Fit & slank met het 30-dagenplan van Claudia Van Avermaet
Voel je je vaak moe en lusteloos? Eet je nog te vaak ongezond? Wil je enkele kilo’s kwijt? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week loodst Claudia Van Avermaet je door haar 30-dagenplan – ‘Get Stronger‘ voor een gezond, strak en energiek lichaam en delen wij tal van gezonde recepten op onze website. Klinkt goed? Maak dan snel een Feeling-account aan en lees alle artikelen op deze overzichtspagina.
Proficiat met je nieuwe boek. Je creëerde het 30-dagenplan om terug fit te worden en gaat de komende week onze lezeressen hier ook bij helpen. Maar hoe werkt het precies?
“Het is een 30-dagenplan om de meest fitte versie van jezelf te worden, en (terug) een gezond en sterk lichaam te krijgen. Sommige mensen gebruiken het om af te vallen, en dat kan zeker, maar het is niet perse nodig. Ik vind het absoluut geen dieet, want ik geloof niet in diëten. Je hoeft geen voedingsgroepen te schrappen of enkel nog sapjes te drinken. Wat je wel doet: luisteren naar je eigen lichaam en zijn noden, gezond eten en voldoende bewegen.”
Toch worden er in de eerste fase heel wat ingrediënten geschrapt, zo raad je bijvoorbeeld aan om gluten- en suikervrij te eten?
“Dat is vooral om je lichaam en spijsverteringsstelsel even rust te geven en op adem te laten komen. Zie het als een reset van je lichaam. Het is een moeilijke fase, maar vooral ook een leuke fase: het zet je aan om creatief te zijn, want met alle lekkere ingrediënten die wel mogen kun je heerlijke gerechten op tafel toveren. Die eerste fase duurt trouwens maar tien dagen, daarna ga je terug spieren opbouwen, en kun je terug veel meer ingrediënten eten.”
Er zijn drie verschillende fases, waaruit bestaan die precies?
“De eerste fase is de clean-up, hierin ga je alle slechte dingen uit je voeding weren en starten met sporten. Vervolgens ga je aan spieropbouw doen en in de derde fase leer je hoe je die gezonde levensstijl nu kunt volhouden.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Waarom een 30-dagenplan?
“Dat is vooral om mensen een doel te geven. Had ik er 60 dagen van gemaakt, dan waren mensen waarschijnlijk al minder enthousiast (lacht). Maar het is natuurlijk de bedoeling om na die dertig dagen vol te houden.”
In heel wat voedingsboeken speelt beweging een kleinere rol, bij jou is dat niet het geval. Er is een schema en er zijn vier verschillende pijlers in het sporten.
“Iedere vorm van beweging is goed, maar wil je er alles uithalen, dan is het een kwestie van afwisselen. Zo combineer je bijvoorbeeld cardio met krachttraining en ga je ook aan verschillende intensiteit trainen. Daarnaast is ook ‘Relax’ belangrijk, doe eens aan yoga of pilates.”
De oefeningen zijn best pittig, is het 30-dagenplan ook geschikt voor beginners?
“Zeker! Het doelpubliek van het boek is heel breed, van jong tot oud en van starter tot gevorderde... Eigenlijk kan iedereen deelnemen die een gezond en sterk lichaam wilt. Er is ook nooit een heilige formule die voor iedereen werkt. Luister naar je lichaam en bekijk zelf wat je aankunt. Probeer gewoon minstens 1 of 2 beweegmomenten te voorzien. Het werkt trouwens opbouwend, dus hoe meer je sport, hoe beter het gaat.”
Het boek bestaat uit vijf pijlers: S(weat), T(rain), R(ecup), O(ptimism), N(utrtion) en G(et zen). Trainen en voeding klinken logisch. Maar ook recuperen, optimisme en zen zijn, zijn belangrijk?
“Hoe slechter je jezelf voelt, hoe moeilijker het is om gezond te leven. Ik vind het dus ook belangrijk om rust te vinden en optimistisch in het leven te staan. Een klein voorbeeld: je bent heel goed bezig en houd je aan de levensstijl. Tijdens een avondje met vrienden zondig je echter. Je kunt pessimistisch zijn en er de brui aan geven of je kunt positief zijn over wat je wel al allemaal hebt bereikt en de dag erna gewoon doorzetten. En heb je eens geen energie voor sport, probeer dan toch wat ademhalingsoefeningen of yoga te doen, die rust is erg belangrijk. Tenslotte is slaap belangrijk, voor je humeur, maar ook om een strak gezond lichaam te krijgen zonder hormoonschommelingen.”
Tijd om te beginnen dus?
“Absoluut. Neem het boek door, pas het toe op je eigen levensstijl en ga aan de slag. Weinig tijd? Je kunt perfect een aantal maaltijden bereiden voor enkele dagen. Geen tijd mag geen excuus zijn, doe het voor je lichaam.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het 30-dagenplan van Claudia Van Avermaet: 3 snelle vraagjes
1. Wat is je favoriete work-out?
“Ik hou van veel verschillende dingen, maar doe dan maar HITT, intens sporten afwisselen met rustpauzes vind ik zalig.”
2. Wat is je favoriete gerecht?
“Dat is zo moeilijk om te kiezen. Ik ben dol op ontbijtjes, pannenkoeken bijvoorbeeld. Verder ben ik verslaafd aan pesto. Bij pasta of bij couscous. Maar eigenlijk vind ik het vooral leuk om in de keuken bezig te zijn en telkens nieuwe dingen te bedenken.”
3. Je vorige boek ging over het terugkrabbelen na je burn-out. Is het 30-dagenplan een goede manier om een burnout te verslaan?
“Iedere burn-out is anders. Voor mij was dit te heftig, ik heb heel traag moeten opbouwen vooraleer ik terug kon sporten zoals nu. Het is in eerste instantie belangrijk om je stressfactor te elimineren. Wil je meer lezen over terugkrabbelen na een burn-out, lees dan Repower.”
Wil jij het 30-dagenplan Get Stronger ook uitproberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Claudia Van Avermaet haarfijn uit je aan de slag kan gaan met haar plan. Alle artikels over het 30-dagenplan Get Stronger kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.
Meer gezonde tips:
- Zijn probiotica zijn een must voor gezonde darmen?
- Eet je fruit beter alleen of in combinatie met andere voedingsmiddelen?
- Heb je naast een gezonde voeding wel supplementen nodig?
- Is kurkuma écht een wondermiddel?
- Is het mogelijk om een overdosis vitamines te nemen?
- Kunnen vitamines en supplementen je immuunsysteem écht boosten?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier