Een allergie voor sport, het bestaat echt!
Sommige mensen kunnen geen sport beoefenen. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze allergisch zijn voor sporten. Gebruik dit nu niet als excuus om niet naar de Zumba les te gaan, want het gaat wel degelijk om een echte medische aandoening.
Hardlopen, fitness, crossfire of spinninglessen zijn niet voor iedereen weggelegd. En wat als we je hier nu nog eens bij vertelden dat sommige mensen hier echt allergisch aan zijn? Absurd en toch waar!
Allergie voor sport?
Sportallergie, meer specifiek bewegingsgeïnduceerde anafylaxie (AEP) genoemd, is geen lichamelijke reactie maar eerder een biologische reactie tijdens het sporten. Je krijgt geen rode vlekken op je lichaam, maar je zult tintelingen, misselijkheid of ademhalingsmoeilijkheden ondervinden. Ongeveer 50 van de 100.000 mensen zijn getroffen door deze ziekte.
Van waar komt het?
Hoewel het in 1979 verscheen, weten onderzoekers de oorzaak nog steeds niet. De dosis sport die nodig is om deze reactie te activeren, verschilt per persoon. Daardoor is het nog minder makkelijk om te bepalen waar het vandaan komt! Theorieën gaan ervan uit dat AEP optreedt bij het innemen van medicijnen, de menstruatiecyclus en bepaalde voedingsmiddelen.
Kunnen we het voorkomen?
Symptomen treden meestal 30 minuten na het begin van de lichamelijke oefening op. Artsen adviseren om de intensiteit te verminderen of om de sessie te onderbreken zodra de allergie gevoeld wordt. Je kan ook vermijden om tussen 6 en 8 uur te eten voordat je aan lichaamsbeweging doet. Tijdens de menstruatie of wanneer de temperatuur extreem hoog is kan je beter niet sporten.
Meer sportartikels vind je hier:
- Sportieve getuigenis: Tine leerde genieten van sporten
- Deze voeding eet je best voor en na het sporten
- Dit is de beste motivatie om te sporten volgens wetenschappelijk onderzoek
- Zo start je met sporten als je écht geen conditie hebt
Tekst: Marie Trogu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier