Dit doet suiker met je taille, metabolisme & brein
De Belg eet gemiddeld ongeveer 17 suikerklontjes per dag, zo blijkt uit een onderzoek van 2017, gevoerd door Partena Ziekenfonds. Dat is maar liefst dubbel zoveel als goed voor ons is. Dat het niet gezond is, weet je ondertussen al. Maar ook voor je taille en metabolisme is het niet goed.
In een recent onderzoek gevoerd aan de universiteit van Michigan, bleek dat suiker heel wat gevolgen heeft. Het onderzoek werd gevoerd met fruitvliegjes, maar volgens de onderzoekers geeft een goede respresentatie van de invloed op ons.
Hersenen & taille
Uit het onderzoek blijkt dat een suikkerrijk dieet invloed heeft op ons brein. Bij de fruitvliegen raakten belangrijke stoffen in de hersenen, zoals N-acetylaspartaat en kynurenine, uitgeput. Alzheimer wordt daarom weleens diabetes type 3 genoemd, al is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat suiker Alzheimer veroorzaakt, onderzoekers denken dat er een link is. Zo zou te veel suiker ook depressies kunnen veroorzaken, maar ook daar is onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Wat wel vaststaat? Suiker heeft een grote invloed op onze bloedsuikerspiegel. Die krijgt als we suiker eten een hoge piek, gevolgd door een diep dal. Gevolg: het verzadigingsgevoel wordt aangetast. Bovendien stelden de onderzoekers bij de fruitvliegjes vast dat hun stofwisseling verslechterde als ze meer suiker aten, ongunstig als je wilt afvallen. Nog opvallend: het suikerrijke dieet zorgde voor een bredere taille.
Vermoeidheid
Vervolgens bleek dat de vliegjes, door die pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, moe werden. Vlak na het eten hadden ze energie, gevolgd door vermoeidheid. Het is dus echt om veel redenen een goed idee om je suikerinname te beperken.
Enkele tips:
- Vermijd snoep, koeken en taart
- Vervang frisdranken en fruitsappen door water of infused water
- Eet minder snelle koolhdyraten: het zetmeel in brood, pasta, rijst en andere deegwaren wordt door je lichaam omgezet in glucose (of suiker)
- Lees voedingsetiketten grondig
- Let op met verborgen suikers: heel wat voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht, bevatten heel wat suikers
Suikerarm dieet volgen? Deze boeken helpen je op weg
Het keto-dieet –Â Martina Slajerova
Nog Eenvoudiger 2 – Pascale Naessens
Het Ketoplan – Julie Vandekerckhove
Het Ketodieet compleet – Amy Ramos
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier