Waarom jij het altijd te warm hebt (in tegenstelling tot koukleumen)

Terwijl koukleumen zelfs bij warme temperaturen regelmatig rillen, heb jij het altijd te warm. Herkenbaar? Ontdek hier waarom jij het altijd te warm hebt.

Het is een gekend fenomeen: sommige mensen hebben het – ondanks dikke kleren en verwarming – altijd koud, terwijl anderen vol ongeduld zitten te wachten op de eerste echte winterkoude. De mens is warmbloedig, onze lichaamstemperatuur ligt ongeveer rond 37°C, onafhankelijk van de omgeving. Je temperatuurregeling begint in het brein en wordt gecontroleerd door hormonen. (Vandaar ook de typische opvliegers tijdens je menopauze.)

Je interne temperatuurregeling

“Ons lichaam moet op een constante temperatuur van 37 graden worden gehouden”, vertelde Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker bij het Nederlandse instituut TNO, in een interview met De Volkskrant. “Als we te veel warmte produceren moeten we die kwijt, als we afkoelen proberen we warmte vast te houden. “Mensen zijn homeotherm; we moeten thermisch in evenwicht blijven. Daar zijn we behoorlijk goed toe in staat. De verschillen zitten echter in de drempeltemperaturen: bij de bovengrens (rond 38°) gaan we zweten, bij de ondergrens (36°) vernauwen onze bloedvaten om de warmte beter vast te houden en rillen we. En die temperatuur is van verschillende zaken afhankelijk.

Hormonen

Onder andere je brein en hormonen regelen je temperatuur. Zo speelt het hormoon oestrogeen een belangrijke rol. Door dat oestrogeen hebben vrouwen het vaak kouder dan mannen. Bovendien kan je menstruatiecyclus zelfs een verandering veroorzaken.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle vrouwen het sneller koud hebben. Niet enkel je hormonen zijn belangrijk daarin. Volgens experten wordt je lichaamstemperatuur door nog verschillende andere factoren beïnvloed: je gewicht, grootte, leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en gelukstoestand spelen allemaal een rol. Ouderen hebben het bijvoorbeeld vaak kouder dan jongeren en mensen met een actieve levensstijl hebben vaak warmere handen en voeten dan mensen met een sedentaire levensstijl. En word je omgeven door mensen waar je je comfortabel bij voelt, dan heb je het sneller warm. Eenzame mensen hebben het dan weer sneller koud volgens Canadese onderzoekers. Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het sneller warm. Al speelt natuurlijk perceptie ook een belangrijke rol.

Vet & spieren

Nog zo’n factor die een rol speelt is je BMI. Zwaardere mensen hebben het sneller te warm omdat hun interne organen warm zijn. Omgekeerd hebben mensen met een laag BMI het sneller koud. Tenzij ze veel spieren hebben, want werkende spieren wekken warmte op. Hoe meer spieren, hoe warmer dus.

Altijd te warm

Toch is er volgens professor Daanen slechts één groep die het altijd te warm heeft. En dat is de groep die niet goed kan zweten. “Het verdampen van het zweet zorgt voor verkoeling”, legt Daanen uit. “Net daarom is het zo vervelend om te gaan joggen in een regenpak, de damp kan nergens heen.” Volgens hem kun je zweten wel trainen. “Zo worden sporters en militairen getraind om het in de hitte uit te houden. Eerst zal het prestatievermogen afnemen, maar daarna treedt er gewenning op en de drempeltemperatuur waarbij mensen zweten zal dalen. De beste temperatuur waarin zowel zomer- als wintertypes het uithouden: 17 graden.”

Vaak te warm? Dit zijn mogelijke oorzaken:

  • Je werkt in een omgeving waar anderen het sneller koud hebben
  • Je hebt een (te) snel werkende schildklier: werkt je schildklier snel, dan werken je hart en darmen sneller. Je hebt een hoog metabolimse, door de stofwisselingsprocessen komt er energie vrij en die zorgt dat je het warm(er) krijgt. Vermoed je een schildklierprobleem? Maak dan zeker een afspraak met je arts.
  • Je zit in de menopauze: tijdens de overgang krijg je de bekende opvlieger. Ze verdwijnen na een tijdje vanzelf. Wil je meer weten? Lees dan hier het advies van een dokter tegen menopauzekwalen.
  • Je hebt veel stress: sta je onder spanning of ben je zenuwachtig, dan stijgt je adrenalinespiegel. Die zorgt er onder andere voor dat je het warm krijgt en gaat zweten.
  • Je weegt te veel: heb je obesitas, dan heb je het sneller warm dan anderen. Gewichtsverlies is de enige oplossing hiertegen.
  • Je drinkt te veel alcohol: als je alcohol drinkt, krijg je het warm. Dit is slechts een gevoel: alcohol verwijdt je bloedvaten, dus eigenlijk koelt je lichaam af.
  • Je bent zwanger: er verandert veel in je hormoonhuishouding. Je zou niet de eerste vrouw zijn die een echte koukleum is, maar het tijdens haar zwangerschap vaak te warm heeft.

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content