Ben jij neurotisch? Daarom is het goed voor je volgens de wetenschap

Er wordt wel eens gelachen met de neuroot, die graag controle heeft over alles, er zenuwachtig bijloopt en piekert over alles wat er eventueel ooit zou kunnen misgaan. Ben jij zelf zo’n neuroot? Dan hebben we goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat neuroten gemiddeld langer leven. Ha, eat that!

Toch liever wat minder piekeren? Dankzij deze tips van Suzanne Kempeneers ben je er nu voorgoed van af. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in Psychological Science, gegevens van meer dan 500.000 mensen tussen 37 en 73 jaar werden bestudeerd. Ze moesten vragen beantwoorden over de perceptie van hun eigen gezondheid, hun levensstijl en hun medische conditie. Vervolgens werden er ook persoonlijkheidstesten afgenomen om te bekijken in welke mate de deelnemers neurotisch waren. Neurotische mensen zijn eerder zenuwachtig van aard, zijn sneller angstig, schieten vlugger in paniek en hebben vaak andere vormen van emotionele instabiliteit.

Als jij zo’n angsthaas bent, herken je jezelf ongetwijfeld in deze afbeeldingen

Wat bleek? Er zijn toch wel wat neuroten. En hoewel er vaak mee wordt gelachen én deze mensen vaak een strijd voeren met hun emoties, was er toch goed nieuws. De participanten die neurotisch waren, hadden minder kans op een vroegtijdig overlijden. Bovendien hadden de neuroten minder kans op kanker dan de stressvrije deelnemers.

Volgens de wetenschappers ligt de oorzaak bij hypochondrie, oftewel bij het minste pijntje angst voelen om zwaar ziek te zijn. Gevolg: de neuroten gaan sneller naar de huisarts als ze iets voelen en ziektes worden daarom vaak in een vroeger stadium ontdekt. “Wel jammer, zij schatten hun welzijn over het algemeen lager in. Als mensen hun gezondheid als ‘uitstekend’ omschreven en ze hoog scoorden op neurose, was er geen verband tussen het neurotische en het risico op vroegtijdig overlijden. Maar mensen de mensen bij de mensen die hun gezondheid niet zo positief inschatten, had het neurotische aspect wél een positieve invloed”, legt Catharine Gale van de Universiteit van Edinburgh uit.Toch denkt ze dat té neurotisch zijn echt niet goed is. “Een positieve ingesteldheid is wel degelijk belangrijk voor een algemene goede gezondheid. Bovendien bleek uit de resultaten dat de neuroten, ondanks hun angsten, hun levensstijl niet aanpasten. Zij dronken, rookten en feestten even hard als de relaxte types. Neuroten hebben voordelen, maar ze zijn ook veel vatbaarder voor negatieve en angstige gevoelens. En dat is zeker geen pretje.”

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content