Chemicals are not for pussies: Mariah Mansvelt Beck produceert tampons van biokatoen

Menstruatiecups en wasbare maandverbanden worden niet langer als “hippie”-alternatieven of “geitenwollensok” beschouwd en winnen steeds meer aan terrein. Mariah Mansvelt Beck kreeg een wake up call nadat bij haar baarmoederhalskanker werd vastgesteld. Zij sprong mee op de kar en richtte Yoni op, een bedrijf dat tampons en dergelijke van biokatoen produceert, want ‘Chemicals are not for pussies’.

Wat? Yoni (2014), natuurlijke femcare-producten: tampons, inlegkruisjes en maandverband van biologisch katoen

Wie en waarom? Mariah Mansvelt Beck (38) hoorde enkele jaren geleden van haar arts dat ze in een voorstadium van baarmoederhalskanker zat. “Tijdens mijn behandelingstraject adviseerde een specialist me om biologisch katoenen maandverband of tampons te gebruiken, want de gewone producten bevatten synthetische stoffen die voor irritaties kunnen zorgen, zeker wanneer je in dat gebied overgevoelig bent. Ik stond paf. Ik had me nooit afgevraagd wat er in femcare-producten zat. Bij nader onderzoek bleek het trouwens ook niet op de verpakking te staan, want dat is niet verplicht. Op dat moment ontstond het idee voor Yoni, en de drang om biologische katoenen producten op zo veel mogelijk schappen te krijgen en niet alleen in de ecowinkel. Daar zijn we in geslaagd, we liggen in Nederland in meer dan 1.400 winkels. En met mij gaat het ondertussen beter, dank u.”

‘Ik sluit ook elke mail af met: ‘Have a bloody good day’. Humor is een krachtig wapen’

Humor en kracht: “Je wordt overspoeld door boodschappen. Als je wilt opvallen, moet je durven. Onze eerste campagne liep met de slogan: ‘Chemicals are not for pussies’. Stel je dat voor op een groot billboard op het Leidse Plein. Dat zorgde wel voor wat opschudding. Ik sluit ook elke mail af met: ‘Have a bloody good day’. Humor is een krachtig wapen.”

Taboe: “Er heerst nog steeds een taboe rond alles wat met menstruatie te maken heeft, en daardoor blijven sommige vrouwen te lang met gynaecologische problemen rondlopen. Yoni wil eraan meewerken dat taboe te doorbreken. We praten erover, delen informatie, geven workshops. Zo heb ik ook meegeschreven aan het boek Van vulva tot vagina. We proberen openlijk, respectvol en bloedserieus over menstruatie te praten. Het moet afgelopen zijn met stilte en geheimzinnigheid.”

‘Vrouwen die enthouasist schrijven: die akelige irritatie is eindelijk weg. Daar doe je ’t voor’

Trend: “Yoni is zeker een stap in de goede richting, maar je hoort mij niet zeggen dat het de enige en allerbeste stap is. Ik ben altijd blij onze ‘concurrenten’ te kunnen vermelden: bedrijven als EcoFemme (uitwasbaar maandverband), Organicup (menstruatiecups) en Thinkx (herbruikbaar absorberend ondergoed). Er is ruimte voor iedereen, waarom zou ik ze niet onder de aandacht brengen? Wij maken deel uit van een grotere beweging – duurzaam menstrueren – en daar ben ik trots op.”

Gouden raad: “Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Onderschat niet hoe groot je impact op je personeel is. Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om goed voor je mensen te zijn en alles wat je daarbij kan helpen, moet je vastgrijpen.”

Mooie momenten: “De reacties van klanten. Vrouwen die enthouasist schrijven: die akelige irritatie is eindelijk weg. Daar doe je ’t voor.”

yoni.care/nl/

Lees meer:

Tekst: Lene Kemps, Beeld: Liesbet Peremans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content