Alweer griep? Daarom word jij vaker ziek dan een ander

Je collega nooit ziek terwijl jij alweer griep hebt? RTL Nieuws zocht uit waarom sommige mensen nooit ziek zijn en anderen altijd pech lijken te hebben.

Nog nooit griep gehad? Prijs jezelf gelukkig. En wees je ouders dankbaar. Want volgens Ab Osterhaus, viroloog en griepsdeskundige, is het deels erfelijk bepaald. “Het heeft te maken met de erfelijke eigenschappen van je afweersysteem, er zijn verschillende genen bij betrokken.” Met andere woorden, er zijn pechvogels met een minder goed afweersysteem.”

Daarnaast speelt ook je medisch verleden een rol. De virussen die je had, hebben een invloed op je afweersysteem. “Als je een bepaald virus hebt gehad, ben je daar voor ongeveer vijf jaar tegen beschermd.”

Bovendien speelt ook de levensstijl een belangrijke rol. “Fruit en groenten op het menu, voldoende beweging, een goede nachtrust en weinig stress... Het speelt allemaal mee. Griep voorkomen is dan weer onmogelijk. Mensen die perfect gezond leven, kunnen ook griep krijgen”, klinkt het.

Tenslotte zijn er wel bepaalde groepen die vatbaarder zijn dan anderen. Jonge kinderen, 60-plussers, mensen met hart- vaat- of longziekten, diabetici,... Ze halen best een griepprik. Je kunt er een week ziek van zijn, maar vergeet ook de complicaties niet. De gevolgen voor mensen in deze risicogroepen kunnen erg zijn. Er zijn zelfs mensen die overlijden aan de griep.

Een leven zonder griep?

Nooit griep is dan weer utopisch volgens de viroloog. “De kans is groot dat mensen die denken nooit griep te hebben, hun milde griep ervaren als een simpele verkoudheid. Dat is ook griep, alleen duurt ie geen week en lig je niet doodziek in bed.”

Griep gekregen? Dit drankje zou griep en verkoudheden doen verdwijnen.

Meer over gezondheid & ziekte:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content