4 snelle allergievriendelijke ontbijtgerechtjes
Omdat haar echtgenoot en kinderen intoleranties hebben, kookt HR-medewerker én blogsters Alexia Stevens sinds een aantal jaar gluten- en lactosevrij. Ze deelt tips en recepten op Must Be Yummie en heeft die nu gebundeld in ‘Iedereen Eet Mee’. Aan Feeling verklapt ze 3 dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag verklapt ze wat je best doet als je ontdekt dat je intoleranties hebt.
Als je opeens te horen krijgt dat je bepaalde voedingswaren niet meer mag eten, is dat altijd even aanpassen. Je moet namelijk afstappen van je gewoontes en op een andere manier beginnen te koken en eten. Meestal heb je ’s avonds nog wel tijd om iets lekkers klaar te maken en een lunch voor de dag nadien voor te bereiden, maar wat met het ontbijt? Deze ontbijtjes zijn allergievriendelijk, maar ook mensen zonder allergieën zullen er dol op zijn.
1. Snelle havermout
Ik vond het vroeger altijd enorm omslachtig om havermout te beginnen koken. Meestal eindigde dat dan met een aangebrande pan wanneer ik weer eens met vanalles tegelijk bezig was. Een aantal jaren geleden heb ik op vakantie in Miami een heel handige manier ontdekt om havermout klaar te maken en het is nog gezond ook want je gebruikt water in plaats van melk.
- Laat de havermout 5 minuten in een afgedekte kom weken in kokend water en werk dan af met noten, fruit, honing.
- Ondertussen kan je fruit schillen, je lunch in je tas steken of je make-up afwerken. Als het écht snel moet gaan, kan je samen met de havermout wat diepvriesframbozen ontdooien, wat kaneel en honing erbij en smullen maar.
2. Granola
Maak in het weekend een grote voorraad granola zoals jij die graag lust. Je kan granola maken met of zonder noten, met of zonder zoetstof en met of zonder vetstof. Zoek voor jezelf uit wat je het lekkerste vindt en maak er dan meteen een hele grote hoeveelheid van. Eet die met een kom plantaardige yoghurt of met wat fruit en kokosmelk. Fruit zoals pompelmoes, druiven, pruimen, sinaasappel en kiwi’s kan je perfect ’s avonds al klaarmaken en bewaren in de koelkast.
3. Geroosterde pompelmoes
Snij de pompelmoes in 2 en bestrooi met wat kaneel en honing. Verwarm je oven voor op 180°C en rooster de pompelmoeshelften gedurende 10 minuten. Serveer met wat plantaardige yoghurt of granola.
4. Smoothie
Een smoothie is gemakkelijk te maken ’s ochtends maar je moet wel een goede blender hebben Je kan smoothies maken met yoghurt, water of fruitsap zoals cranberriesap. Qua fruit kan je verschillende soorten gebruiken zoals banaan, appel, kiwi of rood fruit. Ik heb altijd kleine zakjes fruit klaarliggen in de diepvriezer die ik ’s ochtends dan mix met wat vloeistof. Probeer ook eens wat groenten toe te voegen zoals spinazie, sla of rode biet. Ik meng er ook altijd wat munt en limoensap door voor de smaak en wat havervlokken zodat de smoothie goed vult.
Recept snelle havermoutpap
Ingrediënten
- 50 g glutenvrije havervlokken
- 100 ml kokend water
- 1 à 2 el plantaardige melk om het geheel smeuïger te maken
- optie 1: 10 diepvriesframbozen + 1 el chia zaad + 2 tl esdoornsiroop
- optie 2: 2 el noten + 1 tl honing + ½ tl kaneelpoeder
Bereiding
- Doe de havervlokken in een kommetje en voeg het kokende water toe. Roer goed. Als je de versie met frambozen maakt, meng die dan nu door het havervlokkenmengsel. Dek af met een bordje en laat 5 minuten rusten. Je hebt hiervoor geen instantvlokken nodig zoals de reclame je doet geloven. Gewoon een kommetje dat je kan afdekken, kokend water en 5 minuten geduld!
- Haal het deksel weg en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.