangerschapsvergiftiging verkleint, bloeddrukverlagers en medicijnen die helpen haar bloedvaten te vergroten. Maar de zwangerschap blijft door Violet’s geschiedenis erg spannend en dus wordt ze inmiddels twee keer per maand opgevolgd. Zowel door dokter Gyselaers als dokter Mannaerts. Violet: “Ik ga niet zeggen dat ik nu geen schrik meer heb, maar ik voel me wel zekerder en heb het gevoel dat ik nu in ieder geval met een goede basis ben begonnen. Het doel is dat ik niet voor 32 weken zal bevallen, en dat we streven naar 34 weken. Ik hoop in ieder geval dat ik met mijn verhaal andere vrouwen kan inspireren om zich goed te informeren als ze zwanger zijn of willen worden en af en toe van hun roze wolk afkomen.
‘Als je als vrouw niet vaak naar een huisarts gaat, probeer je bloeddruk dan geregeld zelf te controleren’
Dr. Dominique Mannaerts
gynaecologe
Weet dat verhoogde bloeddruk niet zomaar een kwaaltje is dat na je zwangerschap vanzelf weer overgaat. Laat je dus goed opvolgen.” Dat is ook precies wat de artsen van de Vrouw en hart-raadpleging vrouwen willen meegeven. En dat vrouwen geregeld zelf hun bloeddruk meten als ze niet vaak naar een arts gaan. Dr. Dominique Mannaerts: “Tijdens je zwangerschap raad ik dat heel sterk aan, zeker als het je eerste zwangerschap is. Net omdat eventuele hart- en vaataandoeningen juist dan naar boven kunnen komen.”
Ook als je in de overgang of menopauze zit, kan je bloeddruk checken belangrijk zijn. An Van Berendoncks: “Als je geregeld naar je huisarts gaat waar je bloeddruk gemeten wordt, is het niet direct nodig om thuis een bloeddrukmeter te hebben. Heb je er wel een thuis, dan hoef je je bloeddruk niet dagelijks of wekelijks te meten, éénmaal per maand is dan prima. Laat het in ieder geval één keer per jaar controleren bij je huisarts, en laat dan meteen je cholesterol en suikerwaarden testen. Zo kun je ook op latere leeftijd risico’s gemakkelijker detecteren.”
*Violet is een schuilnaam. Tekst: Manon Kluten.
Meer getuigenissen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier