Een dagmenu van Pascale Naessens: ‘eten dat je energie geeft en gelukkig maakt’
Pascale Naessens heeft zelfs tijdens de lockdowns niet stilgezeten. In ‘Ketokuur 2’ staat opnieuw de ketogene levensstijl centraal. Samen met wetenschappers gaat ze dieper in op het thema ‘keto’ en deelt ze weer heel wat lekkere recepten.
Een nieuw boek. Ditmaal keer je terug naar ‘Ketokuur’. Wat is het verschil met je befaamde low carb levensstijl?
“Wat mij betreft passen de twee perfect samen. Bij de low carb levensstijl eet je weinig koolhydraten en maak je juiste voedingscombinaties om je energiek en fit te voelen. De ketokuur gaat een stap verder: door de juiste verhouding vetten en eiwitten te eten en je koolhydraatinname zo sterk mogelijk te beperken, raakt je lichaam in ketose. Je lichaam verbrandt geen suiker meer, wel vet. Het gevolg is dat je afvalt en dat je geen last meer hebt van bloedsuikerpieken of -dalen. Het grote verschil zit ‘m in de striktheid: om in ketogene toestand te raken, moet je precies uitrekenen hoeveel koolhydraten je opneemt, anders werkt het niet. Ik noem het boek ook bewust ‘Ketokuur’: je moet het ketogeen dieet zien als een tijdelijke kuur, terwijl flexibel low carb leven iets voor de rest van je leven is.”
Er zijn voor- en tegenstanders. Wanneer volg je best zo’n kuur?
“Dat is zo typisch aan diëten: wat voor de een werkt, vindt de ander te streng. En dat is prima. Ik heb lezers die zeggen dat dit veel te restrictief is, anderen zeggen dan weer dat de ketokuur hun leven heeft veranderd. Het grote voordeel aan een ketokuur is dat afvalt zonder honger: je eet veel gezonde vetten en eiwitten en voelt je verzadigd. Zo’n kuur is zeker niet alleen voor wie zwaarlijvig is. Heel wat mensen kwamen enkele coronakilo’s bij, ook zij kunnen gebaat zijn bij zo’n tijdelijke ketokuur van twee weken. Maar zelfs mensen die geen ketokuur volgen, kunnen inspiratie halen uit het boek. De recepten passen ook perfect bij iemand die flexibel low carb eet.”
“Ik hou niet van begrippen als dieet of gezondheid. De juiste voeding geeft energie en maakt je gelukkig: daar draait het voor mij om”
Je hebt het daar over die coronakilo’s. Heel wat mensen kwamen ondanks al die vrijgekomen tijd om te koken toch bij. Waaraan ligt dat volgens jou?
“Omdat we in een beangstigende situatie zaten, reageerden mensen heel verschillend. Er was een groep die ging wandelen en heel gezond at en een groep die net troost zocht in ongezond eten. En dat terwijl je net gelukkiger wordt van gezonde voeding. Daar vind ik vooral dat de overheid meer leiderschap had moeten tonen: allemaal streven naar een gezond doel. En dan moet het helemaal niet gaan over diëten of gezondheid, ik hou niet van die begrippen. Maar de juiste voedingskeuzes geven energie en maken gelukkig, daar draait het om.”
Wat zijn je favoriete recepten uit het boek?
“Favorieten kiezen is altijd moeilijk. Een erg lekkere vind ik de Thaise Curry van gehakt en groenten. Het is heerlijk verzadigend, het is zo’n recept dat bewijst dat gezonde voeding helemaal niet rond diëten draait.”
3 recepten uit Ketokuur 2 van Pascale Naessens
Heerlijk noten-kaasbrood met olijfolie en Provençaalse kruiden
Heerlijk noten-kaasbrood met olijfolie en Provençaalse kruiden
Werk: 10 tot 15 minuten – Gaartijd: 40 minuten
Dit heb je nodig (voor 4 porties):
- 200 g amandelmeel (zie tip)
- 200 g geraspte emmentaler
- 2 eetlepels mascarpone (60 g)
- 2 eieren
- 1 theelepel natriumbicarbonaat
- Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn…)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng het notenmeel met het natriumbicarbonaat, kruid met peper en een beetje zout en voeg de Provençaalse kruiden toe. Meng er de mascarpone en de eieren door. Kneed de kaas door het notenmeel.
- Vorm van het deeg een ovaal van 1,5 centimeter dik. Snijd er kruislings inkervingen in en strijk er flink wat olijfolie over. Kruid nog wat extra met Provençaalse kruiden en zet 40 minuten in de oven.
Tip: warm of koud
Dit kaasbrood is het lekkerst als het lauw is. Mijn advies is om er
een grotere portie van te maken. Je kunt het tot 3 dagen bewaren in de koelkast of langer in de diepvries. Zet het in beide gevallen voor het opdienen nog even in de oven. Zo heb je in een mum van tijd een heerlijk ontbijt. Je kunt het eventueel beleggen met kaas of iets anders, maar het is zo ook lekker.
Tip: amandelmeel
Sommigen zijn de typische smaak van amandelen een beetje beu, en als je niet van de smaak houdt, is dat heel begrijpelijk. Maar weet dat je amandelnoten altijd kunt vervangen door andere noten; hazelnoten bijvoorbeeld zijn ook heel lekker. Maal ze zelf of koop ze gemalen.
Griekse salade met bloemkoolrijst en feta
Griekse salade met bloemkoolrijst en feta
Werk: 15 minuten – Gaartijd: 5 minuten
Dit heb je nodig:
- 150 g bloemkool
- een handvol olijven (100 g)
- 1 grote tomaat (200 g)
- 1 kleine ui (60 g)
- 15 cm komkommer (150 g)
- een handvol bladpeterselie
- 1 pakje feta (200 g)
- 1 citroen
Zo maak je het:
- Hak de bloemkool grof in een hakmolentje en doe de stukken in
een pan met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Roerbak de bloemkool
beetgaar in een paar minuten. - Snijd de tomaat in kwarten, haal de pitjes eruit en vang het vocht op (door een zeef). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het stukje komkommer in de lengte doormidden en schraap de pitjes eruit met een lepel. Snijd het vruchtvlees in maantjes.
- Hak de peterselie fijn en snijd de ui in reepjes.
- Doe alle groenten en de olijven in een kom, kruid met peper en zout en roer goed. Verbrokkel er de feta over.
- Meng het tomatensap met het sap van ½ citroen en voeg 4 eetlepels olijfolie (24 gram) toe. Giet de vinaigrette over de salade. Serveer met een kwartje citroen.
Tip: feta
Zijn de porties over het algemeen te groot voor jou of heb je minder honger, neem dan een half pakje feta. Ook omgekeerd geldt, heb je nog honger, neem dan meer.
Thaise curry van gehakt met groenten
Thaise curry van gehakt met groenten
Werk: 15 minuten – Gaartijd: 20 minuten
Dit heb je nodig:
- 300 g rundergehakt
- 1 kleine ui (70 g)
- 100 g sperziebonen
- 200 g spitskool
- 150 g kokosmelk
- 1 eetlepel rode currypasta (30 g)
- bladpeterselie (afwerking)
Zo maak je het:
- Snijd de boontjes in tweeën en kook ze gaar in weinig water met wat olijfolie (15 gram). Leg een deksel op de pan. Hak de spitskool grof en voeg toe. Kruid met wat peper en zout. Leg het deksel weer op de pan. Check af en toe of de groenten niet droogkoken. Voeg dan wat extra water en/of olijfolie toe.
- Kruid het vlees met peper en zout en maak er 8 tot 10 balletjes van. Bak ze in een pan met wat boter (20 gram). Snijd de ui grof en voeg toe. Als het vlees gebruind is en de uien zacht zijn, voeg je de kokosmelk toe, samen met de rode currypasta. Laat even koken. Zet het vuur lager.
- Giet het water van de groenten af en voeg ze toe aan de curry. Serveer in diepe borden en werk af met wat verse kruiden, zoals bladpeterselie.
Tip: currypasta
Let op met currypasta: afhankelijk van het merk kan die heel sterk zijn. Proeven is dus de boodschap. Kies ook currypasta die weinig koolhydraten bevat. Hoe puurder de pasta, hoe minder koolhydraten. 🙂
Meer van Pascale Naessens:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier