7 signalen dat je een workaholic bent
Klop jij ook regelmatig overuren omdat je je werk heel serieus neemt? Neem dan even de tijd om na te denken over jezelf. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat je werk té serieus nemen het resultaat is van diepere emotionele problemen.
Workaholics – ofte mensen die verslaafd zijn aan hun werk – lopen 2 tot 3 keer meer kans op andere psychische aandoeningen, volgens de Noorse professor Cecilie Schou Andreassen.
Diepere oorzaken
"Je werk té serieus nemen, is een gevolg van diepere emotionele problemen", klinkt het. Uit het onderzoek van Andreassen blijkt namelijk dat workaholics hoger scoren op verschillende psychiatrische symptomen in vergelijking met mensen die hun werk beter van zich af kunnen zetten. Bovendien lijden werkverslaafden ook vaak aan ADHD en zijn ze vatbaarder voor het oplopen van een depressie.
7 kenmerken
De Britse website Spring.uk maakte bovendien een lijstje met 7 signalen die erop kunnen wijzen dat je kan wijzen op een werkverslaving:
1. Je denkt geregeld na over hoe je meer vrije tijd kan opofferen om te werken.
2. Je besteedt meer tijd aan je werk dan je eigenlijk van plan was.
3. Je werkt om schuldgevoelens of depressieve gedachten te onderdrukken.
4. Anderen hebben je al meermaals aangeraden om minder te werken.
5. Je raakt gestresseerd als je door welke omstandigheden dan ook niet kan werken.
6. Hobby's en andere activiteiten komen pas op de tweede of derde plek. Werk is prioritair voor jou.
7. Het harde werk heeft een negatieve impact op je gezondheid.
Er kan sprake zijn van een werkverslaving wanneer vier of meer kenmerken op jou van toepassing zijn. Is dit het geval? Dan moet je misschien wat gas terugnemen. Lees hier het verhaal van Brenda, die stopte met werken om te herbronnen. Maar wist je dat stress ook positieve eigenschappen kan hebben? Ontdek hier welke dat zijn.
Lees ook:
5 tips om te stoppen met uitstellen
9 tips om je geheugen in topvorm te houden
Dit bepaalt (helaas) hoe gelukkig we zijn met ons leven
Bron: Knack