Deze voedingsmiddelen houden je hormonen en zenuwstelsel in balans

Leen Steyvaert

Veel hedendaagse vrouwen leveren elke dag een strijd om overeind te blijven en hebben constant het gevoel dat ze het gevecht tegen de klok verliezen. Werk en privé combineren, continue multitasken, hang naar perfectionisme en controle, faalangst of presetatiedwang: al deze zaken eisen uiteindelijk hun tol. Nooit voordien sukkelden zo veel vrouwen met vage kwaaltjes en klachten die het gevolg zijn van een grondige verstoring van de werking van hun hormonen. Herkenbaar? Niet zo vreemd. Auteur Leen Steyvaert schreef ‘Stop de Rush‘ een boek om dromen te verwezenlijken, maar tegelijkertijd je hormonen en zenuwstelsel op een natuurlijke manier in balans te brengen. Deze week deelt ze hier op feeling.be, drie dagen lang haar beste tips.

Een gezonde levensstijl begint met de keuze voor authentieke voeding. Een authentiek voedingspatroon is geen dieet. Het is zo authentiek (echt) mogelijke voeding, levende voeding met een hoge voedingswaarde, onbewerkt en van nature smakelijk, zoet, lekker en sappig is. Het is de voeding die je nodig hebt om optimaal gezond te zijn. Hieronder volgen een aantal tips om je voedingsgewoonten een beetje authentieker te maken.

1. Minder koolhydraten, meer eiwitten

Granen behoorden niet tot de oorspronkelijke voeding van de mens. Men at alleen granen als men dreigde te verhongeren. Door jarenlange cultivering van granen, ontstond een product dat door de mens heel moeilijk te verteren is. Veel belangrijker is het dus om veel eiwitten te eten, uit gevogelte, kip, vis en eieren. Eieren zijn een uitstekende bron van proteïne en vet. Zeer ten onrechte raadt men aan niet te veel eieren te eten, omdat dit de cholesterol zou verhogen. Maar we hebben cholesterol net broodnodig, want al onze lichaamscellen bestaan uit cholesterol. Cholesterol is alleen schadelijk als het geoxideerd is, door bijvoorbeeld stress.

Tip: Kies zo veel mogelijk voor een zachtgekookte eitje of spiegelei. Vooral kwarteleieren hebben anti-allergische eigenschappen en zijn bovendien heerlijk van smaak.

Meer proteïnen op het menu? Hier vind je voeding dat zelfs nog meer proteïnen bevat dan een ei.

2. Groenten en rauwkost

Het is heel belangrijk om genoeg groenten eten. Streef ernaar om een deel (ongeveer een derde) van je voeding dan ook rauw te gebruiken (dat houdt ook noten, zaden en pitten in). Rauwe voeding bevat namelijk erg veel enzymen. Enzymen hebben we nodig om onze spieren te gebruiken, hormonen in balans te houden, onze aandacht te richten, ons eten te verteren, … Kortom, we kunnen niet zonder! Verdubbel daarom zelfs de porties groenten die je nu al eet. Opgelet: ben je niet gewoon om rauwkost te eten? Begin dan met kleine porties en vergroot die porties stelselmatig, zodat je geen maagpijn of een opgeblazen gevoel krijgt. Belangrijk is ook om goed te kauwen en traag te eten.

Tip: Kies voor biologische groenten, die hebben meer smaak en zijn bovendien voedzamer!

3. Vetten zijn nodig

Je hersenen zijn één grote brok vetzuren en kunnen niet functioneren of groeien zonder de juiste vetten. Vetten zijn dan ook een bron van vitamine A, D en E. Slechte vetten bestaan niet, met uitzondering van transvetten: het zijn vetten die door bewerking schadelijk zijn geworden. Transvetten zitten onder meer in margarines, eipoeders en koekjes uit de supermarkt.

Tip: Gebruik bij voorkeur koudgeperste oliën (olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie). Verwarm deze niet. Boter of gheeboter (geklaarde boter) mag je wel verhitten.

Voeding die je absoluut moet vermijden

1. Suiker

Een overschakeling naar een nieuw, gezond voedingspatroon is onmogelijk zonder eerst af te kicken van je suikerverslaving. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is van extreem belang voor je energiepeil, je stemming én je gewicht. Snelle suikers zoals snoep, gebak, witte pasta en brood, frisdranken en ontbijtgranen kan je beter vermijden.

Tip: Als je dan toch iets zoets wilt eten, kun je dat het best onmiddellijk na de maaltijd doen. Combineer het met eiwitten, zo heeft de suiker minder invloed op je suikerspiegel.

Heel wat eten bevat verborgen suikers, ontdek hier 7 voedingsmiddelen die meer suiker bevatten dat je denkt.

2. Alcohol

Steeds meer vrouwen drinken dagelijks alcohol, omdat het een instant ontspannende werking heeft. Je hebt het gevoel dat je de druk beter onder controle hebt, maar vroeg of laat krijg je toch een terugslag. Alcohol bevat veel nutteloze calorieën en is bovendien belastend voor je lever. Reserveer je glaasje wijn dus best voor speciale gelegenheden!
Tip: Elke dag één glaasje rode wijn heeft (dankzij het hoge gehalte aan resveratrol) een goede werking op je hart en bloedvaten, maar bijna niemand houdt zich daaraan en drinkt meer… Daarom eet je beter enkele blauwe druiven per dag!

3. Koffie

Wat voor alcohol geldt, geldt ook voor koffie. Cafeïne verhoogt de activiteit in je hersenen, dus in plaats van rust in je hoofd te krijgen, zorgt dat ‘bakje troost’ ervoor dat je je toch weer opgejaagd zal voelen.

Tip: Las – letterlijk! – een koffiepauze in gedurende vier tot zes weken. Je zult ervan versteld staan hoeveel meer energie je hebt en hoe rustig je je voelt. Probeer die dagelijkse kopjes koffie te vervangen door thee (groene thee of kruidenthee). Groene thee bevat slechts een derde van het cafeïnegehalte van koffie. Bovendien is groene thee rijk aan polyfenolen (antioxidanten die kanker bestrijden), heilzaam voor de werking van je lever en hij stimuleert de stofwisseling (wat handig is als je wilt afslanken).

Wil je naast gezonde voeding ook meer gaan bewegen? Ontdek dan hier hoe je kan starten met sporten als je geen conditie hebt.

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Partner Content

Gesponsorde content