Actieplan om de erfelijke kilo’s weg te werken
Je groeide op in een plus size familie. Doordat jullie allemaal wat ronder waren, was dat op den duur de norm. Zelfs nu je allang niet meer thuis woont, zie je de invloed van de eindeloze familiefeestjes en slagroomtaarten letterlijk op je taille en heupen zitten. Je vermoedt dat je erfelijk belast bent. Het móét wel in de genen zitten... Hoe breek je uit die vicieuze cirkel? Diëtiste Lieve Pensaert weet raad.
HET ZIT TUSSEN DE OREN, LETTERLIJK.
Erfelijkheid speelt zeker een bepaalde rol bij overgewicht, maar het is nog helemaal niet duidelijk hoe dat wetenschappelijk in elkaar zit. Waarschijnlijk spelen verschillende genen samen een rol. Er zijn ook veel recente studies die aantonen dat ‘dik worden’ vaak tussen de oren zit. Letterlijk dan. Dikkere mensen hebben hersenen die anders werken: de eetlust, de aanmaak van vetcellen en de verzadiging wordt door de hersenen bepaald. Verder zijn de kinderjaren cruciaal. Als je als baby of peuter niet de juiste eetgewoontes hebt aangeleerd, loop je meer risico om zwaarder te worden.
Diëtiste Lieve Pensaert: “Het is niet omdat een hele familie te zwaar is, dat het genetisch zo bepaald is. Eerst moet je je de vraag stellen of jullie tot het zeer kleine percentage van mensen behoren dat maar weinig calorieën nodig heeft. Zelfs als jullie hetzelfde eten als een normaal gebouwd persoon, zullen jullie toch zwaarder worden. Dat heeft soms te maken met een hormonale of medische afwijking, bijvoorbeeld aan de schildklier. Dergelijke mensen mogen dus maar heel weinig eten om niet bij te komen."
"Maar het hoeft niet altijd in de genen te zitten. Bij getrouwde stellen zie je soms dat ze na een paar jaar samenwonen dikker worden. En als je hele familie op zo’n foute manier eet, houden jullie samen een slechte gewoonte in stand. Voorts moet je jezelf informeren over de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Je moet weten dat 1 appel evenveel calorieën bevat als 7 M&M’s. Je zou kunnen zeggen: ‘Dan kies ik wel voor de M&M’s!’ Maar na 1 appel kun je stoppen met appels eten, na 7 m&m’s wil je alleen maar méér.”
JOUW WEG NAAR GEWICHTSVERLIES
Lieve Pensaert: “Aan mijn cliënten geef ik de raad om hun manier van koken niet te veel te veranderen, maar alles een lichtere make-over te geven. Kleine ingrepen kunnen een groot verschil betekenen. Hou je van spinazie met room? Vervang de room dan eens door melk met een beetje maïszetmeel. Dat scheelt enorm in calorieën. Ook vinaigrettes kun je lichter maken. Gebruik 1 theelepel olie en 1 eetlepel zachte azijn, aangevuld met veel verse tuinkruiden. Of zit je met een restje gekookte aardappels? Bak ze dan niet op in boter of olie, maar kook ze op met een beetje melk en breng ze goed op smaak met peper en nootmuskaat."
"Wat het deel ‘meer bewegen’ betreft, zou ik niet meteen aanraden om ineens intensief te gaan sporten. Zeker mensen die echt te zwaar zijn, moeten niet plots gaan joggen. Ze lopen veel te veel risico om hun lichaam te gaan overbelasten. Ook hier moet je het zoeken bij de kleine veranderingen. Ik geef mijn cliënten graag een stappenteller. Ze hoeven van mij geen urenlange wandelingen te maken, een paar rondjes rond de salontafel is ook al goed. En misschien een paar keer per dag de trap op en af stappen. Je kunt ook gewoon wat op de trampoline gaan springen met je kinderen of kleinkinderen. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.”