7 redenen waarom je ’s nachts vaak wakker wordt
Dat voldoende nachtrust belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid, weet je ondertussen. Maar wat als je wel inslaapt, maar ’s nachts telkens wakker wordt. Dit zijn de oorzaken en de oplossingen.
Als je een keertje wakker wordt ’s nachts en meteen terug in slaap valt, moet je je geen zorgen maken. Want uit onderzoek blijkt dat dat perfect normaal is. Maar lig jij uren schaapjes te tellen, dan kun je maar beter even deze oorzaken bekijken.
1. Je hebt geen vast ritme
“Een goede nachtrust start met een goed slaappatroon”, vertelt osteopaat en gezondheidsdeskundige Lynn De Merlier. “Iedere dag rond hetzelfde tijdstip gaan slapen, en op een vast moment opstaan, is de eenvoudigste manier om beter te slapen.” In haar nieuwe boek ‘Het Immuniteitsplan’ raadt ze ingrediënten aan die een goede nachtrust bevorderen. Zo bevatten groene bladgroenten veel magnesium, een mineraal dat je nachtrust kan bevorderen.”
2. Je eet niet ‘slaap-vriendelijk’
“Goede nachtrust start overdag”, vertelt neurologe en slaapexpert Inge Declercq. “Voeding speelt daarbij een cruciale rol. Eet je laatste maaltijd ten laatste twee uur voor je gaat slapen, vermijd snelle suikers en verzadigde vetten. Goede ingrediënten zijn vette vis, gevogelte, peulvruchten, noten en zaden, melkproducten en veel groenten.”
3. Je slaapkamer is niet optimaal
“Wanneer je te weinig slaapt, ben je minder productief en kun je jezelf minder goed concentreren”, vertelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen. “Eerst en vooral moet je uitzoeken hoeveel slaap je nodig hebt. Daarnaast kun je de slaapkamer eens onder de loep nemen. De ideale temperatuur ligt op 19° C, maak je slaapkamer donker en zorg dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Een oogmasker kan soelaas bieden. Gebruik ook liever je smartphone niet in de slaapkamer.”
4. Je moet vaak plassen
Moet je vaak plassen ’s nachts, dan neem je best eens je drinkgedrag onder de loep. Drink voldoende water overdag, maar pas ’s avonds voor te veel water. Koffie drink je best niet meer na 14.00 uur, die verstoort je nachtrust. Tenslotte zou het kunnen liggen aan je bekkenbodemspieren. Die kun je trainen met behulp van een kinesist.
5. Je drinkt (te veel) alcohol voor het slapengaan
“Alcohol is een grote verstoorder van je natuurlijk slaappatroon”, vertelt slaapexpert Annelies Smolders. “Het heeft een negatief effect op de slaapduur, de slaapdiepte en de relatieve lengte van de slaapcyclus. Ook kleine hoeveelheden kunnen al een verstorend effect hebben. Hoewel je gemakkelijker inslaapt, is alcohol dus geen goed idee. Probeer twee uur voor je gaat slapen geen alcohol meer te nuttigen.”
6. Je hebt te veel stress
“Een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen slapen, is ontspannen zijn”, vertelt Annelies. “Als je stress hebt, is er sprake van verhoogde hersenactiviteit. Met een brein dat hyperactief is en op overdrive staat, kan je nooit goed slapen. Het inslapen gaat daardoor moeizaam. En zodra je even wakker bent, begint je hoofd al te werken. Naast je bruisende brein maakt je lichaam ook meer stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan, die ook je slaap ondermijnen”, legt ze uit. “Als je wakker wordt en begint te piekeren, wees dan niet boos op jezelf. Gaat het over het werk, sta even op, pen de taken neer waarover je maalt, en ga terug liggen.” Daarnaast zijn er andere dingen die kunnen helpen. “Zorg dat je dagelijks wordt blootgesteld aan daglicht, probeer meditatie of ontspanningsoefeningen en eet voedingsmiddelen die de aanmaak van het slaaphormoon serotonine aansporen: kersen of pompoenpitten bijvoorbeeld.”
7. Je doet overdag dutjes
Als je al enkele nachten slecht hebt geslapen, is het verleidelijk dutjes te doen. Dat is echter geen goed idee volgens Annelies. “Als je beter wilt slapen ’s nachts, moet je aan je slaappatroon en slaaphygiëne werken: middagdutjes verstoren dat proces.”
Meer tips voor een goede nachtrust:
- Slaaptekort? Altijd honger? Misschien zijn het wel je hormonen
- Alle slaaptips in het grote slaapdossier met slaapexperte Annelies Smolders
- Slechte slaper? 9 gewoontes van een expert om beter te slapen
Openingsbeeld: GettyImages
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier