Bakken zonder suiker: 6 heerlijke, gezonde desserts

Je wilt graag enkele kilo’s kwijt, maar vooral ook genieten van gezonde desserts? Dat snappen we. Daarom tippen we vijf recepten die amper koolhydraten bevatten en waarvoor je geen suiker nodig hebt. Smakelijk!

Algemene tips

  • Zin in chocolade? Gebruik ongezoet cacoapoeder. Het bevat geen suiker Ć©n wordt gezien als een superfood. Het bevat heel wat vitaminen en mineralen, is gezond voor hart en bloedvaten Ć©n geeft je dessert die heerlijke chocoladesmaak. In tegenstelling tot chocolade bevat cacaopoeder weinig calorieĆ«n.
  • Vervang suiker: kies voor een gezondere variant, Zusto is een lekker alternatief dat maar liefst 70% minder calorieĆ«n bevat. Het heeft dezelfde smaak en textuur als suiker Ć©n je kunt de suiker in een recept gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid ZĆ¹sto. Of gebruik zoete vruchten om natuurlijke suikers te gebruiken.
  • Gebruik je liever geen bloem? Er zijn alternatieven. Zo is amandelmeel (fijngemalen amandel) een prima alternatief.
  • Mis je crunch? Noten geven die lekkere kraak.
  • Kaneel of speculooskruiden zorgen voor een heerlijke zoete smaak.
  • Ongezoete pindakaas maakt je dessert smeuĆÆger.

6 x gezonde desserts

1. Fruittaart

gezonde desserts bakken zonder suiker

Dit recept wordt gemaakt op basis van ZĆ¹sto, een Belgische suikervervanger die 75% minder calorieĆ«n bevat.

Ingrediƫnten:

  • 3 eieren
  • 120 gram ZĆ¹sto
  • 200 gram amandelmeel (of geschaafde amandelen)
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillepudding (ongezoet)
  • 250 ml magere melk
  • 250 ml water
  • Fruit naar keuze

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Klop de eieren met 90 gram ZĆ¹sto schuimig en meng met amandelmeel en bakpoeder.
  • Bedek je bakplaat met bakpapier en giet het beslag er in. Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
  • Los het puddingpoeder op in 100 ml melk. Meng de rest van de melk met het water en de Zusto en breng aan de kook. Blijf roeren.
  • Laat de pudding afkoelen en bestrijk er de bodem mee.
  • Werk af met het fruit.

2. Brownies op basis van witte bonen

gezonde desserts bakken zonder suiker

Witte bonen zijn de perfecte basis voor je gezonde dessert.

Ingrediƫnten

  • 250 g witte bonen
  • 1 ei
  • Een vanillestokje
  • 2 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 40 g ZĆ¹sto
  • Halve appel
  • 1 eetlepel pindakaas

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Snij het vanillestokje open en schraap er het vanillemerg uit. Meng met de bonen, het ei, het cacaopoeder, bakpoeder, ZĆ¹sto, pindakaas en de halve appel.
  • Mix je deeg tot een glad geheel.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, zet ongeveer 30 minuten in de oven.

3. Fruitige ijsjes

gezonde desserts bakken zonder suiker

Heerlijk verfrissend in de zomer, zonder al te veel calorieƫn. Dit wordt een van je nieuwe favoriete gezonde desserts!

Ingrediƫnten:

ā€¢ 450 g ongesuikerde Griekse yoghurt
ā€¢ 1 banaan
ā€¢ 10 aardbeien
ā€¢ 1 eetlepel ZĆ¹sto

Zo maak je het:

ā€¢ Pureer de aardbeien en de banaan, en meng met de overige ingrediĆ«nten.
ā€¢ Vul waterijsvormpjes en vries in.

Tip: banaan te veel suikers? Vervang je banaan door ander fruit en voeg extra ZĆ¹sto toe voor de smaak.

4. Crumble zonder suiker

gezonde desserts bakken zonder suiker

De havermout bevat dan wel koolhydraten, verder is het een erg gezond dessert.

Ingrediƫnten:

  • 4 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram rozijnen en/of dadels
  • 50 gr havermoutvlokken
  • 25 gr pompoenpitten
  • 25 gr fijngehakte walnoten
  • 25 gr amandelmeel
  • 25 gr kokosschilfers
  • 60 gr kokosolie

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  • Schil de appel en snij in kleine blokjes. Stoof hem samen met de rozijnen en ZĆ¹sto. Kruid af met kaneel. Stamp fijn tot een moes.
  • Meng voor de crumble de overige ingrediĆ«nten met je vingers tot je ongeveer een korrelige structuur hebt. Strooi de crumble over de appelmoes.
  • Bak het geheel 12 Ć  15 minuten af in een oven van 180 graden tot de crumble goud-geel en krokant is.
  • Gebruik desnoods de grill om het nog iets krokanter te maken.

5. Vegan chocoladepudding van Julie Van den Kerchove

gezonde desserts bakken zonder suiker

Ingrediƫnten:

  • 2 rijpe avocadoā€™s, ontpit
  • 1 Ć  1Ā¼ kop (240 Ć  300 ml) amandel- of hazelnootmelk, ongezoet
  • 6 Ć  8 eetlepels (40 Ć  55 g) cacaopoeder, ongezoet
  • 6 Ć  8 eetlepels (75 Ć  100 g) keto-zoetstof (zoals xylitol, zie p. 23)
  • 2 eetlepels hazelnoot- of amandelpasta, ongezoet
  • 1 eetlepel pure C8 MCT-olie (zieĀ www.julieslifestyle.com, optioneel)
  • 2 grote snufjes zeezout

AfwerkingĀ (optioneel)

  • 8 eetlepels (kokos)room (120 ml), opgeklopt (zie tips)
  • 2 eetlepels hazelnoot, gehakt
  • 20 g donkere chocolade, minstens 92% cacao

Zo maak je het:

  • Mix alle ingrediĆ«nten (behalve de afwerking) tot eenĀ romige puddingĀ in een krachtige blender. Begin met 1 kop melk en voeg indien nodig meer melk toe om alles goed gemixt te krijgen. Met een high-speed blender krijg je een zijdezacht resultaat. Ook het cacaopoeder en de keto-zoetstof kun je naar smaak toevoegen.
  • Plaats de pudding eventueel een uurtje of langer in de koelkast, dan wordt hij nog lekkerder.
  • Serveer deĀ mousseĀ puur of werk hem af met wat opgeklopte (kokos)room, fijngehakte hazelnoot en stukjes donkere chocolade.

JULIEā€™S TIPS & TRICKS

ā€œMijn favoriete vegan alternatief voor slagroom is opgeklopte kokosroom uit een blik gekoelde ongezoete volle kokosmelk, eventueel lichtjes op smaak gebracht met wat vanillepoeder (zaadjes van een vanilleboon) en enkele druppels stevia of andere keto-zoetstof (zie p. 23). Vervang door andere room naar keuze.ā€

6. De gezonde (en glutenvrije!) chocoladetaart van Ellemieke Vermolen

gezonde desserts bakken zonder suiker

Een glutenallergie? Dankzij dit receptje van Ellemieke Vermolen geniet jij ook van een heerlijke taart.

Ingrediƫnten

Voor de bodem

ā€¢ Kokosolie 50 ml
ā€¢ Notenmix (walnoten, paranoten,macadamia- en hazelnoten) 350 g

Voor de vulling

ā€¢ Cacaoboter 200 g
ā€¢ Cacaopoeder 100 g
ā€¢ Chocolade 1 reep
ā€¢ Kokosroom 100 ml
ā€¢ Zout snufje
ā€¢ Cayennepeper snufje
ā€¢ Xylitol 4 el
ā€¢ Avocado (gepureerd)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Mix deĀ notenĀ fijn, samen met deĀ kokosolie. Doe die mix in een grote springvorm en druk aan. ZetĀ 30 min in de oven.Ā Laat 20 min afkoelen in de koelkast.
  • Maak de vulling:Ā smelt deĀ cacaoboterĀ in een pan en voeg hetĀ cacaopoederĀ toe, samen met deĀ reep chocola.Ā Roer goed en rustig op een laag vuurtje, zorg dat het niet gaat koken. Doe er deĀ kokosroom, zout, peper, xylitol en avocado door. Roer goed.Ā Giet deĀ chocomassaĀ overĀ de notenbodemĀ en zet een uur of langer in de koelkast. Werk af door er watĀ cacaopoeder en notenĀ over te strooien.

(Recept: Ellemieke Vermolen – Beeld:Ā Wout Hendrickx)

 

Hulpmiddelen voor je perfecte gebak

Taartvorm

Taartvorm

Taartvorm

Om de perfecte taart te bakken.

Taartvorm – Le Creuset – ā‚¬ 42

ZĆ¹sto

ZĆ¹sto

ZĆ¹sto

Een heerlijke suikervervanger. Leuk recept gezien: vervang de suiker gewoon door de ZĆ¹sto.

Suikervervang ZĆ¹sto – ā‚¬ 9,99 per kilo

Ijsjesmaker

Ijsjesmaker

Ijsjesmaker

Om zelf gezonde ijsjes te maken.

Ijsjesmaker voor 6 ijsjes – Hema – ā‚¬ 4

 

Bakvorm

Bakvorm

Bakvorm

Zin in cake? Deze bakvorm maakt hem nĆ³g mooier.

Hartvormige cakevorm – Nordic Ware via Bijenkorf – ā‚¬ 46,95

Meer lekkere, gezonde recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content