7 goede ‘bedgewoontes’ waarvan je beter slaapt
Vliegen de kilo’s er tegenwoordig aan, heb je het gevoel dat je huid snel veroudert of ben je mentaal écht op? Daar kan een tekort aan slaap weleens de oorzaak van zijn. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je natuurlijke glow verdwijnt, maakt je moodie én is slecht voor je algemene gezondheid. ‘Lichaamsfluisteraar’ Lauren Roxburgh geeft tips om je energielevel weer op te krikken en legt je met deze 7 goede bedgewoontes te slapen.
Te weinig slaap zorgt voor een grauwe teint maar een slechte ochtendroutine werkt je probleem nog verder in de hand. Wie deze 4 dingen élke ochtend doet, wordt beloond met een perfecte huid.
7 goede ‘bed-gewoontes’
1. Turn it off
Het is heel verleidelijk om je Instagram nog snel te checken voor je naar bed gaat, maar don’t do! Het blauwe licht van je smartphone, computer of televisie zorgt er namelijk voor dat je melatonine (hét slaaphormoon) wordt aangetast. Probeer alle toestellen een paar uur voor je gaat slapen uit te schakelen zodat je brein niet wordt blootgesteld aan het blauwe licht.
2. Meer magnesium
Heel wat mensen nemen onvoldoende magnesium op via hun eten, onder meer omdat de bodem tegenwoordig arm is aan dit stofje. Magnesiumtekort kan leiden tot vermoeidheid, stress, een laag energieniveau, stramme spieren, krampen, constipatie, angst én slaaptekort. Lauren Roxburgh gebruikt graag Natural Calm, een mineraal poeder afkomstig uit de oceaan. Ze mengt het in een warm of koud drankje net voor ze naar bed gaat en slaapt er heerlijk van.
3. Baden in magnesiumzout
Magnesium werkt ook super relaxerend in je badkuip. Het is het beste natuurlijke anti-stress mineraal om je fascia en spieren te ontspannen (werkt ook goed na een stevige work-out). Een beetje magnesiumzout toevoegen aan je badwater zorgt voor een goede nachtrust, herstel, eetlust en vitaliteit. De Natural Calm Bath met lavendel is volgens Lauren Roxburgh een topper. Combineer met zachte muziek en kaarsjes en je slaapt als een roos.
4. Tijd voor een me-moment
Een andere goede truc om je geest te kalmeren, is voor jezelf een logboek uitschrijven. Orden je gedachten ’s avonds en bekijk je problemen in perspectief door te focussen op de positieve dingen in je leven. Klinkt misschien een beetje gek, maar studies tonen aan dat het effectief helpt om je slaap te verbeteren. Ook een meditatie- of yogamomentje kan je weer tot rust brengen. Goedele Leyssen legt enkele eenvoudige basisbewegingen uit:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
5. De magie van aromatherapie
Reukzin is een van onze meest krachtige zintuigen. Een doodgewone geur kan ons doen terugdenken aan een leuke herinnering, plaats of persoon en kan via ons zenuwstelsel impact hebben op ons hele lichaam. Onze reukzenuw is immers direct verbonden met het brein. Essentiële oliën, vooral lavendel, worden gebruikt om stress te verzachten en studies tonen aan dat ze effectief zijn bij het verminderen van angst. Essentiële oliën worden verspreid in water of via de lucht of je kan een aantal druppels aanbrengen op de acupressuurpunten van je lichaam – zoals net onder je navel of tussen je duim en wijsvinger. Naast lavendel zijn er ook heel wat andere oliën die goed zijn voor je slaap zoals jasmijn, yuzu, bergamot en salie.
6. Verander je slaaphouding
Van de drie meest voorkomende slaapposities (zij, rug en buik) is de zijpositie – met je knieën lichtjes opgetrokken – de beste. Als je een slechte rug hebt, leg dan een kussen tussen je benen om de druk op je heupen en onderrug weg te nemen. Als je liever op je rug slaapt, kan je deze positie een beetje wijzigen om toch goed te slapen. Plaats dan een zacht kussen of opgerolde handdoek onder je knieën om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen. Veel slaapexperts raden het af om op je buik te slapen omdat het teveel druk legt op je onderrug en nekpijn veroorzaakt. Als je het toch doet, gebruik dan op z’n minst een heel zacht kussen of geen. Zo breng je jouw nek niet in een geforceerde positie.
7. Gebruik een foam roller
Hét it-middeltje tegen stramme spieren is de foam roller. Gebruik hem tien tot vijftien minuten net voor je gaat slapen. De combinatie van de juiste bewegingen en je ademhaling zal je hele systeem in balans brengen en stress verminderen zodat je beter slaapt en opstaat met een mooie glow. Lauren Roxburgh legt via onderstaande video enkele basisoefeningetjes uit.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer tips voor een betere nachtrust
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier