Getty Images

De Wachtkamer: “Is het gebruik van botox en fillers veilig?”

Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de stoelen comfortabel design zijn en het leesvoer uitstekend. Zelf de minuten tellen is hier niet nodig, want wij stellen jouw vraag rechtstreeks aan onze expert van dienst. Isabella (35) denkt eraan zich voor het eerst te wagen aan botox en/of fillers, maar zit nog met enkele vragen. Enter: dermatoloog Dagmar Ostijn.

Wat Isabella wil weten...

“Sinds ik enkele jaren geleden de dertig passeerde, groeide mijn nieuwsgierigheid naar fillers en/of botox. Toch is de drempel voor zo’n eerste behandeling groot aangezien ik met wat vragen blijf zitten. De belangrijkste: zijn er op korte of lange termijn risico’s verbonden aan het gebruiken van fillers en/of botox? Zo las ik eens over afstervende huid of blindheid.”

Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer dossier.

Het antwoord van onze expert

Dr. Ostijn: “Botox en fillers werken op verschillende manieren. Botox is een spierontspanner. De waterachtige stof wordt ingespoten op plaatsen waar rimpels gevormd worden door continu spiergebruik. Bij het fronsen, bijvoorbeeld, kan je rimpels ontwikkelen tussen je wenkbrauwen of op je voorhoofd. Kraaienpootjes verschijnen doordat je tijdens het lachen je kringspier rond je oog samenspant. Injecteer je deze spier met spierontspannende botox, ga je die spier drie à vier maanden uitschakelen én kan er dus geen (grotere) rimpel ontwikkelen.”

Wil je fillers, dan wordt er een gel ingespoten die meer volume geeft op de gekozen plaatsen. De plooitjes die je krijgt door ouder te worden, kan je op die manier laten opvullen. Ook als de huid van je gelaat wat gaat zakken, kan er opnieuw meer volume gecreëerd worden door onder andere fillers rond je jukbeenderen of onder je ogen in te spuiten. Er bestaan zo’n honderd verschillende merken fillers en elk merk heeft verschillende zachtheden. In je lippen wil je een filler die meer manipuleerbaar is, om je jukbeenderen te accentueren heb je iets sterker en harder nodig.”

Kunnen botox of fillers giftig zijn?

“‘Botox’ is de afkorting van voor botulinetoxine, wat meteen doet denken dat het een giftige stof is, maar enige nuance is nodig. De stof kán giftig zijn, maar enkel in grote hoeveelheden – net zoals té veel water ook tot een watervergiftiging kan leiden. Als je botox gebruikt zoals voorgeschreven, kan het absoluut geen kwaad. Daarnaast bestaat botox al veertig jaar én staat het geregistreerd als medicatie. Dat betekent dus dat er al jaren research over gedaan werd en wordt en dat het als medicatie onderworpen wordt aan zeer strenge controles. Je mag er dus zeker van zijn dat het een zuiver product is. Als je bij een arts gaat om het te laten inspuiten, ga je geen problemen ondervinden.”

Doordat de consistentie van een filler gelachtig is, is het van groot belang dat de stof niet in een bloedvat gespoten wordt. Dan gaat het bloedvat verstoppen en kan het vaatje afsterven

Dr. Dagmar Ostijn

Fillers bestaan al zo’n twintigtal jaar en staan niet geregistreerd als medicijn, wel als medisch hulpmiddel. Daarnaast blijf je langer effect hebben van fillers; zij kunnen zo’n zes maanden tot twee jaar op hun plaats blijven (in België is er een verbod op permanente fillers, red.). Je zal ze dus minder vaak moeten bijwerken, maar het is ook een stuk meer permanent dan botox. Bijgevolg kan je weleens wat erger voor hebben dan met een botoxbehandeling gone wrong; deze spierontspanner is namelijk na drie à vier maanden weer uitgewerkt.”

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van fillers of botox?

“Fillers bestaan uit hyaluronzuur, een lichaamseigen stof dat synthetisch wordt nagemaakt. Vandaag zien we nog amper allergische reacties, maar belangrijk: doordat de consistentie van de filler gelachtig is, is het van groot belang dat de stof niet in een bloedvat gespoten wordt. Dan gaat het bloedvat verstoppen en kan het vaatje inderdaad afsterven. Blindheid kan dus één van de risico’s van fillers zijn wanneer je ze tussen de wenkbrauwen of langs de neus inspuit, maar dat komt maar zeer zelden voor. Hyaluronzuur kan bovendien opgelost worden met het product hyaluronidase. Sommige artsen werken met andere producten zoals calcium-hydroxylapatiet. Daar is op zich niets mis mee, maar deze zijn niet op te lossen. Dus voor de veiligheid raad ik toch een behandeling met hyaluronzuur aan. Als er iets verkeerd gaat, zit je geen maanden opgescheept met de gevolgen.”

Bij traangootfiller is er wel extra voorzichtigheid nodig. Hyaluronzuur trekt namelijk vocht aan en dat kan onder je ogen, waar de huid zodanig dun is, juist voor wallen zorgen. Dat kan omdat de filler te oppervlakkig geplaats werd of omdat je zelf gevoelig bent aan vocht rond de ogen. Ikzelf werk voor het opvullen van de traangoot automatisch met PRP, dat is lichaamseigen plasma dat opnieuw geïnjecteerd wordt. Op die manier geef je die wallen hoe dan ook geen kans.”

“Verder zijn er weinig risico’s verbonden aan botox en fillers, ook niet op lange termijn. Al moet je bij botox telkens drie maanden tussen de behandelingen laten én uiteraard een arts vinden die weet wat hij of zij doet. Hetzelfde geldt voor fillers; vind een specialist met kennis van zaken en die de kunst onder de knie heeft van de juiste filler op de juiste regio toe te passen.”

Onze expert

Dr. Dagmar Ostijn verdiepte zich jarenlang is esthetische dermatologie en is oprichtster van haar multidisciplinaire praktijk, Skinical.

Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content