De Wachtkamer: “Is de anticonceptiepil echt ongezond?”
Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de designstoelen comfortabel zijn en het leesvoer uitstekend. Wij stellen jouw prangende gezondheidsvragen rechtstreeks aan een expert van dienst. Vandaag lijkt de pil voor steeds meer (jonge) vrouwen een bittere om te slikken. Zo ook voor Anne (37). Zij vraagt zich af of de hormoonpil dan wel zo (ong)gezond is.
Wat Anne wil weten
“Al vanaf ik 16 werd zit ik aan de pil – de anticonceptiepil weliswaar. Een vanzelfsprekendheid gelijk een ander, want iedereen deed het, ik kon niet zwanger worden, mijn puberacne verdween als sneeuw voor de zon en ik kon volgens mijn agenda mijn menstruatie inplannen. De voorbije jaren zwakte die vanzelfsprekendheid echter af. Ik las over een verhoogde kans op trombose in de kranten en ik hoorde steeds meer vriendinnen klagen over de invloed van de pil op hun gemoed en seksleven. Ook op TikTok en andere sociale media-kanalen passeren er dagelijks antipilvideo’s. Vandaag lijk ook ik klaar om een anticonceptie-overstap te maken. Alleen vind ik niet meteen een alternatief dat bij me lijkt te passen. Juist daarom vraag ik me af: Is de anticonceptiepil dan echt zo ongezond?“
Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer dossier.
Het antwoord van onze expert
Prof. Johan Verhaeghe: “De pil is ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, toen men nood had aan nieuwe arbeidskrachten. Die uitvinding gaat al terug naar de jaren veertig, vijftig. Het is een twintigste-eeuwse oplossing. Intussen zitten we al ver in de volgende eeuw en zouden we écht van die hormonen af moeten.
Onderzoek heeft aangetoond dat gebruikers die pilgerelateerde stemmingsproblematieken vertonen, vaker al een mentalegezondheidsgeschiedenis hebben
Professor Johan Verhaeghe
De allerbelangrijkste reden: het gevaar voor bloedklonters. Er bestaat geen twijfel over die vergrote kans, dat is effectief bewezen. Het risico op tromboses is tot driemaal hoger bij pilgebruik, met als bijkomende risicofactoren: trombosegevallen in de familie, overgewicht, een leeftijd van boven de 40, het gebruik van een pil met een hoge hormoondosis en van ontstekingsremmers. Het risico op borstkanker is er ook, maar veel beperkter. Het gaat over maximaal 1,25 keer meer kans. Maar dat is uiteraard een stuk ernstiger dan trombose.”
Klopt het dat je afvalt en meer zin hebt in seks als je stopt met de pil?
Prof. Johan Verhaeghe: “Wat het gewicht betreft, is er niets wetenschappelijk aangetoond, al is het mogelijk dat sommige vrouwen dat effect wel ondervinden. De invloed op seksualiteit blijft omstreden. De beste studies tonen verschillende resultaten. Maar ook daar is het mogelijk dat sommige vrouwen wel degelijk een impact ondervinden, wellicht gelinkt met een bestaande stemmingsproblematiek.”
Wat met de invloed van de pil op je gemoed?
Prof. Johan Verhaeghe: “In kwalitatieve studies is effectief aangetoond dat er, in vergelijking met een placebo, meer mensen zijn die een minder goede score aangeven onder invloed van de pil. Maar enige nuance is nodig, het is geen zwart-witbeeld. Men ziet bijvoorbeeld variatie binnen de cyclus; in het midden van de cyclus gaan pilgebruikers slechter reageren. Maar net voor het begin van de regels kan de pil dan weer een verbetering geven van premenstruele klachten. Je moet dus opletten met veralgemeningen.”
Kan je depressief worden van de pil?
Prof. Johan Verhaeghe: “Je zou de pil veeleer als een trigger kunnen zien, dan als een oorzaak van depressie. Onderzoek heeft immers aangetoond dat gebruikers die pilgerelateerde stemmingsproblematieken vertonen, vaker al een mentalegezondheidsgeschiedenis hebben.”
Onze expert
Professor Johan Verhaeghe is kliniekhoofd Gynaecologie en diensthoofd Women’s Health van het UZ Leuven.
Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.