Daarom eten we meer als we stress hebben
Een lekker bord pasta of een zoet taartje, we grijpen maar wat graag naar comfortfood als we stress hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Hier ontdek je hét plan om voor eens en altijd van dat emo-eten verlost te zijn.
Je hebt een deadline en nog stapels werk, je bent zo gestresst en hebt amper tijd voor pauze, dus neem je snel een wafel uit de automaat en werkt verder. Stress is een van de grootste boosdoeners als het op cravings aankomt. Bewust zijn van je stress en je snackgedrag onder controle krijgen, is een goed idee. Al is dat nog niet zo eenvoudig, eten uit stress doe je vaak onbewust. Bovendien heeft het te maken met hoe je stress ervaart.
Acute of chronische stress
Heb je acute stress (niet op lange termijn), dan zal je minder snel naar snacks grijpen. Door de stressaanval maakt je lichaam adrenaline aan, dat geeft een energieboost. Gezond zou je denken, maar dat is niet waar, want adrenaline vertraagt lichamelijke processen waaronder de vertering. Zo zegt Matt Kuchan tegen het Amerikaanse Greatist. Psycholoog Susan Albers bevestigt dat en zegt ook dat eten ons echt gelukkiger kan maken, maar helaas slechts voor korte duur. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat chocolade mensen hun humeur positief beïnvloedt, maar slechts voor drie minuten.”
Volgens haar is langdurige stress een groot probleem. “Langdurige stress leidt tot een hoger cortisolgehalte. Dat hormoon dat er onder andere voor zorgt dat je meer vet opslaat in je buikzone. Bovendien tonen studies dat cortisol meer doet eten en naar voeding met veel calorieën en vet doet grijpen. Je kunt er dus weinig aan doen, als je nog eens uit stress een groot stuk taart naar binnen werkt. Als raden wij aan om die langdurige stress zeker aan te pakken, met een leuke reis of een ontspannend boek bijvoorbeeld. En niet enkel voor je gewicht. Lees hier nog eens de 12 fases van een burn-out.
Meer tips voor een gezond lichaam:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier