Experten aan het woord: geven superfoods je écht meer energie?

In de wirwar van voedingsadviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer. We legden vier experts met verschillende voedingsvisies acht stellingen voor. Topic van vandaag: specifieke voedingsmiddelen zorgen voor meer energie en rekenen af met je vermoeidheid.

Het panel

Kris Verburgh
Arts, onderzoeker en auteur. Is bekend geworden van zijn boek De Voedselzandloper, waarin hij ijvert voor een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer vetten. Eten tegen veroudering is een van zijn belangrijkste stokpaardjes.

Katty Uytersprot
Voedingsdeskundige, diëtiste en nutritioniste. Is wars van hypes en diëten die snelle resultaten beloven. Zet in op langzaam afvallen plus gestructureerd en gevarieerd eten. Én 150 minuten bewegen per week.

William Cortvriendt
Arts, auteur en tv-maker. Schreef samen onder andere met Pascale Naessens het boek Puur en Lichter. Vindt dat we minder koolhydraten en meer vetten moeten eten. Natuurlijke, onbewerkte voeding is daarbij het uitgangspunt.

Theo Niewold
Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. Hecht veel waarde aan de onderbouwing van stellingen met bewezen resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Weet dat ouderwetse aalbessen en frambozen bijvoorbeeld net zo gezond zijn als exotische gojibessen.

Lees ook wat de experten zeggen over deze stelling: Eet je fruit beter alleen of in combinatie met andere voedingsmiddelen?

 

Stelling 7: Specifieke voedingsmiddelen zorgen voor meer energie en rekenen af met je vermoeidheid.

 

Dankzij zogenoemde superfoods zoals chiazaad maar ook avocado’s, blauwe bessen, vette vis en walnoten krijg je meer energie en ben je veel minder vaak moe. Of toch niet?

Theo Niewold: “Er bestaan geen superfoods. Dat is geen sexy boodschap, maar wel de waarheid. Wil je je energieker voelen, dan moet je vers en gevarieerd, maar wel minder eten, meer wandelen en vaker de auto laten staan. Zelfs als je in een laag tempo beweegt, verbrand je vet.”

Katty Uytersprot: “Gewoon gezond eten en voldoende bewegen, dát zorgt voor vitaliteit. Er bestaan geen specifieke voedingsmiddelen die daarvoor zorgen. Als je moe bent, komt dat vaak omdat je maag te veel te verwerken heeft, zeker als je te vetrijk eet. Er gaat dan meer bloed naar je spijsvertering dan naar je hersenen, waardoor je loom wordt. Eet daarom niet te veel, gevarieerd en gestructureerd, en drink veel water.”

Kris Verburgh: “Het is ongezonde voeding die mensen moe maakt. Eet je bijvoorbeeld een groot bord pasta en een biefstuk, dan krijg je een insulinepiek en ben je daarna moe. Bovendien zorgt de vertering van dierlijke eiwitten in het vlees voor extra vermoeidheid. We noemen dat ook wel een food coma. Zet liever in op bijvoorbeeld vette vis, veel groenten, peulvruchten, bessen en noten.”

William Cortvriendt: “Superfood is voeding die vers, gevarieerd, volvet en koolhydraatarm is. Dan krijg je meer energie, heel de dag door, daar heb je geen gojibessen of chiazaad voor nodig.”

 

Meer over gezondheid en voeding:

 

Openingsbeeld: Lovestories

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content