4 tips om vanaf nu bewuster bezig te zijn met eten
Stress heeft heel wat negatieve effecten op onze gezondheid. Wanneer je een oorzaak zoekt voor je overgewicht of je afvraagt waarom die kilo’s er maar niet af willen, denk je niet gauw aan stress. Al doe je dat liever wel. In het boek ‘Het Relax Dieet’ onderzoekt Jacqueline Van Lieshout de effecten van stress op ons gewicht en onze gezondheid. Én verklapt ze hoe we kunnen afvallen dankzij minder stress in ons leven. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips om mee aan de slag te gaan. Vandaag verklapt ze 4 tips om bewuster met eten bezig te zijn.
Vandaag vier tips die je misschien nog niet kende, voor wat je nu kunt veranderen aan je voedingspatroon en hoe je naar voeding kijkt om de kwaliteit op te schroeven en zo makkelijker een gezonder gewicht te bereiken. Zonder dingen af te wegen, punten of calorieën te tellen of jezelf alle heerlijke dingen te ontzeggen.
1. Eet wanneer je eet
We eten vaak ‘erbij’. Dat betekent, tijdens het bellen, tijdens het YouTube’en, tijdens autorijden, wachten op de trein, tijdens een drukke vergadering en ga zo maar door. Dit doen we zo vaak dat we vaak geen idee hebben wat we allemaal in onze mond stoppen. Je snapt dat dit inhoudt dat je veel meer eet dan dat je nodig hebt. Stop ermee en maak het een regel om, wanneer je eet, ook echt alleen maar te eten. Aan tafel, van een bord, kijken naar wat erop ligt en eet met aandacht.
2. Eet minder vaak en grotere maaltijden
Velen van on zijn de hele dag aan het ‘grazen’. Een dropje hier, koekje daar, altijd wat in onze mond. Nee, ik ben geen voorstander van meerdere kleine maaltijden, je spijsverteringssysteem heeft rust nodig, zeker tussen de maaltijden door. Ook je mond heeft tijd nodig om zichzelf te reinigen. Hoe kun je dit oplossen? Door veel minder vaak te eten en wanneer je eet, te zorgen voor een grotere maaltijd en met aandacht voor gezonde vetten, genoeg eiwitten en niet altijd dezelfde koolhydraten (zeker niet alleen maar boterhammen). Uitgebreid eten en daarna een aantal uren rust.
3. Stop wanneer het je geen plezier meer geeft
Doordat we vaak eten terwijl we veel aandacht aan andere dingen besteden, eten we meer dan goed voor ons is. Door met aandacht te eten en ondertussen goed te luisteren naar de signalen van je lichaam, zul je nooit teveel eten. Let goed op. Er komt altijd een punt (heel subtiel, zeker wanneer je hier niet in geoefend bent) dat het grote plezier van wat je eet voorbij is. Dát is het moment om te stoppen. Doe dit dan ook, haal het weg en zet het meteen in de koelkast bijvoorbeeld. Dit zal even oefenen zijn in het begin en vergt wat discipline maar het is meer dan de moeite waard!
4. Vraag je altijd af, waarom ga ik eten en waarom dit?
Je komt uit je werk en een van de eerste dingen die je doet is de kast induiken (of de koelkast) en wat te eten en of te drinken pakken. Dit heeft in nagenoeg alle gevallen echt niet te maken omdat je zo’n honger hebt en anders flauwvalt, maar in veel gevallen is dit omdat je rust nodig hebt. Omdat je moet landen. Thuiskomen. Even uitblazen. En dát is de kern van deze tip, voordat je iets in je mond stopt, vraag je dan af of je echt lichamelijke behoefte hebt aan eten of dat het iets anders is. Waarom eet je? Een korte en makkelijke vraag, niet altijd met een makkelijk antwoord.