7 tips met een grote impact op je gezondheid (en je broekmaat)
Onze darmen zijn de spiegel van onze lichamelijke én mentale gezondheid. Dat weet osteopaat Lynn De Merlier als geen ander. In haar boek Goesting in gezondheid legt ze het uit vanuit een holistische visie. Veelvoorkomende aandoeningen komen aan bod: van zure oprispingen en leaky gut tot fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid. Stress – dé kwaal van deze eeuw – wordt gelinkt aan wat we eten en welk effect dat heeft op onze darmwerking en ons gemoed. Op feeling.be deelt Lynn De Merlier drie dagen lang tips voor gezonde darmen. Vandaag: 7 essentiële tips voor een gezond lichaam én gewicht.
Mensen zijn gewoontedieren. We houden van herkenbaarheid en vaste rituelen. Niets mis mee natuurlijk. Maar die drang naar onveranderlijkheid staat een gezond eetpatroon wel eens in de weg. Ik hoor het zo vaak in mijn praktijk: “Dat koekje hoort gewoon bij die koffie”, of: “Zonder aardappelen is mijn avondmaal niet compleet”. Wil je gezonder leven of gewicht verliezen? Dan weer je deze voedingsmiddelen vaak uit je dieet. Gelukkig kan het ook anders. Ik geef je graag 7 tips met een grote impact op je gezondheid én je broekmaat.
1. Eet goede vetten
Ja, goede vetten bestaan. Die zijn trouwens niet alleen gezond, ze zijn ook heel lekker. Je vindt ze in rauwe noten, zaden en avocado. Die goede vetten heb je nodig voor je lichaamshuishouding. Vitamines A, D, E en K neem je veel efficiënter op wanneer je ze met vetten inneemt. Wil je gewicht verliezen? Schrap dan vet vooral niet van het menu. Want je hebt nieuw vet nodig om oud vet af te breken.
Het geheim? Een goede dosering. Vetten – ook de goede – zijn calorierijk. Zorg er dus voor dat je niet méér calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Want anders gaat je lichaam het overschot oppotten. Een handje rauwe noten of een halve avocado is al voldoende. Nog een tip? Varieer! Mix wat zaden en verschillende noten, strooi wat cacao nibs over je havermout of yoghurt en eet enkele olijven bij je salade.
2. Maak van groenten je voornaamste bron van koolhydraten
Je hebt koolhydraten nodig. Het probleem? Koolhydraten zitten in vrijwel elk voedingsmiddel. En trop is te veel. Haal daarom je koolhydraten uit groenten, peulvruchten en fruit. Koolhydraten uit verse, rauwe groenten kun je onbeperkt eten. Probeer koolhydraten uit granen tot één maaltijd per dag te beperken. Hou je bijvoorbeeld van havermout als ontbijt? Ga dan voor de helft van je normale portie en voeg chiazaad, amandelmelk en een geraspte appel toe. Zo heb je een heerlijk gebalanceerd ontbijt vol eiwitten, gezonde vetten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten.
3. Sla je ontbijt niet over
Een klassieker onder de tips die je bij de diëtist krijgt en dat heeft een reden. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van je dag. Je hebt de hele nacht niet gegeten en je lichaam heeft een verse dosis energie, eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om de hele dag productief te zijn. Kies dus voor een gezond ontbijt met goede eiwitten, vetten en een kleine hoeveelheid koolhydraten. Eet ’s morgens bijvoorbeeld twee spiegel- of roereitjes met wat gesauteerde spinazie. Eventueel met een sneetje volkoren speltbrood (het liefst desem). Zo begin je de dag boordevol energie.
4. Kies voor een licht avondmaal
Eet je ’s avonds een copieuze of zware maaltijd? Dan moet je lichaam ’s nachts aan het werk om al dat eten te verteren. Kies daarom voor een licht avondmaal. Dat is heel gemakkelijk: je vervangt gewoon de zetmeelhoudende koolhydraten door koolhydraten uit groenten. Serveer bijvoorbeeld couscous door bloemkool fijn te malen, maak een pasta van groenten of eet patatjes van koolraap.
5. Drink water
Ik hoor het je al denken: jahaa, ik weet het! Minimaal twee liter water per dag. Inderdaad, een mens heeft gemiddeld anderhalve tot twee liter water nodig. Puur water, geen thee, sap, fruitwater, zoet vitaminewater of bruisend water. Vind je water saai? Snij dan wat gember en doe dat in je glas. Gezond én lekker! Wist je trouwens dat wanneer jij denkt dat je trek hebt, je lichaam meestal gewoon om water vraagt? Drinken dus, want zo ga je overeten tegen.
6. Zeg neen tegen energiesnacks en –drankjes
Neen, energiesnacks en -drankjes zijn niet gezond. Hoe erg de reclamejongens ook hun best doen om ons van het tegendeel te overtuigen. Heb jij dus tussen je maaltijden een hongergevoel of een energiedip? Blijf dan ver weg van zoute oppepbouillons en mueslirepen. Want die maken je moe en nog hongeriger. De reden? Ze toveren je bloedsuikerspiegel om in een achtbaan. Snacks of drankjes zijn alleen efficiënt wanneer ze je bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden. Eet dus gezonde snacks zoals groenten, een stukje fruit en wat noten of drink een smoothie. Zo kom je de dag door zonder de snoeppot leeg te graaien.
7. Snoep gezond
Af en toe snoepen kan geen kwaad. Maak er alleen geen gewoonte van om altijd op hetzelfde moment te snoepen, zoals na een maaltijd of bij de koffie. Gezond snoepen is natuurlijk beter. En dat is helemaal niet moeilijk. Vermijd gewoon geraffineerde suiker en kies voor zoet uit de natuur. Dat is net zo lekker, voedzamer en beter voor je humeur, energiepeil en broekmaat. Ga bijvoorbeeld voor een medjooldadel gevuld met walnoot of een stukje zwarte chocolade (van 99 procent cacao). De smaak zal je versteld doen staan!
Stap voor stap
Je leest het. Er zijn heel wat alternatieven om je eetpatroon gezonder te maken. Is het wat veel in één keer? Geen probleem. Stap voor stap starten is ook een optie. Geef jezelf twee weken en je zult zien: voor je het weet heb jij een nieuwe en gezondere levensstijl!