Check jouw type en verlies die kilo’s

Vrouwen en hun gewicht, het blijft een gevoelig punt. Of je nu die vijf vakantiekilo’s, of dertig kilo kwijt wilt, zaak is hét dieet te vinden dat op jouw lijf geschreven is. Diëtiste Lieve Pensaert helpt je op weg.

Type 1: erfelijk belast

Je groeide op in een plus size familie. Doordat jullie allemaal wat ronder waren, was dat op den duur de norm. Je hoefde je in die cocon niet schuldig te voelen en daardoor blijf je dat bourgondische gedrag bij elkaar aanmoedigen. Zelfs nu je allang niet meer thuis woont, zie je de invloed van de familiefeestjes en slagroomtaarten op je taille en heupen zitten. Je vermoedt dat je erfelijk belast bent.

Het zit tussen de oren, letterlijk.

Erfelijkheid speelt zeker een bepaalde rol bij overgewicht, maar het is nog helemaal niet duidelijk hoe dat wetenschappelijk in elkaar zit. Waarschijnlijk spelen verschillende genen samen een rol. Er zijn ook veel recente studies die aantonen dat ‘dik worden’ vaak tussen de oren zit. Letterlijk dan. Dikkere mensen hebben hersenen die anders werken: de eetlust, de aanmaak van vetcellen en de verzadiging wordt door de hersenen bepaald. Verder zijn de kinderjaren cruciaal. Als je als baby of peuter niet de juiste eetgewoontes hebt aangeleerd, loop je meer risico om zwaarder te worden

Diëtiste Lieve Pensaert: “Het is niet omdat een hele familie te zwaar is, dat het genetisch zo bepaald is. Eerst moet je je de vraag stellen of jullie tot het zeer kleine percentage van mensen behoren dat maar weinig calorieën nodig heeft. Zelfs als jullie hetzelfde eten als een normaal gebouwd persoon, zullen jullie toch zwaarder worden. Dat heeft soms te maken met een hormonale of medische afwijking, bijvoorbeeld aan de schildklier. Dergelijke mensen mogen dus maar heel weinig eten om niet bij te komen."

"Maar het hoeft niet altijd in de genen te zitten. Bij getrouwde stellen zie je soms dat ze na een paar jaar samenwonen dikker worden. En als je hele familie op zo’n foute manier eet, houden jullie samen een slechte gewoonte in stand. Voorts moet je jezelf informeren over de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Je moet weten dat 1 appel evenveel calorieën bevat als 7 M&M’s. Je zou kunnen zeggen: ‘Dan kies ik wel voor de M&M’s!’ Maar na 1 appel kun je stoppen met appels eten, na 7 m&m’s wil je alleen maar méér.”

Type 2: Die hardnekkige extra’s

Je leeft best gezond en bent nooit echt bewust op dieet moeten gaan. Je bent eigenlijk altijd slank geweest, maar de laatste jaren zijn er ongemerkt toch een paar kilootjes bijgekomen. Van die favoriete broek gaat de knoop nét niet meer dicht en plots zie je een buikje in die strakke jurk. Misschien heeft het te maken met je leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om op gewicht te blijven. Ofwel heb je een paar nieuwe gewoontes ontwikkeld, zoals een tweede glas wijn drinken, terwijl vroeger één glas al genoeg was. 

Vermijd elk crashdieet

Wie niet veel gewicht moet verliezen, is misschien ongeduldig. Een crashdieet klinkt dan verleidelijk. Keuze genoeg: van het ananasdieet tot het citroensapdieet. Afhankelijk van welk dieet, krijg je soms maar 500 calorieën per dag binnen. Je verliest daarbij vooral vocht en spiermassa, maar geen vet. Je kunt inderdaad op zeer korte tijd veel gewicht verliezen, maar de gevolgen voor je lichaam zijn niet minder dramatisch dan het dieet dat je volgde.

Lieve Pensaert: “Niemand is gebaat bij zware crashdiëten. Zelfs niet als je maar 3 kilo wilt verliezen. Je speelt daarmee een gevaarlijk spel met je eigen lichaam. Wie wil vermageren, moet ervoor zorgen dat hij of zij méér verbrandt, maar met zo’n radicaal dieet krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen. Het gevolg is dat je metabolisme meteen in spaarstand gaat. Je verbranding vertraagt en je verbruikt steeds minder calorieën, ook al ben je even actief als vóór je op dieet ging. Zelfs als je hetzelfde eet als daarvoor, zul je bijkomen en zo bereik je net het tegenovergestelde van wat je wilde.” 

Type 3: De carrièrevrouw 

Je hebt een interessante baan, een fijne vriendenkring, hobby’s en misschien nog een gezin.. Je spurt van de ene meeting naar de andere en maakt intussen plannen voor een citytrip. Ontbijten doe je in de wagen, lunchen combineer je met een businessmeeting en ’s avonds zie je wel. Er is gewoon geen tijd om gezond te eten, laat staan elke avond zelf te koken.

Zie koken niet langer als een sleur

Er zijn in jouw leven een heleboel obstakels die in de weg staan van gezond eten. Je hebt ’s ochtends geen tijd om een gezond ontbijt te maken. ’s Avonds ben je te laat thuis. Je hebt geen tijd om naar de winkel te gaan. Je haat koken. Je moet veel te veel op restaurant. Hoe schakel je in godsnaam over op een gezonder eetpatroon

Lieve Pensaert: “Wie weinig tijd heeft, heeft meestal ook geen inspiratie om te koken en valt terug op de graaicultuur. Het is voornamelijk plantrekkerij: je volstoppen op een receptie, gewoon omdat je op dat moment écht honger hebt. Thuiskomen en nog eens eten, omdat dat nu eenmaal de gewoonte is. Deze mensen zien eten klaarmaken als sleur, ballast. Je ziet dat vooral in gezinnen met twee werkende ouders. Ze gaan dan liever iets afhalen of steken een kant-en-klaar gerecht in de microgolfoven. Mocht er op dat moment ‘echt’ eten in huis zijn, dan waren er veel minder problemen. Het grote werk is niet het koken zelf, maar de boodschappen doen en alles plannen.”

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content