7 lessen die wij leerden uit ‘Plan Boost’ van Nathalie Meskens

Je hebt het ongetwijfeld al gezien... Nathalie Meskens ziet er stralend uit. In ‘Plan Boost’ deelt ze recepten en tips. Eenvoudig, gezond en vooral overheerlijk. Maar wat is nu precies het geheim? Deze 7 dingen moet je zeker weten.

De basis van ‘Plan Boost’

In het boek doet Nathalie de basis van haar levensstijl uit de doeken. “Drie zaken zijn echt belangrijk: probeer zetmeelproducten zoals brood, aardappelen, pasta en rijst zo veel mogelijk te vervangen door vooral groenten, en verder peulvruchten (erwten, bonen, linzen), paddenstoelen of eventueel quinoa. In plaats van aardappelen eet je bijvoorbeeld broccolipuree, in plaats van rijst eet je linzen. Vervang rood vlees zo veel mogelijk door wit vlees, vette vis, tofu, quorn en plantaardige proteïnebronnen, zoals peulvruchten, noten en eiwitrijke groenten zoals broccoli. Vervang ongezonde vetten meer door gezonde vetten, zoals in olijven, olijfolie, noten, zaden en avocado’s. Gewoon wat minder frisdrank, fastfood en gebak eten, is niet voldoende om echt gezond te worden en substantieel gewicht te verliezen. We moeten verder gaan dan dat.”

1. Geef er je persoonlijke draai aan

“Zelf heb ik me laten testen op intoleranties. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat ik beter dierlijke zuivel en gluten uit mijn menu schrap. Maar daarnaast verdraag ik bijvoorbeeld ook geen cashewnoten. Dat wil natuurlijk niet zeggen niemand ze mag eten, en je vindt ze in het boek terug. Dat bestaat uit recepten die rekening houden met de drie basisprincipes, ze bevatten dus geen eieren, gluten en dierlijke melkproducten. Gerechten die voor iedereen gezond zijn. Meteen met z’n alleen naar de dokter hollen is absoluut niet nodig, en vergeet ook niet je persoonlijke draai te geven aan je levensstijl. Slaafs die recepten volgen is niet de bedoeling, wees creatief.”

2. Durf vragen

“Ik volg nu al zo’n 2 jaar deze levensstijl, en ik ben zeker niet alleen. Geloof me, obers of chefs kijken niet raar op als je vraagt om het menu aan te passen. Bovendien kun je op reservatiewebsites van restaurants vaak al aanduiden als de chef ergens rekening mee moet houden. Wees ook als dat er niet is nooit verlegen om een aanpassing te vragen.”

3. Ga NOOIT in extremen

“Ik heb het gedaan hoor, overdreven zwoegen en zweten in de fitness of extreme diëten volgen. Maar voor mij werkt het niet. En waarschijnlijk voor niemand. Natuurlijk zijn gezonde voeding en beweging belangrijk, maar dat wilt niet zeggen dat je nu dagelijks naar de fitness moet en nooit een keer goed mag zondigen, meer zelfs: geniet daar gewoon keihard van.”

4. Zoek goede vervangers

“Ook ik ben dol op brood, zalig. Maar hoe langer je het niet eet, hoe meer je eraan gewend raakt. Het is trouwens heel simpel: ik weet dat ik er minder energie van krijg, dus ik laat het gewoon.  Bovendien zijn er heerlijke alternatieven. Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat ik de crackers (op p. 34 in het boek) ontdekt heb, een perfecte vervanger voor brood. Voor zowat ieder ingrediënt of gerecht is er wel een lekker en gezond alternatief.”

5. Plan me-time in

“Het is een cliché zo hoog als een huis, maar die me-time is echt belangrijk. Druk af en toe op de pauzeknop en zoek een manier om te ontspannen. Je hoeft daarvoor geen week verlof te nemen: lees rustig een boek, kijk een film of neem een bad. Of ga zoals mij wandelen, dan heb je ook nog eens een portie beweging gehad. Alles kan, zolang jij er maar rustig van wordt.”

6. Koop het niet

“Dit is waarschijnlijk een van de meest eenvoudige tips, maar voor mij werkt het echt: wat je niet in huis hebt, kun je niet opeten. Kun je moeilijk de verleiding aan chocoladekoeken of taart weerstaan, koop ze dan gewoon niet. Ook hier weer zijn er perfecte vervangers.” (Ontdek hier het recept van de chocolade-whiskeytruffels uit haar boek.)

7. Neem tijd om te koken

“Voor iedereen die nu al kookt, zijn de recepten zeker gemakkelijk te volgen. Vervang gewoon je ingrediënten en gerechten. Voor wie nooit kookt, is het moeilijker. Maar als je gezond wilt leven, kun je bijna niet anders dan regelmatig in de potten te roeren. Neem dus de tijd om te koken. Je lichaam zal je dankbaar zijn.”

“Plan Boost” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost  24,99 euro.

Foto: Bram Debaenst

 

 

 

 

 

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content