Als je dit doet, heb je minder kans op Alzheimer
Wist je dat tweederde van de Alzheimerpatiënten vrouwelijk is? Tijd voor actie, want volgens Dr. Sara Gottfried – dé go-to expert in ouderdomskwaaltjes – kunnen vrouwen symptomen van geheugenverlies eenvoudiger aanpakken dan mannen. Ontdek hier enkele tips om je brein langer fris te houden.
Deze factoren, die een invloed hebben op de veroudering van je huid, hebben ook een effect op Alzheimer.
De symptomen
We starten met het slechte nieuws: tegen 2050 zal het aantal 65+ers met Alzheimer verdriedubbeld zijn. Na je 85ste heb je zelfs tot 50% kans op de ziekte. Het goede nieuws? Er bestaat een methode om je symptomen vroegtijdig aan te pakken. Here we go.
Professor Dale Bredesen van het Buck Institute for Research on Aging onderzocht of hij met een speciaal programma geheugenverlies kon terugdraaien. Eén van zijn patiënten, die hij ‘Patient Zero’ noemt, was een vrouw van 67 die al twee jaar aan een progressieve geheugenstoornis leed. Als job analyseerde ze data waarover ze rapporten schreef. Toen ze merkte dat ze wanneer ze aan het einde van een pagina was terug bovenaan begon te lezen, overwoog ze te stoppen met de job. Verder was ze vaak gedesoriënteerd tijdens het autorijden en vergat ze soms de naam van haar huisdieren. Haar dokter zei haar dat haar geheugenverlies genetisch was (haar moeder had het ook) en dat ze er niets aan konden doen. Professor Bredesen was ervan overtuigd dat het wél kon en liet haar gedurende drie maanden zijn programma volgen.
Het programma van dr. Bredesen
‘Patient Zero’ deed het volgende:
- Ze schrapte geraffineerde koolhydraten uit haar dieet en at geen gluten, verwerkte voedingsproducten en kant-en-klare maaltijden meer.
- Ze at meer groenten, fruit en wilde vis.
- Voor ze naar bed ging, had ze minstens 3 uur niets meer gegeten. Tussen het avondeten en ontbijt zat er minstens 12 uur.
- Ze kocht een elektrische tandenborstel en gebruikte regelmatig een tandflosser.
- Ze startte yogalessen en werd zelf yogalerares. Ze deed 5 keer per week een yogasessie van 60 tot 90 minuten. Daarnaast mediteerde ze twee keer per dag, 20 minuten lang.
- Ze deed 4 tot 6 dagen per week aerobics, dat gedurende 30 tot 45 minuten.
- Voor het slapengaan, nam ze extra melatonine in. Hierdoor sliep ze in plaats van 4 à  5 uur per nacht, 7 à  8 uur.
- Ze nam de volgende supplementen: methylcobalamine, 1 mg/dag; visolie, 2 mg/dag; vitamine D3, 2 IE/day; CoQ10, 200 mg/dag.
Al na 3 maanden waren de symptomen van ‘Patient Zero’ volledig verdwenen. Ze reed weer zonder navigatieproblemen, kon zich telefoonnummers herinneren en sloeg alle informatie die ze las goed op. Nu is ze 70 en werkt ze nog steeds fulltime, maakt ze internationale reizen en voelt ze zich véél beter dan tien jaar geleden. Cognitief geheugenverlies kan dus weer hersteld worden als je jouw levensstijl aanpast.
De belangrijkste boosdoeners
Als je deze 4 boosdoeners onder controle houdt, kan je jouw kans op Alzheimer verminderen:
1. Slaaptekort
Terwijl je slaapt, stroomt er een vloeistof door je hersenen die schadelijke en giftige moleculen verwijdert. Die moleculen worden geassocieerd met neurodegeneratie (ofte: achteruitgang van je geheugen). Als je niet voldoende slaapt, krijgt het stofje geen kans de slechte moleculen te verwijderen waardoor je brein stilletjesaan wordt aangetast. Deze 5 signalen bewijzen dat je dringend meer slaap nodig hebt.
2. Te weinig oefening
Het is belangrijk om je cognitief geheugen te blijven trainen. Dat doe je bijvoorbeeld door kruiswoordraadsels op te lossen, spelletjes te spelen, regelmatig te bakken en te tuinieren... Wie het brein op die manier fris houdt, kan symptomen van Alzheimer verminderen.
3. Geen sociaal contact
Sterke sociale banden zorgen voor een lagere bloeddruk en boosten je levenslengte. Als je geen sociale banden hebt, heb je meer kans op achteruitgang. Tien minuutjes een babbeltje doen, zorgt al voor een aanzienlijke verbetering van je geheugen.
4. Slechte darmflora
Wanneer je darmmicroben en hun DNA uit balans zijn, ga je geneigd zijn suikerrijke voeding te eten waardoor de slechte microben worden gevoed. Hierdoor creëer je een vicieuze cirkel. Leg zoveel mogelijk gezonde voeding (zie boven) op je bord, want problemen met de darmen worden niet alleen geassocieerd met Alzheimer, het kan ook leiden tot autisme, angst en depressie.
Foto: Liselore Chevalier
Bron:Â Goop*
Een gezonde geest in een gezond lichaam
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier