7 signalen dat je onmiddellijk naar de dokter moet met je pigmentvlekjes
Niet enkel in de zomermaanden moet je alert zijn. Nu de herfst officieel begonnen is, is het tijd om je pigmentvlekken te controleren. Hoe weet je of ze veilig zijn? Je kan je vlekjes makkelijk thuis checken, er zijn enkele signalen die je best in de gaten houdt. Dokter Jane Leonard deelt haar DIY check-gids.
Wat is een pigmentvlek?
Pigmentvlekjes zijn kleine, meestal ronde vlekjes op je huid. Ze kunnen op je vel liggen maar ook plat zijn. Ze zijn donker van tint omdat ze bestaan uit een cluster huidcellen, melanocyten, die je huid een bruine kleur geven. Pigmentvlekjes kunnen er al zijn vanaf de geboorte maar je kan er ook nog extra krijgen, vooral in de eerste 30 jaar van je leven. Ze kunnen wel nog wat vervagen en zelfs verdwijnen naarmate je ouder wordt.
Vaak zijn pigmentvlekjes erfelijk en vooral als je bleek bent en dit gen hebt, maak je meer kans. Ze kunnen donkerder worden als je vaak in de zon zit of tijdens hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap. Dat is heel normaal en meestal niet schadelijk. Wanneer de cellen van de pigmentvlek echter beginnen te veranderen op een abnormale manier, kunnen ze zich ontwikkelen tot een vorm van huidkanker, maligne melanoom. Er zijn verschillende signalen waar we allemaal waakzaam over moeten zijn. Als je één van onderstaande dingen ziet, rep je jezelf best onmiddellijk naar de dokter.
7 x verontrustende signalen
- Je pigmentvlekjes veranderen van vorm
- De vlekjes worden groter
- Je ziet een onregelmatige vorm
- Ze hebben een eigenaardige kleur
- De pigmentvlekjes beginnen te bloeden
- Ze lekken een abnormale vloeistof
- Je krijgt er hevige jeuk aan
Dit ABCDE systeem, ontwikkeld door BAD, the British Association of Dermatologists is heel nuttig volgens dokter Jane Leonard:
- Asymmetrie: de twee helftjes verschillen van vorm.
- Border/grens: de rand is niet regelmatig of geblurd en heeft inkepingen.
- Colour/kleur: deze is niet overal gelijk en heeft verschillende tinten zwart, bruin of roze.
- Diameter: De meeste melanomen hebben een 6 mm diameter.
- Expert: als je twijfelt, ga dan naar de dermatoloog.
Je kan je pigmentvlekjes nooit voldoende checken. Vraag aan je partner, vriend of familie om pigmentvlekjes na te kijken die je zelf niet ziet, bijvoorbeeld op je rug. Neem foto’s en vergelijk ze regelmatig. De beste manier om je pigmentvlekjes veilig te stellen, is zoveel mogelijk uit de zon blijven of jezelf goed beschermen. Blijf op een hete dag in de schaduw tussen 11 uur en 3 uur en bescherm jezelf met een grote hoed en zonnebril. Gebruik een zonnecrème met hoge factor en breng hem regelmatig opnieuw aan. De zonnebank is absoluut te mijden. Wil je toch een kleurtje? Grijp dan naar een goeie zelfbruiner.
Beeld: & Other Stories
Meer weetjes van de dermatoloog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier