Dit is de beste motivatie om te sporten volgens wetenschappelijk onderzoek
‘Vanaf maandag ga ik écht terug sporten. En iedere week.’ Herkenbaar? Maar komt het eigenlijk nooit echt van in huis? Dan is het duidelijk tijd om terug gemotiveerd te raken. Maar wat motiveert nu het best? Niet wat wij dachten, zo blijkt onderzoek.
Ga jij ook het liefst samen sporten met je vriendinnen? Op zich een goed idee. Al is die sociale steun die je krijgt niet altijd goed. Dat blijkt uit onderzoek.
In een studie, gepubliceerd in ‘Preventive Medicine Reports’, werden 800 studenten van de Universiteit van Pennsylvanië 11 weken lang op een sportschema gezet. Het bestond uit lopen, spinnen, yoga, pilates en gewichtheffen. Sommigen werkten alleen, anderen in een team. Bovendien werd er in de teams onderscheid gemaakt tussen degenen die elkaar moesten steunen en motiveren (de steungroep) en de teams die tegen elkaar moesten strijden (de competitieve groep).
In de competitieve groep hadden de deelnemers een netwerk van 5 mensen. Ze hadden er geen contact mee, maar konden wel op de voet hun trainingsschema volgen. In de andere groep zaten er ook 5 mensen, maar ze konden samen babbelen, gezamenlijk lessen volgen en elkaar aanmoedigen om te sporten. De winnaars werden bepaald aan de hand van aan hoeveel wedstrijden de individuen of teams hadden deelgenomen. Het onderzoek leverde verrassende resultaten op.
Of een persoon nu alleen sportte of een team had, had geen invloed op hoeveel trainingen er werden uitgevoerd. Wat bleek wel een verschil te maken? Competitie. De deelnemers die in een competitieve groep zaten, gingen maar liefst 90% meer naar de sportlessen dan degenen die daar niet in zaten. Nog opvallender: wanneer mensen sociale steun kregen om te sporten, gingen ze een pak minder dan als ze alleen gingen of in een competitieve groep zaten. “Interessant”, zegt auteur Damon Centola. “We hadden deze resultaten totaal niet verwacht. Mensen die sociale steun krijgen tijdens het sporten, zijn minder geneigd om te gaan dan mensen die helemaal geen steun krijgen of competitief uitgedaagd worden. De resultaten waren geldig voor alle kandidaten, ongeacht hun persoonlijkheid of geslacht.”
Groepslessen?
“Dynamische groepslessen zijn een goed idee als ze in een competitieve groep worden uitgevoerd. In een competitieve sfeer focussen mensen zich op de beste van de groep en proberen mee te volgen. Door te kijken naar de buren, steeg het activiteitslevel van alle deelnemers aan de les. In een groep met de ‘we-werken-hier-allemaal-samen-aan-ons-doel-mentaliteit’, focussen mensen zich net meer op degenen die moeilijk mee kunnen. Het haalt de energielevels van anderen naar beneden en geeft anderen een excuus om minder mee te doen.”
Je vriendinnen zijn dus niet perse een échte steun als ze supporteren voor je. Al moet je ze nu natuurlijk niet meteen bannen. Je kunt elkaar uitdagen en wedstrijdjes houden of gewoon gezellig alleen gaan sporten, kan ook deugd doen.
Meer over sport & gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier