Daarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen
Terwijl manlief bijna heel de winter liefst een korte broek zou aantrekken, heb jij het constant koud. Vreemd? Eigenlijk niet, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen het echt sneller koud hebben dan mannen.
Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe koud je het hebt. Zo spelen je vetpercentage en menstruele cyclus een rol. Het zit zo: vrouwen hebben in vergelijking met mannen een hoger vetpercentage. Die hebben op hun beurt dan weer meer spieren. (Dat heeft te maken met het feit dat de mannen vroeger op jacht gingen terwijl de vrouwen wachtten in de grot.) Spieren zijn beter in het uitgeven van warmte, vet is dan weer beter in het vasthouden van warmte. Daarom koelen mannen op een meer comfortabele manier af, terwijl een vrouwenlichaam zich verzet tegen het afkoelen.
Bovendien zijn vrouwenhanden- en voeten ook kouder dan die van mannen. Daardoor heb je sneller het gevoel dat je het koud hebt, terwijl je lichaam wel is opgewarmd. En uiteraard spelen onze hormonen een rol. Onze lichaamstemperatuur hangt af van waar we zitten in onze menstruele cyclus. Ook een zwangerschap en hormonale voorbehoedsmiddelen zoals de pil hebben een invloed. Zo zouden vrouwen die de pil nemen zelf een hogere lichaamstemperatuur hebben, waardoor ze de omgeving als kouder ervaren.
Volgens de onderzoekers is de ideale lichaamstemperatuur voor vrouwen zo’n 24 à 25 graden, terwijl dat voor mannen zo’n 2,5 graden lager ligt. Verklaart meteen ook waarom de goede douchetemperatuur zoeken als jullie samen douchen zo’n zware opgave is.
Meer verschillen tussen mannen en vrouwen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier