Van mediteren tot ‘rechtstaand werken’: zo houd je die goede voornemens dit jaar wél vol

Aan goede voornemens in januari meestal geen gebrek. In februari is het vaak al een heel ander paar mouwen. Hoe je al die motivatie dit jaar wel overeind houdt? Meditatietrainer Goedele Leyssen helpt je op weg.

Waarom gaan veel goede voornemens na een paar dagen of weken al de mist in?

“Goede voornemens vragen vaak om een verandering in levensstijl en die leer je niet op één, twee, drie aan. Je moet tijd nemen om aan jezelf en je gewoontes te werken. En daar knelt vaak het schoentje. Mensen vinden vaak geen tijd om thuis tijd te maken voor zichzelf. Wat je wel vaak ziet, is dat mensen zich aan het begin van het jaar overmoedig in iets storten: ze schrijven zich in voor een workshop, opleiding of nemen een abonnement op de sportschool. Maar als de basis niet goed zit, zal de rest meestal helaas niet volgen. De eerste stap is dan ook tijd maken voor jezelf en je persoonlijke wellness, dat is belangrijk om je doelen waar te maken.”

Hoe komt het dat vrouwen zo moeilijk tijd maken voor zichzelf? 

“Ik denk dat het komt doordat we voor iedereen goed willen doen. Ik hoor allerlei excuses: van ruzie met een zus die tijd opslorpt tot te veel werk of te druk met de kinderen... We willen goed doen voor onze bazen, onze familie, onze partner, de kinderen... Maar om voor iedereen goed te blijven doen, moeten we nu eenmaal in de eerste plaats goed doen voor onszelf. Dat is echt belangrijk. En eerlijk: een dag bevat 1.440 minuten. Hoe kan het dat we geen paar minuten tijd vinden voor onszelf? In mijn boek ‘De Wellnesscirkel’ probeer ik vrouwen te helpen om die tijd voor zichzelf wel te vinden en die voornemens eindelijk waar te maken.”

‘Een dag bevat 1.440  minuten. Hoe kan het in hemelsnaam dat we geen paar minuten vinden voor onszelf?’

Hoe werkt die Wellnesscirkel dan precies?

“Het is cirkel, opgedeeld in vijf verschillende fases. Die cirkel is heel bewust, want het is onrealistisch om al je doelen in één keer aan te pakken. Bovendien blijf je de fases doorlopen én start je niet perse in fase één. Je start bij het kiezen voor je persoonlijke wellness formule, vervolgens bepaal je jouw focus, exploreer je jouw eigen noden, creëer je rituelen en tenslotte ervaar je zelfvervulling. En dat kun je zo doen voor al je voornemens.”

Klinkt eenvoudig. Waarom is het dan toch moeilijk om onze voornemens waar te maken? 

“Een voornemen waarmaken vraagt in de eerste plaats tijd, reflectie en motivatie. Neem nu fase 2: je focus bepalen. Meestal willen we veel: afvallen, meer water drinken, meer sporten, meer tijd nemen voor familie... Maar dat is onrealistisch. Het is dus de bedoeling iets of enkele dingen te kiezen waarop je focust. Hoe wil je dat jouw leven eruitziet? Zie je het voor je? Daarna kun je bepalen wat je nodig hebt om die gevoelens te bereiken en kun je rituelen creëren. Belangrijk daarbij is dat je specifiek genoeg bent. ‘Ik wil meer sporten’, is mooi. Maar zegt niet hoeveel je sporten, welke sport je wilt beoefenen, wanneer je er tijd voor wilt maken... Specifiek zijn, helpt enorm.”

‘Goede voornemens doorzetten, is een kwestie van jezelf belangrijk genoeg vinden om er tijd voor te nemen’

Mediteren of meer water drinken... Welke doelen stellen we best? 

“Dat is enorm persoonlijk. Daarom bepaal je eerst voor jezelf je focus en noden. Terwijl een iemand beter in zijn/haar vel wil zitten en daarom 10 kilo wilt verliezen, vindt de ander het misschien belangrijker om meer tijd te maken voor familie en vrienden. Die focus en doelen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Daarom is die reflectiefase belangrijk en is het noodzakelijk dingen op te schrijven voor jezelf. Maar wie het moeilijk vindt om zelf rituelen te bepalen, kan alvast starten met voorbeelden uit het boek.”

Klinkt mooi. De voornemens draaien vooral rond voeding, sport en meditatie. Maar wat met mensen die echt niet graag sporten of niet zo voor diëten te vinden zijn? 

“Voor ieder probleem is er altijd een oplossing. Zo heb ik ook niet altijd tijd om te sporten, maar heb ik nu een standig desk, ik werk staand en zit zo al veel minder uren op een dag, dat is beter voor mijn rug en mijn algemene gezondheid. Mensen die niet graag diëten, kunnen wel kiezen voor kleine aanpassingen in hun levensstijl. Eten is trouwens erg belangrijk, het kan je echt gelukkiger maken.”

Hoe lukt het met al jouw voornemens? 

“Oh, ik durf er eerlijk over zijn. Bij mij loopt het ook niet altijd van een leien dakje hoor. Toen ik het boek schreef, had ik een enorm korte deadline en nog niet lang geleden verhuisde ik. Toen zijn een aantal van mijn rituelen gesneuveld. Ik kon niet meer anderhalf uur per dag naar de fitness en at soms ongezond. Wat wel overbleef: 5 à 10 minuten meditatie per dag en genoeg drinken. Maar dat is helemaal geen probleem, ik pak ze gewoon terug op en ga er opnieuw voor 100% voor. Wees niet te streng voor jezelf en onthoud vooral dat in het centrum van de cirkel ‘I love me’ staat. Dus hou genoeg van jezelf om jezelf te vergeven en om op een ander tijdstip gewoon terug opnieuw te beginnen.”

7 tips voor je goede voornemens in januari:

  • 1. Schrijf op: visualisatie is belangrijk.
  • 2. Wees realistisch: het is mooi dat je vanaf 3 keer per week wilt sporten, dat je graag 10 kilo afvalt en tegelijkertijd 2 keer per week tijd maakt voor je vrienden, maar het vooral realistisch zijn. Stapje per stapje kom je er wel.
  • 3. Blokkeer tijd in je agenda: anders ben je die rituelen en goede voornemens snel vergeten.
  • 4. Creëer rituelen: door iets op vaste tijdstippen opnieuw te doen, kweek je een gewoonte.
  • 5. Ochtendrituelen zijn erg krachtig: je hebt een momentje voor jezelf, kunt je voorbereiden op je dag en anticiperen op stress die eraan komt.
  • 6. Zorg voor primers: kleine voorbereidingen die je ritueel gemakkelijker maken. Neem jij jezelf bijvoorbeeld voor om iedere ochtend citroenwater te drinken, maak het dan de avond voordien klaar of leg op zijn minst je citroen en het water klaar zodat je snel aan de slag kunt. Die kleine hulpmiddeltjes noem ik primers.
  • 7. Beschrijf je motivatie: je houdt het gemakkelijker vol als je heel goed voor ogen hebt waarom je iets doet.

Meer lezen? De Wellnessformule is hier te koop voor € 24,20.

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content