Dit is het beste ontbijt voor een gezonde start van je dag volgens een voedingswetenschapper
Veel mensen gijpen in de ochtend naar iets zoets; ontbijtgranen, gezonde bananenmuffins, een granenreep of meerdere stukken fruit. Niet de beste optie voor je lever, zo blijkt. Amandine De Paepe, voedingswetenschapper en oprichtster van Insentials, geeft tekst en uitleg.
Je lever is een overlevingsorgaan en bijgevolg onmisbaar. Een ongezonde of belaste lever staat gelijk aan onder andere een doffe huid, vermoeidheid, hormonale disbalans, slaap- en fertiliteitsproblemen. Niet onbelangrijk dus om wat beter zorg te dragen voor je lever.
Een gezonde lever begint bij je ontbijt. “Eet je in de ochtend suiker, dan creëer je suikerdrang voor de rest van de dag”, aldus Amandine De Paepe. Een suikerrijk ontbijt zet de lever aan het werk; die moet signalen uitzenden naar andere organen zoals de pancreas en de gal om het hoge aantal suikers te balanceren en insuline aan te maken. Op die eerste suikerpiek volgt een suikerdal, waardoor je verlangen naar suiker alleen maar gaat stijgen. “Eet je dus een hartig ontbijt met eiwitten en vezels, dan blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en zo voorkom je een overbelaste lever. Je zal meer energie hebben, je kan overgaan op vetverbranding, hebt minder last van brain fog en je humeur zal beter zijn.”
To fruit of not to fruit?
“In fruit zitten heel wat vitamines en vezels, dus fruit is goed voor je. Maar eet er niet te veel van; drie stukken fruit per dag is voldoende. Als je een stuk fruit in de ochtend eet, meng je het best met iets vezel- en eiwitrijk, zoals een eitje, noten of yoghurt.”
Waarom niet gewoon een banaan in de ochtend? “In fruit zit veel fructose, fruitsuiker. Dus wanneer je alleen een stuk fruit eet op een lege maag, zal je ook een suikerpiek creëren, waarna je bloedsuikerspiegel erg daalt en je suikerdrang creëert voor de rest van de dag. Want je suikergehalte stijgt, je lever gebiedt de pancreas om insuline aan te maken om de suikerspiegel te stabiliseren, maar je zit al met een suikerpiek. Enter sugar cravings en snel weer honger hebben. Eet je dus een stuk chocolade, combineer dit dan met een handjevol noten; die suikerpiek zal afgestompt worden.”
In fruit zitten heel wat vitamines, vezels, water en fruitsuiker. Als je fruit tot een sapje perst, blijft er zo goed als alleen maar water en fructose over; weg met de vezels en een groot deel van de vitamines.
Amandine De Paepe
Voedingswetenschapper
Ook belangrijk: fruitsapjes zijn een no go. “In fruit zitten heel wat vitamines, vezels en water. Ook zit het boordevol fruitsuiker, wat zich onmiddelijk opstapelt in de lever. Resultaat; een belaste lever. Als je fruit tot een sapje perst, blijft er zo goed als alleen maar water en fructose over; weg met de vezels en een groot deel van de vitamines.” Best vermijden dus of combineer met groentensap.
Wil jij meer te weten komen over hoe je wat liever voor je lever kan zijn? Er ligt meer op je lever dan je denkt van Amandine De Paepe ligt nu in jouw boekenwinkel. Of je koopt ‘m gewoon hier.
Meer over een gezonde levensstijl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier