Vermijd stress en wees sociaal geëngageerd: 10 tips om gezond en gelukkig ouder te worden
Gezond en gelukkig oud worden, we willen het allemaal. Natuurlijk is er een sprankeltje geluk mee gemoeid, maar veel heb je zelf in de hand. In ‘Gezond eten, gezond ouder worden’ beschrijft dr. Ir. Eric De Maerteleire de regels voor een lang en gezond leven. Voeding is daarbij heel belangrijk. Maar dat is niet het enige. Er zijn nog heel wat factoren die je gezondheid beïnvloeden. Tien van zijn gouden tips op een rijtje.
Aan de hand van wetenschappelijke bronnen beschrijft Eric De Maerteleire hoe voeding ons lichaam en brein beïnvloedt. Al verklapt hij ook dat er heel wat andere factoren zijn: tien tips die je helpen om gezond te leven. Het vergt de nodige inspanning, maar is het zeker waard.
1. Let op je voeding
De basis van een gezonde voeding is een mediterraans voedingspatroon. Wees bedacht op tekorten aan bepaalde elementen in de voeding eigen aan het ouder worden. Vul deze tekorten aan, bij voorkeur via een aangepaste voeding, maar supplementen kunnen ook zeer nuttig zijn voor bepaalde doelgroepen en op een bepaalde leeftijd. (Lees wat je best eet en welke supplementen belangrijk zijn, in het boek.)
2. Beweeg voldoende
Probeer om maximaal maar 3 uur per dag te zitten. Houd ook direct fysiek contact met de aarde als je beweegt. De sterkste antioxidant die er bestaat is de aarde onder onze voeten. Het aardoppervlak is negatief geladen en produceert een stroom van elektronen die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Deze elektronen kunnen ons enkel bereiken door blootvoets te lopen of schoeisel te dragen dat elektronen geleidt. Leder is goed, rubber en plastic zijn slecht. Veel ziekten ontstaan als gevolg van een gebrek aan ‘aarding’. Hier bestaat ook een naam voor: het‘ elektronendeficiëntiesyndroom’.
3. Respecteer je bioritme
Volgens Matthew Walker, neurowetenschapper en slaapexpert, is slaap de fundering waar de twee andere pijlers, voeding en beweging, op rusten. Is de slaap verstoord, dan maakt een actief leven met gezonde maaltijden niets meer uit. Je kunt te weinig maar ook te veel slapen: mensen die minder dan 6 uur of meer dan 10 uur aan één stuk slapen, hebben meer last van allerlei ziekten, zoals het metabool syndroom. Ieder mens heeft een heel persoonlijk bioritme, afgestemd op de natuur. Probeer het natuurlijk ritme dat bij je past te vinden.
4. Stop met roken
Een roker die levenslang twintig sigaretten per dag rookt, overlijdt gemiddeld tien jaar eerder dan een niet-roker. Met iedere sigaret die je rookt vermindert je levensverwachting dus met 11 minuten.
5. Vermijd chronische stress en ontspan tijdig
Zoek de vorm van relaxatie die bij je past (meditatie, lezen, muziek…), en focus op innerlijke rust en waardering. Wie ataraxie (gelijkmoedigheid of zielenrust) bereikt heeft, blijft kalm ook als het noodlot toeslaat. Het is een van de basisprincipes van het boeddhisme. Vergeet nooit: wij zijn human beings en geen human doings.
6. Leef in het nu en wees geen controlefreak
Mensen die alles onder controle willen houden, branden gegarandeerd op en worden op de duur paranoïde. Relativeer. Pas de wet van Sturgeon toe. Theodore Sturgeon was een Amerikaans sciencefictionschrijver die ooit gezegd heeft: ‘90% van alles is troep.’ Als je deze wet voor ogen houdt in het dagelijkse leven, leef je rustiger en beter. Of, zoals de Zwitserse auteur en zakenman Rolf Dobelli zegt: ‘Het is een uitstekend gedachtewerktuig omdat het je in staat stelt het meeste van wat je ziet, hoort of leest zonder slecht geweten over te slaan.’
7. Wees positief ingesteld, vrijgevig en dankbaar en lach veel
Wie humor heeft, kan tegenslag beter verwerken. Dankbaarheid verhoogt heel sterk het geluksgevoel en heeft een positief effect op allerlei reacties en systemen in het lichaam. Probeer er altijd het beste van te maken of zoals Dale Carnegie het mooi uitdrukt: ‘Als het leven je citroenen geeft, kun je nog altijd limonade maken.’
8. Wees sociaal geëngageerd
Er sterven tegenwoordig meer mensen als gevolg van eenzaamheid en een gebrek aan een sociaal netwerk dan van alle westerse chronische ziekten bij elkaar. Volgens een recente enquête voelt 46% van de Belgen zich eenzaam. Vooral bij de jongvolwassenen tussen 20 en 34 jaar (54,5%) en bij de 35- tot 50-jarigen (53%) is eenzaamheid een probleem. Mensen die goede sociale contacten hebben willen blijven leven, leven langer, of zoals dokter Luc Bonneux zegt: ‘Om oud te worden moeten mensen in de eerste plaats goesting hebben om te leven.’
9. Hecht geen overdreven belang aan materiële zaken
Op de duur geven materiële zaken geen voldoening meer. Iets nieuws leren is een veel beter doel en dat kun je onbeperkt blijven doen. De hersenen worden dan ook scherp gehouden en de cognitieve functies verbeteren opmerkelijk. Probeer in plaats van in materiële dingen dus meer in belevenissen te investeren.
10. Probeer je dromen waar te maken
Een van de grootste stressfactoren is niets te doen hebben – dat leidt tot een bore-out. Gebruik je talenten om vol passie voor een doel te gaan. Denk aan de wijze woorden van William Mather Lewis: The tragedy of life is not that it ends so soon, but that we wait so long to begin it. (‘De tragedie van het leven is niet dat het zo kort is, maar dat we zo lang wachten om het te beginnen’).
Meer weten? ‘Gezond Eten Gezond Ouder Worden’ is hier te koop. (Uitgeverij Manteau – € 24,99)
Meer gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier