7 X gezondheidsmiddeltjes uit de keuken
Iedereen heeft wel eens last van bepaalde kwaaltjes. We zijn vaak geneigd hiervoor meteen naar onze arts te gaan of medicatie te nemen tegen deze problemen. Wij ontdekten dat er tal van remedies uit de keuken bestaan om huidaandoeningen, ontstekingen en andere onprettige probleempjes op te lossen. Voor ernstigere problemen raden we je aan je dokter om advies te vragen.
1. Havermout: Dé natuurlijke crème tegen huiduitslag
Waarom: Als ontbijt is havermout een gezonde en lekkere keuze, maar ook op je huid is hij de ideale oplossing om huiduitslag te verzachten. Havermout zit vol fytochemicaliën die een ontstekingsremmende werking hebben.
Hoe: Maal natuurlijke havermout tot fijn poeder en giet er nadien lauwwarm water bij tot je een papje krijgt. Breng het papje nadien gedurende 10 minuten aan op je huid en was het weg met warm water. Als je geen gewenst resultaat krijgt van deze natuurlijke behandeling, contacteer je best een arts voor een hormonale crème.
2. Sinaasappelschillen: Efficiënt poeder tegen acne en rimpels
Waarom: Sinaasappelschillen zijn efficiënt tegen acne, maar ook tegen rimpels werkt het doeltreffend. Ze bevatten vitamine C, dat goed is voor je huid.
Hoe: Gebruikt voor de behandeling gedroogde sinaasappelschillen. Vermaal deze tot je een poeder krijgt en meng het met water. De gevormde pasta breng je gedurende 15 minuten aan op je huid en was het nadien weg met warm water. Herhaal dit dagelijks totdat je een verbetering ziet. (Meestal zie je resultaat na één week).
Extra tips: Was je gezicht 2x per dag met een goed reinigingsproduct; wanneer je niet overdrijft heeft zonlicht een positief effect op acne; vermijd zoveel mogelijk chocolade, frieten en andere vetrijke voedingsmiddelen; raak je gezicht niet teveel aan en stop met roken! Lees hier ook over 5 verrassende tips die je huid nog mooier zullen maken.
3. Scrub je droge huid weg met zeezout
Waarom: Een homemade scrub met zeezout is hét middeltje voor wie soms last heeft van droge plekken op hielen, ellebogen en knieën. De zoutkorrels zorgen ervoor dat je de droge huid gemakkelijk kan weg scrubben. Hiervoor heb je echt geen dure crèmes nodig.
Hoe: Mix een hand vol zeezout met lichte massageolie tot je een vochtig papje krijgt. Breng de gevormde scrub aan op de gewenste plaatsen en wrijf zachtjes in. Spoel nadien weg met warm water. Vermijd het contact met je gezicht en andere gevoelige huidoppervlakken. Deze zones hebben geen harde peeling nodig. Lees hier meer tips voor een soepele en gezonde huid.
4. Groenten en fruit voor je ogen en huid
Waarom: Dat wortels goed zijn voor de ogen is dus geen fabeltje! Wortels bevatten carotenoïden die in oranje zomervruchten zitten. (Deze zitten dus ook in nectarines en perziken). Wortels zijn ook goede oppeppers voor je weerstand en voor het verminderen van stress. Ze bevatten veel antioxidanten die daarom óók goed zijn voor je huid. In de pit van perziken en nectarines zitten kleine eetbare pitjes, die een werking tegen kanker zouden hebben.
5. De multitasker : Komkommer
Waarom: Het ziet er misschien niet sexy uit, maar de truc tegen opgezwollen ogen die je in tal van films ziet helpt wel degelijk. Doordat ze voor 95% uit water bestaan, zorgen ze voor een kalmerende werking. De koude temperatuur zorgt ervoor dat bloedvaten worden afgesnoerd en helpt zo de ontsteking te verminderen. Je zou dus ook ijsblokjes kunnen gebruiken maar die passen niet zo perfect rond je oogcontouren. Bovendien bevatten komkommers veel vitamine A, wat goed is voor wie een te hoge cholesterol heeft. Komkommers eten is de boodschap want ze zijn ook nog goed voor je bloeddruk, voor glanzende haren én ze gaan gewrichtspijnen tegen.
6. Kurkuma tegen ontstekingen
Waarom: Het hoofdbestanddeel kurkumine blijkt een krachtig antioxidant te zijn en werkt ontstekingsremmend. Kurkumine blijkt ook nog andere gezondheidsvoordelen te hebben. Zo zou het de kans op hart- en vaatziekten verminderen en helpt het veroudering tegen te gaan. Uit een studie in Biochemical Journal blijkt dat kurkuma zelfs kan verhinderen dat bacteriën zich vermenigvuldigen.
Hoe: Maak een pasta van kurkuma poeder door er wat druppels water aan toe te voegen. Smeer de pasta nadien op kleine wondjes.
7. Pruimen tegen constipatie
Waarom: Gedroogde pruimen zitten boordevol oplosbare vezels, een hoofdbestanddeel om verstopping tegen te gaan. Het helpt onze transit te verbeteren doordat ze het volume van onze maag- en darminhoud verhogen. Hiernaast bevatten pruimen twee stoffen die dienst doen als natuurlijk laxeermiddel: sorbitol en dihydrophenylisatin.
Hoe: Begin met één pruim per dag en verhoog als je geen resultaat ziet. Let op met medicijnen van de apotheker. Het gevaar bestaat dat je lichaam gaat wennen aan deze laxeermiddelen.
Meer keukenmiddeltjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier