Gestresst of (over)vermoeid? Deze veranderingen in je eetpatroon lossen het op
Lockdowns, Corona, thuiswerken en tegelijkertijd op je kinderen passen, je zou voor minder stress krijgen. Stress is nu eenmaal deel van het leven en heeft zelfs zijn voordelen. Chronische stress daarentegen is niet goed voor je. Het kan ontstekingen veroorzaken en op termijn zelfs andere ziektes. Bovendien is het stresshormoon cortisol verantwoordelijk voor je buikje, de meest ongezonde vorm van vet en vergroot het risico op hart- en vaataandoeningen. Yoga proberen en minder werken zijn twee opties, maar wist je dat vooral je voeding ook een grote impact heeft? Deze tips helpen je op weg.
Wanneer je jezelf uitgeblust voelt, ben je veel minder gemotiveerd om je gezonde gewoontes – veel bewegen en gezond eten – door te zetten. Als je echt in overdrive bent, wordt het vaak zelfs moeilijk om te slapen. Voldoende nachtrust is nochtans belangrijk voor je gezondheid en emotioneel welzijn. Toch slaapt maar liefst 1 op 4 Vlamingen slecht.
De gevolgen van een slechte nachtrust
- Het heeft een slechte invloed op je werk: je kunt je moeilijker concentreren, bent minder creatief en maakt gemakkelijker fouten.
- Je reactievermorgen vertraagt: dit is vooral gevaarlijk in het verkeer.
- Het verstoort je hormoonbalans:Â zo word het hormoon dat je hongergevoel bepaalt, verstoord. Daardoor eet je meer en kun je zelfs gewichtsproblemen krijgen.
- Het stimuleert je lichaam om meer vet op te slaan: je maakt meer cortisol aan, dat hormoon doet je lichaam meer vet opslaan.
- Je loopt meer risico op diabetes type 2 en hartproblemen.Â
Je weet natuurlijk dat je best op tijd je bed ingaat en zorgt dat je er voldoende uren blijft. Maar ook je voeding speelt een grote rol in de hoeveelheid stress die je hebt en op hoe goed je slaapt. Enkele tips.
1. Eet veel vezels en minder verzadigd vet
In een kleine studie waarin de effecten van voeding op slaap werden onderzocht, ontdekten onderzoekers dat veel vezels (vezels vind je onder ander in Groenten, fruit, volkorenproducten...) en weinig verzadigd vet (verzadigd vet vind je onder andere in vet vlees, volle melkproducten...) zorgden voor een betere nachtrust. Uit een andere studie bleek dan weer dat vezels het stressniveau kunnen verlagen.
2. Beperk je suikerinname
Ook suiker wordt gelinkt aan een slechte nachtrust. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eet je max. 50 gram per dag. Om je een idee te geven: in één blikje cola zit 35 gram suiker. Toch laat je je best niet vangen door verborgen suikers. Onder andere brood, pasta, ontbijtgranen (ook granola’s uit de supermarkt), yoghurt... bevatten heel wat suikers. Probeer zo puur mogelijk te eten. Onder andere de voedingsprincipes van Pascale Naessens helpen je op weg.
3. Zorg dat je voldoende magnesium opneemt
Magnesium is een kalmerend mineraal dat je stressniveau reguleert. Het zou zelfs je angsten helpen onder controle houden. Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen onvoldoende magnesium binnenkrijgen. Magnesiumtekorten worden onder andere gelinkt met slaapproblemen. Magnesium vind je onder andere in pindanoten, spinazie en kipfilet.
4. Eet donkere chocolade
Hoera, beste nieuws van de dag! Donkere chocolade zou het niveau van cortisol helpen onder controle houden. En geef toe: een lekker stuk chocolade kan wel helpen tegen stress, toch? 😉
5. Eet je omega’s
Omega 3 ter verduidelijking. Die vind je onder andere in vette vis en noten en zaden. Ze zouden angsten helpen voorkomen en zorgen voor een algemeen rustiger gevoel. Hier lees je nog eens wat het verschil is tussen omega 3, 6 en 9.Â
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je niet te laat ’s avonds eet, dat je de hoeveelheid cafeïne beperkt en dat je alcohol liever mijdt.
Slaapwel!
Meer over gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier