Deze slaapkamergewoonte zorgt dat je bijkomt
Soms, vooral na een drukke werkweek, kun je niets anders doen dan urenlang Netflix kijken om daarna in slaap te vallen. Al kun je die vrijdagavondplannen maar beter lichtjes aanpassen, althans als we deze studie mogen geloven.
Onderzoekers aan the National Institute of Environmental Health Sciences ontdekten namelijk dat indommelen terwijl er artifcieel licht brandt, gelinkt is aan gewichtstoename. Ze lieten 43.722 Amerikaanse vrouwen gedurende vijf jaar regelmatig een vragenlijst invullen. De deelnemers kregen vragen over hun gewicht, lengte, BMI en buik- en heupomtrek.
Opvallende bevinding: degenen die sliepen met lichten of tv aan, hadden 17% meer kans om 5 kilo of meer bij te komen over de jaren. Een klein nachtlampje of licht dat via de gordijnen naar binnenkomt, had gelukkig geen effect. Belangrijk dus om die tv en lichten uit te doen voor je gaat slapen.
Volgens co-auteur Dr. Chandra Jackson heeft het te maken met ons biologisch ritme. “Onze genetische klok is aangepast aan het dagritme, dankzij zonlicht worden we wakker, ’s nachts worden we moe. De blootstelling artificieel licht maakt dat onze hormonen en biologische processen in de war geraken. Gevolg: de kans op overgewicht is groter.”
Daarnaast speelt ook ons hongergevoel een rol. Door onze verstoorde slaap, daalt het niveau van het hormoon leptine. Gevolg: ons lichaam maakt minder gemakkelijk duidelijk wanneer we verzadigd zijn en we voelen ons de hele dag hongeriger. Bovendien zorgt een verstoorde nachtrust – zelfs al is het maar voor één nachtje – voor een verstoring van onze bloedsuikerspiegel en ons metabolisme.
Daarom vanaf nu: alle lichten uit voor je gaat slapen, en zet de tv – al raden wij die niet aan in je slaapkamer – uit voor je indommelt. Je slaapkwaliteit, weegschaal én goed humeur zullen er wel bij varen.
Meer over slaap:
- Goede vraag: is slapen met je beha gezond of niet?
- Onderzoek: waarom te veel slaap net zo slecht is als te weinig slaap
- Vermijd stress: 5 tips om nu écht beter te slapen
Bron: Women’s Health
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier